Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
"Öröm nézni és csinálni" (Archívum)
Beszélgetés Angelus Ivánnal, a Budapest Táncművészeti Szakközépiskola vezetőjével
Szerző: I-Web.hu
2003. február 12. 12:23


papirusz: Milyen típusú képzés folyik a Budapest Táncművészeti Szakközépiskolában?

Angelus Iván
Angelus Iván: Az iskola fenntartója az ÚJ Előadóművészeti Alapítvány. A Budapest Tánciskola 1991 óta nyújt négy éves, nappali tagozatos, hivatásos kortárs táncművész-képzést. 1998 szeptemberétől államilag elismert és támogatott formában, Budapest Táncművészeti Szakközépiskola néven folyik a munka. Az alapítvány alap- és középfokú szakközépiskolai képzést biztosít a hallgatóknak. Az oktatáson túl fennmaradó időben a 700 négyzetméteres próbatermet díjmentesen használhatják a kortárs táncművészettel független formában foglalkozó művészeti vállalkozások. A tavalyi évben mintegy 20 csoportban nagyjából 30 produkciót próbált itt 130 táncos, valamint vannak harmincan-negyvenen, akik a kortárs tánctréning szolgáltatás keretein belül, szintén ingyenesen, kötetlen időbeosztással vehetik igénybe a helyiségeket. Ezekhez járul még egy médiatár.

- Milyen feltételei vannak a jelentkezésnek?

- Az alapfokú iskolába bármikor be lehet iratkozni, éppen a nyitottság a lényege. Ha a diák 23 éven aluli, állami támogatás illeti meg, e kor fölött térítéses rendszerben működik a képzés heti kétszer 1-1,5 órában. A szakközépiskolában sem differenciáló szempont az életkor, ám a négyéves, nappali tagozatos képzésre való bejutásról kétnapos felvételi dönt. Ezen elsősorban a rátermettséget, az elkötelezettséget, a tehetséget és nem az előképzettséget mérjük fel. Az Új Előadóművészeti Alapítvány alapította, 2004-ben induló Budapest Kortárstánc Művészeti Főiskolán viszont már az előképzettséget is vizsgáljuk. További nyitott programunk a tavaszi és az őszi kurzus, amely három-négy napos rendezvény. Emellett 2003 szeptemberétől három hónapos kortárstánc-kurzust is indítunk.

- A szakközépiskola milyen végzettséget ad?

- OKJ középfokú táncművész- és előadóművészi képzettséget nyújt. A pedagógusi, tanári képzettségre a főiskola jogosít majd, ahol művész-, pedagógus- és koreográfus-szak indul.

- Ha versenyhelyzet lesz a tánciskolák között, önök miben tudnak többet nyújtani?

- Mi mást csinálunk, és sajnos egyedülállóak vagyunk. Nem alakul ki versenyhelyzet, mert jelenleg már száz alapfokú iskolában van kortárstánc tagozat, ezek azonban az országban elszórtan találhatók. Így nem konkurenciát, hanem éppen széles kulturális bázist jelentenek.

- Tudják segíteni a hallgatókat az elhelyezkedésben?

- Az elhelyezkedésben nem, az életben igen. Visszajöhetnek ide, gyakorolhatnak, tréningezhetnek, néhányan tanítanak is. Hálóként és dobbantóként segíti őket az iskola.

- Mi az iskola erőssége, illetve mi kíván még fejlesztést?

- Az oktatási program és a főiskola születése mutatja az erősségeinket. Ám nincs elég tapasztalt pedagógusunk.

- Kapcsolatban állnak külföldi iskolákkal?

- Régebben próbálkoztunk ezzel, de a külföldi iskolák inkább konkurenciának éreznek bennünket. Éppen most pályázunk arra, hogy néhány külföldi iskolát újra végigjárjunk, hátha lesz belőle valami. A pedagógusokkal lenne fontos a kapcsolattartás, mert amúgy a cserediák program nekem sem tetszik - amíg ide járnak, addig legyenek itt.

- A kortárstánc kategóriában jelenleg túlnyomórészt külföldi pedagógusok tanítanak. Milyen anyagi vonzattal jár a tanári gárda fenntartása?

- Noha annyit nem tudunk fizetni, hogy valaki pusztán emiatt letelepedjen Magyarországon, viszont ha már itt él, abban a viszonylatban elfogadható a díjazás. A workshopok keretében szokott néhány hétre érkezni külföldről oktató, bár nekünk állandó tanárok kellenének.

- A főiskolán kik tanítanak majd?

- A szakmai részt lényegében ugyanazok, mint a szakközépiskolában. Külföldi tanárokról még nem tudok biztosat mondani, ez a helyzettől függően adódik.

- Az anyagi támogatást honnan kapnak?

- Stabilan működünk, ilyen értelemben elegendő a pénz. Viszont olyan értelemben nem, hogy a munka ne személyes áldozatok eredménye legyen. A tanárok életkörülményei miatt lenne fontosabb a több pénz. Anyagi támogatást az önkormányzattól nem kapunk. A költségtérítés a 23 év felettieknek 95 ezer forint évente. Alapfokú művészeti iskolaként 50 ezer forint hallgatói normatívát kapunk diákonként.

- Milyen a technikai ellátottság?

- Nem sok olyan iskola van, ahol tudnak képet és hangot vágni, és DVD-t lehet írni abból a filmből, amit felvesznek.

- Mennyire engedi érvényesülni a diákok fantáziáját egy darab összeállításakor?

- Évente öt házi bemutatót tartunk, s számukra ez a gyakorlat. A február 12-ei est rendezője most történetesen én vagyok. A műsorban egyperces koreográfiák láthatók, de az is volt az instrukció, hogy ezek legyenek "átviharzások a színpadon".

- Tíz év múlva hogyan képzeli el akár az iskola, akár a saját jövőjét?

- Lényegesen több időt szeretnék tölteni a lányaimmal, a feleségemmel. Úgy sejtem, körülbelül négy-öt év múlva már kevesebbet fogok foglalkozni az iskolával.

- Válhat az Ön iskolája egyfajta iskolatípus és oktatási módszer megteremtőjévé?

- Ez már most az, és kezd az egész mind inkább különválni tőlem. Azért hívják ezt Goli tánchelynek (a hajdani Goldberger Textilművek egyik épületében működik az iskola - A szerk.), és nem Budapest Táncművészeti Szakközépiskolának, mert itt a hely a lényeg.

- Ön szerint lehet még a tánc, a kortárstánc területén újat mutatni?

- Csak azt lehet.

Bővebb információ: www.tanc.elender.hu
Kapcsolódó link: www.trafo.hu

 
 
Jelenleg 3 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!