Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Ha nyár, akkor operett (Archívum)
Ausztriában sok nagy és kis fesztivál csábította a zenés színház rajongóit
Szerző: Mucsányi Marianna
2002. szeptember 17. 14:16

Baden az operettel megtalálta nyári profilját. Bár a téli szezonban sincs oka panaszra: a városi színház az idén 94 százalékos kihasználtsággal büszkélkedhetett, a 83 előadásra összesen 55 369 néző váltott jegyet. A nyári előadásokkal egyébként a bécsiekre épít a városka kulturális vezetése: a közönség egyharmada a közeli fővárosból érkezik. Ráadásul ezek az előadások nem függnek az időtől: az aréna tulajdonképpen nyitható tetejű zárt épület, így rossz idő esetén sem kell halasztani.

Nem így van ez a burgenlandi Mörbischben (Fertőmeggyesen), amely szintén az operettnek köszönheti hallatlan népszerűségét. Ha jó az idő, akkor remekül érvényesül a természeti környezet, amelynek - az operetten, színvonalas előadásokon túl - a népszerűségét köszönheti. A zseniális intendáns, Harald Serafin irányításával remekül kihasználják a természeti adottságokat, azaz a 3600 négyzetméteres mörbischi színpadot, amely e műfajban legnagyobb a világon.

A Fertő tó, háttérben a nemzeti parkkal, olyan lehetőséget jelent, amit az igazán tehetséges díszlettervezők, rendezők képesek beépíteni az előadásba, emlékezetes estéket teremtve. Nemcsak a néhány évvel ezelőtti Egy éj Velencében volt ilyen - amikor a történethez nagyszerűen illesztették a csónakos jeleneteket -, hanem tavaly a Mosoly országa is. Ezen előadás sikeréhez hozzájárult a 45 tagú kínai kórus (a Hunan Provincial Song and Dance Group), no meg az a 330, kézzel hímzett kosztüm, amit magukkal hoztak.

Több mint 200 ezren váltanak ide jegyet a másfél hónap alatt, s évről évre szükség van pótelőadásokra. Serafin szerint az operett műfaját nehezíti, hogy valamiféle leplezetlen lenézés kíséri. Így aztán csak a jó rendezés, a színvonalas énekesek és a látványos díszlet késztetheti az édeskés muzsika rajongóit, hogy nyíltan vállalják vonzódásukat. Mörbisch sikere azt is bizonyítja, hogy a műfaj titkos imádói többen vannak, mint gondolnánk.

Idén a Csárdáskirálynőt mutatták be július 11-én. A rendező a bécsi színházi világ kedvence, a sokoldalú Helmuth Lohner, aki vezető színész létére az idei szezonig a Josefstädtertheater igazgatója volt. A díszlettervező, Rolf Langenfass nem egyszer dolgozott már a tavi színpadon. Az előadásokra lényegében elővételben elkeltek a belépők.

Ez nem minden; nyáron egész Ausztriában kisebb-nagyobb operettfesztiválok dallamai úsztak az éjszakában. Például Bad Ischlben, Ferenc József császár boldogtalan neje, Sissi kedvelt fürdővárosában, de akadtak kisebbek, kevésbé ismertek is. A nyári üdülőhelyeken bátran megkockáztatható volt egy-egy előadás megtekintése: a kisebb ismertség korántsem jelentett alacsonyabb színvonalat.

 

 

www.seefestspiele-moerbisch.at

 

 
 
Jelenleg 6 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!