Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Harc az érdekekért (Archívum)
Színházi társaság alakult
Szerző: Albert Mária
2003. február 5. 14:21


Módos Péter szervező abban bízott, hogy "egyszer eljön az idő, amikor a határok eltűnésével és anyagi lehetőségeink növelésével birtokba vehetjük Európának azt a részét, amelynek hagyományai bennünk vannak." Később a Bárka Színház kezdeményezésére közép- és kelet-európai színházak fogtak össze, hogy összekapcsolják a térség hasonló helyzetben lévő országainak színházi törekvéseit.

A Közép- és Kelet-európai Színházak Együttműködése, a COMET a térség színházi kultúrája számára kívánja megnyitni a politikai és gazdasági határokat. Fő célja, hogy az EU csatlakozás révén a párhuzamos fejlődési lehetőségek mellett, kivételes a térség kulturális adottságainak és hagyományainak megőrzését segítse. Vannak intézmények, amelyek évek óta nyitottak az unió felé, egyedül próbálnak létjogosultságot nyerni. A már eddig is nemzetközi alkotóműhelyként működő Merlin Színház például a klasszikus produkciók mellett Európa-fórumokkal, külföldi vendégjátékokkal, idegen nyelvű előadásokkal akar európai uniós teátrummá válni.

Vannak azonban olyan színházak, kulturális szervezetek, amelyek úgy vélik, a jövőben csakis a környező, hasonló politikai, gazdasági és társadalmi helyzetben lévő országokkal együttműködve lesznek képesek pozíciót szerezni az unióban. A COMET tagjai a Divaldo Andreja Bagara Pozsonyból, a prágai a Divaldo Na Zabradli, lengyel Teatr Polski, a Tamási Áron Színház Sepsziszentgyörgyről és Bárka Színház. Közösen nyújtották be pályázatukat az unióba, amely egy három éves programsorozat konkrét ütemtervét tartalmazza (közös produkciók, workshop-ok, mesterkurzusok, drámafordítások, konferenciák, fesztivál, stb.). A pályázatokat várhatóan április közepén bírálják el. törekvéseit.

A COMET a közép- és kelet-európai régió új generációjának színházi törekvéseit kívánja önálló szervezeti és együttműködési formában összekapcsolni - nyilatkozta lapunknak Csányi János, a Bárka Színház igazgatója. Majd hozzátette: a térség országait eddig a közös múlt, mostantól pedig a közös jövő köti össze. Egyenként kicsik és elszigeteltek vagyunk, de közösen képesek vagyunk jövőt adni a színházi érdekeinknek. Ma van ugyan egy-két központ Magyarországon, de ez nem inspiráló. A színészetnek alternatívára és nagyobb térre van szüksége. A határsorompók felemelésével a magyar színház belterjességén is lehetne változtatni.

 
 
Jelenleg 8 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!