Papirusz.hu - Kulturális Portál - könyv, kiállítás, zene, színház, koncert
 Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
oldalak:  1  2  3  4  5  6  7  8  9   ...  43  44  45  46  47   

Archívum
   
Szeret, nem szeret
Íme a jelöltek teljes listája
Szerzõ: Sulyok Máté
2003. február 13. 12:01

Chicago
Tizenhárom, azaz 13 kategóriában jelölték az Amerikai Filmakadémia tagjai a Chicago című musicalt Oscar-díjra. Martin Scorsese történelmi filmjét Amerika születéséről, a Gangs of New York-ot (New York bandái) tíz, míg a Virginia Woolf életét feldolgozó The Hours-t (Az órák kilenc kategóriában nevezték. Az Oscar-díjat március 23-án adják át Los Angelesben.

bővebben >
 


„Nem szállunk el…”
Beszélgetés az év filmproducerével, Muhi Andrással
Szerzõ: Sulyok Máté
2003. február 13. 11:34

Muhi András
A négy éve létező, eddig főleg kisjátékfilmeket és dokumentumfilmeket gyártó, illetve mozgókép-oktató kiadványokat megjelentető Inforg Stúdió legnagyobb sikerét érte el a 34. Magyar Filmszemlén: nyolc díjat kapott, emellett az általa készített, Fliegauf Benedek rendezte Rengeteget meghívták a Berlináléra (éppen ma vetítik), a stúdió vezetője, Muhi András pedig – megosztott – produceri díjat vehetett át.

bővebben >
 


Oscar bácsi 75 éves
Az Amerikai Filmakadémia közzétette a jelöléseket
Szerzõ: Sulyok Máté
2003. február 12. 16:38Idén jubilál az akadémia, hiszen 75. alkalommal adják át az elismeréseket. A legnagyobbnak tartott filmes kitüntetés első, díjátadó ceremóniáját nem kísérte akkora figyelem és érdeklődés, mint manapság. 1929-ben a 250 meghívott 10 dollárért öt perces ünnepségen vett részt.

bővebben >
 


Tévézni Oroszországban
Meglepő, de számunkra nem mulatságos
Szerzõ: I-Web.hu
2003. február 12. 16:28

Ha az emberfia eltölt egy hetet Oroszhonban, pláne egy olyan helyen, ahol tucatnyi csatorna fogható, s ha az emberfia ráadásul tévékritikus, nem állja meg, hogy ne kapcsolja be a dobozt. Aztán csak néz, mint az a bizonyos Rozi - és leesik az álla, mert nem arra számított, ami a képernyőből árad.

bővebben >
 


"Öröm nézni és csinálni"
Beszélgetés Angelus Ivánnal, a Budapest Táncművészeti Szakközépiskola vezetőjével
Szerzõ: I-Web.hu
2003. február 12. 12:23

Mi a tánc? Szórakozás? Művészet? Önkifejezés, beszéd és kapcsolatteremtés szavak nélkül? S hogyan lehet e pályára készülni szavak nélkül? Hová fordulhat, aki táncolni akar? Angelus Ivánnal a Budapest Táncművészeti Szakközépiskola vezetőjével beszélgettünk az iskola felépítéséről, a képzési fajtákról, egy kortárstánc művészeti főiskola alapításáról annak kapcsán, hogy február 12-én a szakközépiskola növendékeinek estje látható a Trafóban.

bővebben >
 


Mit kínál az Ab Ovo?
Könyvajánló a hosszú, téli estékre
Szerzõ: I-Web.hu
2003. február 11. 15:33

Kertész Ákos, Spiró György, Tandori Dezső és Andrei Makine egy-egy könyvével lepte meg olvasóit az Ab Ovo Könyvkiadó. A már szokásos keményfedelű, szép köntösben, színvonalas, olvasnivalót vehetünk kezünkbe.

bővebben >
 


Györgyike, a buborékok lilioma
Elkészült a Nemzeti Színház új műsorterve
Szerzõ: Eszéki Erzsébet
2003. február 11. 15:05

Elkészült a Nemzeti Színház jövő évi műsorterve. A korábbi elképzeléseknek megfelelően főként magyar drámák lesznek színpadon a következő színházi évadban, azaz 2003 szeptemberétől. Jordán Tamás igazgató még nem döntött arról, kik lesznek a társulat végleges tagjai, de korábban úgy nyilatkozott, hogy főként a jelenleg is a teátrumban játszó színészekkel kíván együtt dolgozni, mert nem akarja kellemetlen helyzetbe hozni a többi színházat azzal, hogy elcsábítja a művészeket.

bővebben >
 


34. Magyar Filmszemle
Szerzõ: Mika Róbert
2003. február 11. 14:03

 

A tolerancia jegyében
Megkezdődött az 53. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál
Szerzõ: Sulyok Máté
2003. február 10. 15:34

Cannes, Velence, Berlin – a három legjelentősebb nemzetközi filmfesztivál közül az utóbbi, az 1951 óta létező berlini tíz napja alatt több mint 300 alkotást vetítenek a német fővárosban, köztük Fliegauf Benedek Rengetegjét és Szomjas György Vagabondját. A 22 versenyfilm közül tíz világpremier. A Berlinale az idén a Towards Tolerance mottót kapta, azaz a tolerancia jegyében zajlik egészen február 16-ig.

bővebben >
 


Visegrádi-díjat alapítanak
A négyek kilencedik találkozójáról
Szerzõ: Albert Mária
2003. február 10. 15:06


Pénteken Lőcsén befejeződött a visegrádi négyek kulturális minisztereinek IX. találkozója. A kétnapos rendezvény központi témája volt: a Szlovákia, Lengyelország, Csehország és Magyarország kulturális érdekeit képviselő egyesülés jövője az EU-csatlakozás után. A fórum kisebb-nagyobb kihagyásokkal túlélte a rendszerváltás óta eltelt időszakot, a képviselők remélik, az uniós keretek között is tovább tudnak működni.

bővebben >
 


Adathegyek a tenyérben
Az Arcanum elektronikus kiadványai DVD-ROM-on
Szerzõ: H. Magyar Kornél
2003. február 10. 10:53


Az Arcanum Kiadó az első olyan cégek közé tartozik, amelyek a magyar nyelvű irodalmi szövegek digitális archiválására vállalkoztak. Az Arcanum eddigi CD-ROM-jainak tartalma most DVD-ROM formájában is megjelenik: A DVD-lemez nagyobb tárhelye akár megszázszorozhatja az egy adathordozón elhelyezhető információ mennyiségét.

bővebben >
 


Egy kiadatlan önéletrajz margójára...
A Holmi januári számának szemléje
Szerzõ: Albert Mária
2003. február 10. 10:25

/Bojár Sándor felvétele/

"Mondd, mit tudsz erről, mindennek tudója,/ nő, kinek egy a szemfedő s a pólya,/ titokzatos alvótárs, földi vágyban/ s a hideg ágyban." -kérdezi Hitves című versében Kosztolányi Dezső. S valóban, mit tudhatott Harmos Ilona a költőről, szenvedéseiről, ami ebben a költeményben csak "erről"- ként említődik. De fordítva is igaz a kérdés. Mit tudhatott Kosztolányi a feleségben munkálkodó érzésekről? És vajon mit tudott írói hajlamáról? Tudta-e, hogy kedvese naplószerű feljegyzéseket ír, egyfajta önéletrajzi regényt gondolatairól, félelmeiről, szorongásairól...

bővebben >
 


A magyar zongorázás 120 éve
Tévé-sorozat, Kroó Györgynek ajánlva
Szerzõ: Albert Mária
2003. február 8. 19:14

Fischer Annie
Elkezdődött, sőt lassan befejeződik egy értékes, és sajnos visszhangtalanul sugárzott televíziós sorozat a közszolgálati médium második csatornáján, az m2-n. A magyar zongorázás diadalmas 120 éve című program nyolcadik fejezetét, A jelen nagyjait február 10-én, hétfőn délelőtt 10.25-kor adják, a kilencedik és a tizedik rész a következő két hétfőn látható. Reméljük, hogy a teljes sorozatot megismétlik majd az esti sávban.

bővebben >
 


Vibrál, pezseg, forr
Latin zenével fűt be nekünk Dave Samuels
Szerzõ: H. Magyar Kornél
2003. február 7. 12:07


Vasárnap a Millenáris egyik sztárvendége Dave Samuels. A remek vibrafonjátékos már többször adott pezsgő hangulatú koncerteket a magyar közönségnek, amelyeken kiváló magyar zenészek kísérték. Samuels a népszerű latin dzsesszrock-zenekar, a Spyro Gyra tagja volt, de rendszeresen zenél Pat Metheny lemezein, és szinte mindenhol, ahol szükség van egy kis latin hangulatra. Az artiturának adott exkluzív interjúban karibi hangszerekről és a napfényes latin zene gyökereiről kérdeztük, hogy így próbáljuk felmelengetni a zimankótól elcsigázott olvasóinkat.

bővebben >
 


A húrok közé csapnak
Már negyedik alkalommal rendeznek Nemzetközi Gitárfesztivált
Szerzõ: H. Magyar Kornél
2003. február 6. 17:02


Február 6-án kezdődik és hétfőig tart a Szegedi Nemzetközi Gitárfesztivál. A negyedik alkalommal megrendezett esemény szervezői büszkék arra, hogy a Szabatéri Játékok mellett ők az egyetlenek, akik nemzetközi találkozót szerveznek a dél-magyarországi városban. Az első este sztárvendége Snétberger Ferenc.

bővebben >
 


Hol van Virág elvtárs?
Szex és kommunizmus kiállítás a Centrális Galériában
Szerzõ: I-Web.hu
2003. február 6. 11:12

Február 16-áig látható még az a kiállítás, amely megnyitása óta kisebb vihart kavart. Noha - a rendezők szándékával ellentétben - kortörténeti tárlatnak kevéssé nevezhető, s még viszonytörténetinek is alig, azért tartogat néhány érdekességet a látogatóknak - s nem csupán a harminc alattiaknak.

bővebben >
 


A vágy széttöri bilincseit
Csabai Attila társulatának kortárs táncestje a Trafóban
Szerzõ: I-Web.hu
2003. február 6. 09:54

Február 6-án és 7-én 20 órakor is láthatjuk a Trafóban a KOMPmÁNIA társulat / Verziók című előadását. A darab rövid eseménysorozatokon keresztül mutatja be az emberi kapcsolatok kuszaságát.

bővebben >
 


Ki emlékszik a halálra?
Harold Pinter darab a Bárkában
Szerzõ: Albert Mária
2003. február 6. 09:44

Harold Pinter angol drámaíró Holdfény című drámáját február 7-én játsszák legközelebb a Bárkában. A rendező Bérczes László a Hazatérés folytatásának tekinti a darabot. A történet egy családról szól, a halálos ágyán fekvő apa minden vágya, hogy gyermekei és nem létező unokái meglátogassák. Érdekesség, hogy a főszereplő Kovács Lajos a most zárult 34. Magyar Filmszemlén elnyerte a legjobb férfi karakterszínész díját.

bővebben >
 


Harc az érdekekért
Színházi társaság alakult
Szerzõ: Albert Mária
2003. február 5. 14:21


A múlt hónapban - mint akkor beszámoltunk róla - négy napos programsorozattal közép-európai kulturális napokat tartottak a fővárosban.  A rendezvény célja az volt, hogy minél szélesebb körben tudatosítsa, nemcsak volt, hanem ma is létezik az a Közép- Európa, amely földrajzilag és kulturálisan is sok központú, mégis egységes térség.

bővebben >
 


A borbély kalandjai Pest-Budán
Rossini darabjának 1816. február 5-én volt a premierje Rómában
Szerzõ: Albert Mária
2003. február 5. 09:52
Amióta csak bemutatták, Rossini vígoperája a világ minden operaházában biztos siker. A magyar közönség számára is kedves darab, a hazai operatörténetben mindig fontos szerepet játszott. A Nemzeti Színházban, ahol a magyar nyelvű operajátszás polgárjogot nyert, 1837-ben ez volt az első operaprodukció. A címszerepet Szerdahelyi József, Almavivát Lendvay Márton alakította, s Déryné Széppataki Róza énekelte Rosinát. Az intendáns, Bajza József író nem kedvelte a műfajt, így vélhetően boldog volt, amikor az egykori Hermina téren megnyílt a Királyi Opera, és Nemzeti örök időkre elbúcsúzhatott a zenedrámáktól. S mi mással "ebrudalta" volna ki a műfajt a színházból: utoljára is A sevillai borbélyt játszották.

bővebben >
 


oldalak:  1  2  3  4  5  6  7  8  9   ...  43  44  45  46  47   

Archívum
   
Összesen 922 cikk található ebben a rovatban
Jelenleg 3 olvasó böngészik a Papiruszon
Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!