Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
A magyar zongorázás 120 éve (Archívum)
Tévé-sorozat, Kroó Györgynek ajánlva
Szerző: Albert Mária
2003. február 8. 19:14


Boldog volt Kroó András szerkesztő-rendező, hogy a magyar zene egyik legfényesebb fejezetével a magyar zongorázás és zongoratanítás történetével kezdhetett foglalkozni. Boldog, mert a  kultúra, a tradíció számára a legszebb szavak közé tartozik. Liszttől, az első pesti zongoratanszék felállításától máig több mint százhúsz év telt el. Ahhoz, hogy legyen következő százhúsz is, ismerni és ápolni is kell a hagyományt. 

Solti György
/fotó:Szalay Zoltán/
Az ismeretterjesztés sokak szemében amolyan alja dolog
, nem elég "előkelő". "Én azonban azt hiszem, az igazi, nemes értelemben vett ismeretterjesztés egyszerre tudományos szakmunka és valódi szórakoztatás, és jól megfér a művészalkotással. Néhány évtizedig abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy egészen közelről figyelhettem: valaki a  családomban miként  csinálja ezt a "bravúrszámot" hétről-hétre. Most én szeretném megpróbálni egy olyan eszköz vagy, ha tetszik, hordozó segítségével, amelyet hasonló csodának tartok, mint a zenét" - mondja Kroó András, aki édesapja, Kroó György emlékének ajánlja a filmsorozatot

Czifra György
A magyar zongorázás diadalmas 120 éve tíz részes produkció,
amely arra vállalkozott, hogy a videó-technika segítségével, egy televíziós filmsorozat keretén belül kövesse nyomon azt a sikertörténetet - Liszt Ferenctől napjainkig -, amit úgy hívnak: a magyar zongorázás, a magyar zongoratanítás története. A felvételek 23 forgatási nap alatt készültek el, Budapesten, Tiszadobon, Londonban és Vicenzában. A műsor számára 25 kortárs magyar zongorista egy vagy több új produkcióját rögzítették. Hosszabb interjú készült a Párizsban élő, csaknem 85 esztendős Rév Líviával, továbbá Kocsis Zoltánnal, Ránki Dezsővel, Schiff Andrással /Firenze/ és Várjon Dénessel.

A sorozat Batta András zenetörténész szakanyaga alapján két pólus köré épült fel, időrendben végigvezeti a nézőket a magyar zongorajátszás történetén, amelyet Londonból a megfelelő helyeken megszakítva Frankl Péter és Vásáry Tamás világhírű zongoraművészek kommentálnak, amolyan szubjektív változatát adva a "hivatalos" zongoratörténetnek. Az újonnan rögzített zenei bejátszásokat mindenhol szervesen egészítik ki az archív felvételek - élvezhetjük Dohnányi Ernő, Bartók Béla, Kósa György, Ungár Imre, Fischer Annie, Cziffra György, Zempléni Kornél, Solymos Péter, Anda Géza, Hernádi Lajos, Földes Andor, Sebők György, Solti György és még sok más kiváló magyar pianista játékát.

 
 
Jelenleg 6 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!