Papirusz.hu - Kulturális Portál - könyv, kiállítás, zene, színház, koncert
 Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
oldalak:  1  2  3  4  5  6  7  8   ...  43  44  45  46  47   

Archívum
   
Animált fényjátékok Pesten és Budán
Varga Filmklub és BBS vetítés
Szerzõ: Sulyok Máté
2003. február 19. 12:57

A német animáció legjobbjaiból, valódi, már kincsnek számító „néma” ritkaságokból Walther Ruttmann-tól Stefan Schaefflerig, válogat a Varga Filmklub este 19 órától a Millenárison. Reisenbüchler Sándor rajzfilmjeivel folytatódik csütörtökön a „feltámadt” Balázs Béla Stúdió vetítései az Újpesti rakparton levő épületben.

bővebben >
 


Sorozatokkal erősít az mtv
Szórakoztató értékközvetítés
Szerzõ: Albert Mária
2003. február 19. 11:57

Szórakoztató televíziós sorozat elkészítésére írt ki pályázatot a Magyar Televízió. Az egyenként 25-50 perces, legalább három részből álló produkció műfaja lehet krimi, szatíra, vagy vígjáték- mondta e programok főszerkesztője, Vadas Mihály. A rendezőkből, írókból és televíziós szakemberekből álló zsűri három pályamunkát díjazhat, a nyertes művek elkészítését támogatja a csatorna, és még az idén műsorára is tűzi a sorozatokat. 

bővebben >
 


Skandináv mód, kelet-ázsiai
2005 a svéd design éve lesz Európában
Szerzõ: Eszéki Erzsébet
2003. február 18. 13:11

A nemrég véget ért Stokholm Furniture Fair 2003 designvásár jó alkalmat kínált arra, hogy a svéd kormány bejelentse: 2005 a svéd design éve lesz Európában. A cél az, hogy átgondolt lépésekkel és változatos eszközökkel tovább erősítsék a világszerte elismert svéd formatervezés helyzetét.

bővebben >
 


Meglepő képek Oroszországból
Impresszionista kiállítás a Bank Austria Kunstforum épületében
Szerzõ: Eszéki Erzsébet
2003. február 18. 12:45

A bécsi Kunstforum
A bécsi kiállításszervezők tudnak valamit. Most nem arra gondolok, hogy szenzációszámba menő tárlatokat képesek tető alá hozni, hanem arra, hogy úgy tetszik, egyeztetnek egymással. Két rendkívüli kiállítás nyílt meg egy nap eltéréssel Bécsben, s mindkettő ugyanaddig az időpontig tekinthető meg: február 23-ig. Azaz talán a szervezők gondoltak arra is: a Bécsben lakók bármikor megnézhetnek egy-egy nagyszabású tárlatot, a turisták viszont örülnek, ha két különleges kiállítást is megtekinthetnek (amellett, persze, hogy az osztrák fővárosban elképesztő mennyiségő látnivaló akad a múzeumok állandó kiállításain is). A Belvedere Galériában Gustav Klimt tájképeit láthatjuk, a Bank Austria Kunstforumban pedig Impresszionizmus címmel látogatható egy sok felfedezést kínáló tárlat. 

 

bővebben >
 


Bécsi ragyogás
Gustav Klimt varázslatos tájképei a Belvedere Galériában
Szerzõ: Eszéki Erzsébet
2003. február 18. 12:44

Gustave Klimt:
Az Attersee-i kastély, 1918


Február 23-ig még érdemes legalább egy napra elutaznia annak, aki vizuális  csodákra vágyik. Európai és tengerentúli múzeumokból, magángyűjteményekből származó mesterművek tekinthetők meg a bécsi Belvedere Galériában, ahol eddig soha nem látott teljességben sorakoznak Gustav Klimt tájképei. Ez ugyanis az első átfogó kiállítás, amely a világhírű osztrák művész tájképfestészetét mutatja be. Már csak ezért is érdemes ellátogatni a bécsi Belvedere Galériába, ahol Klimt tájképeiben gyönyörködhetünk. Ez utóbbi szó itt nem üres újságírói fordulat. Az ember ugyanis áll egy-egy festmény előtt, majd körülnéz, s azt veszi észre, hogy mások is üdvözült mosollyal az arcukon nézegetik a tökéletes harmónia varázsos világát.

bővebben >
 


Felemás korban felemás őszi ének
Kányádi Sándor új verseskötete
Szerzõ: Eszéki Erzsébet
2003. február 18. 11:58

„Vers az, amit mondani kell” – olvasható Kányádi Sándor 1992-ben megjelent, Vannak vidékek című kötetének előszavában. Több mint egy évtizeddel később, mi talán újraírjuk élő klasszikusunk sorait: Vers az, amit mondani kellene… Kányádi Sándor új könyvében, a Felemás őszi versek című kötetben nincs olyan költemény, mely élőszóban ne lenne messze hangzó, de a költészetet magukban emésztő versimádók is találhatnak mélyenszántó műveket ebben a kiadványban.

bővebben >
 


Hétvége - operával
Valami változott
Szerzõ: Albert Mária
2003. február 18. 11:01

Eliane Coelho

Szegeden premier, Budapesten repertoár előadások sora várta a nagyérdeműt. A hivatásos rosszmájuskodót is lefegyverezte a teljesítmény, amellyel a Tisza-parti város színháza és az Andrássy úti Ybl-palota szolgált február 14-én, 15-én és 16-án. Szegeden Gounod legsikeresebb operáját, a Faustot Alföldi Róbert rendezésében mutatták be francia vendégekkel (velük február 18-án, azaz ma még van előadás) , szombaton este a Magyar Állami Operaházban Richard Strauss Saloméjában kitűnő vendég lépett föl a címszerepben, vasárnap pedig a Titus kegyelmét, Mozart művét fiatal énekesek játszották.

bővebben >
 


Bábvásári komédia
Madách Imre: Az ember tragédiája
Szerzõ: I-Web.hu
2003. február 17. 14:35

"Tragédiának nézed? Nézd legott komédiának s múlattatni fog" - mondja Lucifer Ádámnak Madách Imre drámájában. Garas Dezső - a tanácsot "megfogadva" - ebben a felfogásban rendezte meg Az ember tragédiáját - a Budapest Bábszínházban.

bővebben >
 


Ki nevet a végén?
Garaczi László: Nevetnek az angyalok
Szerzõ: I-Web.hu
2003. február 17. 12:50

A minap furcsa zörejek ütötték meg fülemet. Két kézzel verte ajtómat hívatlan vendégem, a rosszkedv. Hiába szorítottam régi tölgyfaajtónk kilincsét, besurrant az ablak alatti résen. Leült íróasztalom szélére és nézett... nézett. Pokolba veled, kiáltottam és kifutottam az utcára. Odakint óriási pelyhekben hullott a hó. Lehajtottam fejemet és elindultam a végtelen tejtengerben. Csak mentem, mentem, nem akartam tudomást venni senkiről és semmiről...

bővebben >
 


Fagyos álláspontok
Sajtótájékoztató a Millenáris jövőjéről
Szerzõ: I-Web.hu
2003. február 17. 11:53

2003. február 13-án kora délután Mizsei Zsuzsa, a Millenáris Kht. ügyvezető igazgatója és Horváth Csaba II. kerületi polgármester fagyos hangulatú sajtótájékoztató keretében tudatta a Millenáris Park jövőjére vonatkozó elképzeléseit.

bővebben >
 


Graz: jönnek az oroszok
Pikk Dáma és Cleopatra
Szerzõ: Albert Mária
2003. február 17. 11:52


Valerij Gergyijev
Három évszázad orosz zenéjét hozzák ezekben a napokban a szentpéterváriak Európa Kulturális Fővárosába. Graz nagyvonalúan átengedi a színtér egy részét az orosz városnak, amely fennállásának 300. évfordulóját ünnepli, s ebből az alkalomból az Európai Kulturális Hónap rendezésének megtisztelő feladatát is megkapta. A vendégszereplési lehetőség mintegy fájdalomdíj azért, hogy a kontinens kulturális fővárosa csak EU tagország lehet, s a kívül maradóknak be kell érniük a szerencsés bentiek jóindulatával. Most ebben van része az orosz városnak, amellyel Graz egyébként igen szoros kapcsolatokat ápol.

bővebben >
 


Igyunk a medvére!
Magyar film is van a Berlinale díjazottjai között
Szerzõ: I-Web.hu
2003. február 17. 11:48
Michael Winterbottom, az
Arany Medve-díjas film alkotója

Szombat esti lázban égett Németország fővárosa, Berlin. Az 53. Nemzetközi Játékfilmszemlén, ismertebb nevén a Berlinálén átadták a versenyfilmek győzteseinek a medve alakú díjakat. Az elmúlt napokban az újságírók és a mozilátogatók közöttt is nagy vita folyt arról, hogy kik az esélyesek. A pusmogásból egy szót lehetett mindig kivenni: "hours" vagyis órák. Ez a kis angol szó azonban két esélyes film címében is szerepelt, mégpedig a lírai hangvételű The Hours-ban, valamint a Spike Lee rendezte 25th Hour-ban.

bővebben >
 


A belsőépítészet nagydíja
Csavarga Rózsa lett az év belsőépítésze
Szerzõ: I-Web.hu
2003. február 17. 09:47

Február 12-én immáron ötödik alkalommal osztotta ki a Magyar Építészkamara Belsőépítész Tagozata Az Év Belsőépítésze díjat, amelyet a Laki Épületszobrász Rt. alapított. A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Arany és Ezüst Szalonjában tartott ünnepségen a zsűri elnöke, dr. Finta József Kossuth-díjas építész és Laki Péter, a Laki Rt. elnöke nyújtotta át az emlékplakettet az idei nyertesnek, Csavarga Rózsa építésznek.

bővebben >
 


Helykeresés
Félidőhöz érkezett a Berlinale
Szerzõ: I-Web.hu
2003. február 16. 08:40

Az 53. berlini Filmfesztivál már öt napja csalogatja érdekesebbnél érdekesebb alkotásokkal a filmrajongókat. A világ minden tájáról mintegy 14 000 alkotó, újságíró, kritikus és filmes diák akkreditáltatta magát. Ők teszik ki a fesztivállátogatók nagy részét, hozzájuk társulnak a berliniek, akik órákat állnak sorba mozijegyért. A mínusz fokok ellenére is hosszan várakoznak esténként a Potsdamer Platz-i Filmpalotához vezető vörös szőnyeg mellett, hogy élőben láthassák kedvenc filmsztárjaikat.

bővebben >
 


Mindenható alapítvány
Turnéra indul az MR Szimfonikus Zenekar
Szerzõ: Albert Mária
2003. február 14. 14:17


Pénteken este ugyanazt a programot szólaltatja meg a Zeneakadémián a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, amelyet hétfőn kezdődő spanyolországi turnéján, Madridban ad elő. Már kapható az a 13 CD-ből álló sorozat, amelyen 17 szimfónia szerepel - Schubert, Schumann, Brahms, Csajkovszkij művek, Vásáry Tamás vezényletével. (A sorozatot a Hungaroton adta ki.) Az intézmény ismét szerződést kötött a főzeneigazgatóval, most nem egy, hanem három évre. Vásáryt a Budapesti Tavaszi Fesztiválon (március 25-én) koncerttel köszöntik 70. születésnapja alkalmából, ám ígéri, hogy ő is előrukkol egy meglepetéssel.

bővebben >
 


Faust és a Törpe
Ízelítő az évad hátralévő bemutatóiból
Szerzõ: Albert Mária
2003. február 14. 11:15

Alföldi Szegeden (fotó: Miskolczi Róbert) 

Megint egy darab, amelyben nem emberi alak, hanem állat a főszereplő. A Katona Közellensége, a Vígszínház Legenda a lóról című előadása után, most itt a kaposváriak Kutyaszíve, ahol a középpontban egy "a szagokat érző kutyuska" áll. A Csiky Gergely Színházban a darabot Znamenák István rendezte, Kutyuskát Kocsis Pál játssza. De nem ez az egyetlen bemutató, amit érdemes megemlíteni. A szakmailag nem éppen sikeresen indult színházi évad hátralévő részének előadásai talán pótolják majd hiányérzetünket. Mint minden tallózás, listánk ebben az esetben is szubjektív válogatás eredménye, korántsem teljes.  Szegeden bejelentették, hogy a Faust premierje után már nem lesz bemutató.

bővebben >
 


Tatjána a pályám csúcsa
Beszélgetés Hágai Katalinnal
Szerzõ: Albert Mária
2003. február 14. 10:15


Nem sztártípus, a színpadon azonban csillagként ragyog. A balett irodalom szinte valamennyi jelentős női főszerepét eltáncolta, beszélő mozdulataival nézők ezreit nyűgözi le. február 13-án és 14-én Carabosse, a gonosz boszorkány szerepét táncolja a Magyar Állami Operaházban. Munkáját egyebek mellett Kossuth-díjjal, Liszt Ferenc-díjjal, Philip Morris Magyar Balett-díjjal ismerték el. Ő Hágai Katalin, a Magyar Nemzeti Balett művésze, aki a tánc örömeiről mesélt.

bővebben >
 


Jó házból való herceg és hercegnő
Sztártáncosok a Csipkerózsikában
Szerzõ: Albert Mária
2003. február 13. 16:42

A klasszikus orosz balettiskola ifjú képviselői táncolják a Csipkerózsika női, illetve férfi főszerepét február 13-án és 14-én este az Operaházban. Nyina Ananyasvilit és Szergej Filint nemcsak a Moszkvai Nagyszínház balettegyütteséhez köti szerződés, ők a sztárjai az American Ballet Theatre-nek is.

bővebben >
 


"Mi lesz veled, emberke?"
Filmvetítés és beszélgetés a halálkultúráról
Szerzõ: I-Web.hu
2003. február 13. 15:41

Corpus címmel február 15-én szombaton 19 órakor a budapesti Városi Színházban látható az a portréfilm, amely Kiss Jánost, az Igazságügyi Orvostani Intézet vezető boncmesterét mutatja be. Hogyan vélekedik a halálról egy olyan ember, aki nap mint nap az elmúlással szembesül? És hogyan vélekedik az életről? A filmvetítés után szakértők beszélgetnek a halálkultúráról, az estet Földényi F. László esztéta-filozófus vezeti.

bővebben >
 


Itt a márka! - Vette már ma?
Márkaerősítő óriásplakát akció februárban
Szerzõ: I-Web.hu
2003. február 13. 15:36

A hazai vásárlási kultúráról eltérőek lehetnek a vélemények, de a magyar háziasszonyok zöme inkább a hipermarketek saját gyártású/csomagolású termékét rakja a bevásárlókosarába, semmint hogy egy ismert márkájú árut favorizáljon. Mi egy márka valódi értéke, és tényleg azért drágább a márkás termék, mert megfizettetik velünk a reklámozását? Vajon képes néhány óriásplakát változtatni a szemléleten?

bővebben >
 


oldalak:  1  2  3  4  5  6  7  8   ...  43  44  45  46  47   

Archívum
   
Összesen 922 cikk található ebben a rovatban
Jelenleg 8 olvasó böngészik a Papiruszon
Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!