Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Mit kínál az Ab Ovo? (Archívum)
Könyvajánló a hosszú, téli estékre
Szerző: I-Web.hu
2003. február 11. 15:33


Kertész Ákos Prófétát a lelátókra! című könyve szubjektív válogatás az író 1999 és 2002 között termett esszéiből és publicisztikáiból. Pataki Judit, a kiadó vezetője szerint ez rokonszenvesen dühös könyv. Kertész Ákos ugyanis mindazt, amit a politikáról, a globalizációról, vagy olyan súlyos társadalmi kérdésekről - mint abortusz, munkanélküliség, hajléktalanság - gondol, összeszorított szemmel és nagyon nagy szívvel írta le.

"Amikor a Makrát írtam - meséli az olvasóknak a könyv hátoldalán Kertész Ákos - minden elvont gondolatomat emberről, tisztességről, vallásról, szerelemről, politikáról kénytelen voltam az ismert okokból a regényeimben elrejteni, hőseim szájába adni, szerzői kommentárokba burkolni. Ma már nyíltan írhatok tanulmányt, publicisztikát. Ettől regényeim könnyedebbek, cselekményesebbek, mozgalmasabbak lettek, viszont módomban áll elmélkedéseim eredményét külön kötetben átnyújtani az Olvasónak, remélve, hogy nem fogom untatni... B. Nagy Laci barátom biztosan ma is azt mondaná: Te ne akarj okos lenni, okosnak itt vagyok én, te tehetséges vagy, te írjál csak regényeket! (Még az is lehet, hogy igaza van, de én már akkor sem hallgattam rá.)" (200 old., 1950 Ft)

Spiró György Honderű című drámakötete az író 1997 és 2001 között született drámáit tartalmazza. A Fogadó a Nagy Kátyúhoz Szigligeti Ede Liliomfi című vígjátékának variációja. Ősbemutatója a Bárka Színházban volt 2002 tavaszán. A kitűnő Honderű a budapesti drámapályázaton 1998-ban első díjat nyert, és még abban az évben az évad legjobb drámájának választották a kritikusok. A Budapesti Kamaraszínházban mutatták be, s harmadik éve játsszák nagy sikerrel. A Szappanopera ősbemutatója szintén a  Budapesti Kamaraszínházban volt, de azóta már bemutatták Londonban és Varsóban is, Krakkóban pedig tévéfilm készült belőle. Egyébként érdemes megjegyeznünk: Spiró György az egyetlen kortárs magyar író, aki kitartóan foglalkozik rendszerváltozás utáni korunkkal, amelyről képes izgalmas, remek figurák sorával megelevenedő látleletet adni.

Az Elsötétítés premierjét 2002 februárjában tartották a Pesti Színházban. A darabot, amely bemutatja, hogyan zilálja szét egy család életét a harmadik zsidótörvény, a Dramaturgok Céhe az évad legjobb magyar drámájává választotta.
"Szeretek nyakig, lehetőleg a fejem búbjáig elsüllyedni olyan alakok lelkében, akik nem hasonlítanak rám - írja Spiró György. - Ha olyat mondanak, amilyet én soha nem mondanék, akkor boldogan tapasztalom: a magam szűkös életén túlléptem, és megéltem valami mást, mint amire a sorsom és az alkatom véletlene predesztinált. Ez a legjobb játék. Ezért írok. Olyan olvasókat kívánok magamnak, akikben a gyermek színészi képessége, valamennyiünk közös adománya, még nem homályosult el teljesen." (280 old., 2300 Ft)

Tandori Dezső Hét fejlövés című kötete válogatott írásokat tartalmaz. "Ha meg kellene határoznom, mi is ez a könyv, úgy fogalmaznék, hogy ez a könyv Tandori Dezső viszonya" - mondja Pataki Judit. Viszonya a verebéhez, a meghalt kutyájához, saját magához, a tanáraihoz, azokhoz a fantasztikus irodalmárokhoz, akiket ő nemcsak elődeinek és kortársainak, hanem tanítómestereinek is tekint, és viszonya tulajdonképpen az egész világhoz. Tandori szabadon, kötöttségek nélkül keveri a szépprózát az értekezővel, a való életet a fikcióval, a klasszikusokat a kortársakkal: Kosztolányi, Ottlik, Mészöly, Pilinszky, Kafka és a többiek.

Minden írás úgy indul, mintha meg akarná tartani a műfaj szabályait, azután egyszer csak "kölcsönelemek" is belopóznak a szövegbe, de az alapvető, és most fel nem sorolandó Tandori-értékeken kívül talán ez lett a "tandoris" stílus. "Bennem mestergyűjtő, embergyűjtő, trófeás kezdeményező szellem sosem volt - mondja Tandori Dezső a könyv hátoldalán. - Jóllehet mindenre-mindenkire rászorulhattam volna akkor. Mégis megvoltam a magam lehetőségeinek "szabályai" és törvényei és igényei között egészen jól, és hagytam, alakuljanak a dolgok. Ez jószerén máig sincs másképp, s közben hatvankét éves lettem." (184 old., 1800 Ft)

Andrei Makine Sorsszimfónia című regényének olvasói tanúi lehetnek, milyen kegyetlenül avatkozott be a sztálini zsarnokság a teljesen vétlen, ragyogó jövő előtt álló, tehetséges ifjú zongorista, Alekszej Berg életébe. Ez az álomszerűen szép írás ritka élménnyel ajándékozza meg az olvasót. Andrei Makine orosz származású francia írónak, vagy ha úgy tetszik, francia származású orosz írónak ez az ötödik magyar nyelven megjelent regénye.

Amikor 1995-ben Francia hagyaték című regényének kiadására készült az Ab Ovo Kiadó, Szoboszlai Margit műfordító a könyv elolvasása után kijelentette: "Meglátjátok, ebben az évben Makine kapja a Goncourt-díjat." A jóslat valóra vált, az Ab Ovo Kiadó munkatársai pedig büszkék arra, hogy az azóta világhírűvé vált Andrei Makine regénye fordításban a világon elsőként Magyarországon látott napvilágot. A kiadónál azóta megjelent az Amour-parti szerelmesek, az Olga Arbelina bűne és a Keletsirató című regény. Pataki Judit elmondta, arra készülnek, hogy a jövőre tervezett "Francia Szalon" rendezvénysorozat vendégeként meghívják Andrei Makine-t Magyarországra, hogy személyesen is találkozhassanak vele az olvasók. (112 old., 1750 Ft)

 
 
Jelenleg 3 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!