Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
A tolerancia jegyében (Archívum)
Megkezdődött az 53. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál
Szerző: Sulyok Máté
2003. február 10. 15:34

Jelenet a Soderbergh-Solarisból

A kínálat rendkívül sokszínű, a versenyfilmek elsősorban ismert rendezők és még ismertebb hollywoodi sztárjaik kavalkádját ígérik, akik közül sok fölbukkan Berlinben: René Zellweger, Catherine Zeta Jones, Nicole Kidman, Meryl Streep, Richard Gere, George Clooney, Nicolas Cage, Kevin Spacey, Dustin Hoffman, Leonardo di Caprio élvezheti a rivaldafény melegét - merthogy számukra szokatlan az itteni zimankó. A rendezők névsora szintén rangos, többek között Chabrol, Soderbergh, Parker, Winterbottom mutatja be új művét. Különlegességnek ígérkezik a Solaris új adaptációja, majd meglátjuk, Soderbergh rendezése mérhető-e Tarkovszkijéhoz.

Részlet a Rengetegből
Fliegauf Benedek Rengetegjét
még novemberben választotta ki az előválogató zsűri a Fórum szekcióba – mondta a Papirusz.hu Kulturális Portálonak Muhi András, a film producere. A 34. Magyar Filmszemlén négy díjat – köztük a külföldi kritikusok elismerését is – elnyerő alkotás sajtóbemutatója 12-én, díszbemutatója 13-án lesz (összesen négyszer vetítik) a berlini mustra legrangosabb szekciójában, és várhatóan további nemzetközi fesztiválokra kap majd meghívást. Szomjas György Vagabondját a Panoráma szekcióban vetítik, amely a szerzői filmek, illetve az art-mozi hálózatokban látható filmeket gyűjti össze. A Forum sorozatban látható a magyar származású Gimes Miklós Anya című portréfilmje is.

Thespian X, a Panoráma szekcó
egyik alkotása

A Panoráma szekció filmjeivel igazi világkörüli útra indulhatnak a fesztivállátogatók: izraeli, mexikói, tunéziai, francia, portugál és orosz mindennapokba kukkanthatunk be. Az idei Berlinale újdonsága a rövidfilmes szekció, valamint a Tehetségek Campusa, ahol többek között Wim Wenders várja a filmezni váró fiatalokat.

A független zsűrik közül két díjat (és vele 2500 eurót, azaz körülbelül 615 000 forintnak megfelelő összeget) ad át az Ökumenikus Zsűri, továbbá elismerést ad a Nemzetközi Filmkritikusok Szövetsége (FIPRESCI) és a Nemzetközi Művészmozi Tanács (C.I.C.A.E.). A Panorama (és a verseny) szekcióban a UIP és az Európai Filmakadémia, valamint az LVT (Laser Video Titrages)-Manfred Salzberger-Zsűri. A Fórum szekcióban pedig 10 000 euróval (2 460 000 forint) jutalmazza a Wolfgang Staudte díjra érdemesített alkotót a zsűri, 4 000 euróval (984 000 forint) a Caligari Film Díj zsűrije, és még a Berliner Zeitung olvasói is dönthetnek 2500 euróról (615 000 forint), továbbá az ázsiai mozi hálózat (NETPAC) is a Fórumot értékeli.

A Retro sorozatban a német expresszionizmus kiemelkedő rendezőjének, F.W. Murnau filmjeinek nagy gonddal restaurált kópiáit láthatják a régi filmek rajongói. Akik pedig a 60-as éveket kedvelik, estéről estére megcsodálhatják a ma is gyönyörű Anouk Aiméet, aki többek között Fellini, Lumet és Lelouch filmjeiben nyújtott alakításaival vált sokak bálványává.

Huszonkét alkotás versenyez az Arany-, illetve Ezüstmedvéért. Legtöbbjük már ismerős a Golden Globe, illetve a Brit Filmakadémia versengéséből, mint Az órák (The Hours) vagy a Chicago. Ezeket a díjak – egyebek mellett – a kanadai független filmes Atom Egoyan rendező vezette nemzetközi zsűri ítéli meg. Két díszelőadás is a hivatalos program része: Anouk Aimée francia színésznő tiszteletére a Lola című filmet, míg a száz éve született japán rendező, Ozu Yasujiro emlékére a Tokiói történetet vetítik. Az 53. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál záró előadása Martin Scorsese új, epikus filmje, a Gangs of New York (New York bandái) lesz.


A filmfesztivál honlapja: http://www2.berlinale.de/

 
 
Jelenleg 6 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!