Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Hazug tévé (Archívum)
Szeptember 11-ei merénylet - a nézők ellen
Szerző: I-Web.hu
2002. szeptember 17. 12:49

A tévé akkor alapvető tekintélyként állt a “tisztaszoba” fő helyén. Ma, amikor a statisztikák szerint a magyarok legfőbb szabadidős tevékenysége a tévénézés, miért gondolnánk, hogy másképp van? Általánosan persze a televízióról, mint intézményről beszélni álszent és félrevezető. Ezt a médiumot is emberek csinálják: vezetők és beosztottak, stratégiák és műsortervek alapján - felelősséggel. Ám éppen ez az, a felelősség, amit a legkönnyebb egy arctalan intézményre hárítani. Az adott szerkesztő, rendező, riporter, operatőr egyéni és szakmai felelősségét. Ami szerves része olyan értékeknek, mint tisztesség és emberség.

A szeptember 11-i tévés “megemlékezések” kapcsán ez is gyakran eszembe ötlött. Részvéttel és okosan egyedül az M1 járt el – igaz vásárolt anyagból. Ha már pénzből, szakemberből és archívumból önálló műsorra nem futotta, a legjobb választásnak tűnt egy amerikaiasan érzelgős, ám hiteles alkotást megvenni. A két kereskedelmi részben más utat választott és ennek érdekében hazudtak. Hazudtak szakmai alázatot és hozzáértést, hazudtak emberséget és tisztességet, hazudtak érzékenységet és figyelmet. Miért kell élő közvetítésnek hazudni egy hatásvadász módon összevágott dokumentumfilmet? Miért kell pontosságot és odafigyelést hazudni, amikor 20 percekkel eltérnek a megadott programtól? Miért kell a saját filmünknek hazudni azt, ami nem a sajátunk? Miért kell a munkatársunknak hazudni valakit, aki nem az? Miért kell érzékenységet, emberséget hazudni, amikor durván bevágott reklámblokkokkal szakítanak meg könnyet, szenvedést, halált, őszinte érzelmeket?


Ma olyan világban élünk, ahol a szemünk – és a média szeme – láttára roggyannak meg szilárdnak hitt tekintélyek, intézmények. A szétkoptatott közhely szerint felelősségük óriási; bárkiből hőst, ellenséget vagy “sztárt” varázsolnak. A tévé pedig kreált világaival, hamis médiavalóságával, mint az orwelli telekép egyre több időt vesz el tőlünk. Orwell teleképeinek pedig, a megfigyelésen kívül egy feladatuk volt csupán: műsoraikkal fenntartani a hazugság diktatúráját.

 
 
Jelenleg 4 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!