Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Tévézni Oroszországban (Archívum)
Meglepő, de számunkra nem mulatságos
Szerző: I-Web.hu
2003. február 12. 16:28


Forráshiányosak a magyar televíziók - hallhattuk egy legutóbbi médiaügyi tanácskozáson. A fenti mondat részigazság-tartalmát nem lehet kétségbevonni, pláne ha a küszködő közszolgálati csatornára pillantunk, node! A rogyadozó lábakon álló Oroszországnál forráshiányosabb területet ugyan lehet találni, ám nyilvánvaló, hogy az orosz tévékben van pénz. Nemhogy sok, hanem még annál is több, amennyit el sem tudunk képzelni sanyarú magyar médiaviszonyainkban. Sőt van ezekben a tévékben még egyéb, ami a pénznél is többet ér.

A mozgóképtermeléshez tőke kell. A Marxon edződött oroszok ezt felismerték, s alkalmazzák is. Az orosz tévék nagyvonalúan pazarlóak. Iszonyatosan drága főcímek váltogatják egymást olyan elegáns, ám egyszerűségükben mellbevágó stúdióterekkel, amelyekhez képest az RTL Klub digitálisan vetített paravánjai papírmasé váracskák. A műsorok természetesen itt is a nyugatról importált klónok: vetélkedők, kibeszélőshow-k, politikai és közéleti háttérműsorok - a képi megvalósítás előtt ellenben le a kalappal. (A tartalmi részhez nem igazán tudok hozzászólni, orosztudásom szavatossági ideje lejárt.)

Látható olyan beszélgetős műsor, amelynek nézőtere teljesen elkülönül a vendégnek hívott arcok terétől, és mégis ott van. Átverés, mert az egész műsor alatt nem jövünk rá, hol is ülnek a nézők, miközben minden reakciójukat látjuk egy furcsán tükrözött térben. Nincs klasszikus értelemben vett stúdió, nincsenek rózsaszín design-ülőkék, nincsenek sorokba rendezett tapsautomaták. Van ellenben filmszerűen fényelt műsorvezető és vendégek, átgondoltan rutinos kameramozgatás, rafinéria ezerrel.

Sugároztak olyan portré-beszélgetést, amelynek helyszínébe, ha beültetnék Csurka Istvánt szemben Mélykuti Ilonával, vélhetően gyorsan áttérne a televíziók pocskondiázásáról azok hozsannázására... Adott esetben egy fénypászmák segítségével ovális alakzatra emlékeztető kékesfekete pódium lebeg a képernyő középvonalában, s körülötte nincs más, mint egy sejthetően óriási, fekete tér. A feszesen vágott szuperközelikben az arcokat fürkésző reflektorok minden egyes barázdát, minden mimikai rezdülést azonnal és hűen közvetítenek. Eredeti, orosz televíziós poligráf.

A mozgóképgyártáshoz szükséges tőkét az oroszok is döntően reklámokból fedezik. De milyen reklámokból! A készítési elv ugyanaz, mint fentebb. Rengeteg befektetett munkaóra, sok jó és még jobb ötlet és persze pénz, pénz, pénz. Még a multik egyenreklámjai is másként hatnak a remekül kivitelezett cirill grafikákkal, animációkkal.

Az orosz MTV (Music Television, csak a pontosság kedvéért) pedig valami egészen különleges élmény. A mélyen hívő (és nagyon szegény) Oroszországban, ahol a hívők adományai képesek fedezni az ortodox templomok építését, éjszakánként "Sexy" címet viselő blokk fut a világ legismertebb zenecsatornájánan orosz adásában. Benne olyan klipekkel és lányokkal, akik láttán George Michael világgá zavarná az összes eddigi castingosát. A klipek nem bántóak, nincs is igazából szex, csak olyan mélyen fülledt erotika, hogy a gyengébb állóképességűek a heveny vérnyomáscsökkenés következtében el is ájulhatnak. Az orosz zenekarok klipjeiről pedig röviden annyit: fényévekre vannak - tőlünk.

Az a bizonyos többlet pedig - ami a befektetett munkán és pénzen kívül képes televíziós élményt, nemcsak műsort nyújtani - az az alázat, a biztos kéz és a jó ízlés, egyszóval a szakmai tudás. Az osztankinói tévétoronyból Eurázsiába sugárzott orosz egyes főműsoridejében (!) egy lírai dokumentumfilm pörgött. A narrációból egy kukkot nem értettem, de nem is volt rá szükség, meséltek helyette a képek. A gyönyörűen fotózott, lassú úszásokkal és merész váltásokkal sorjázó, hömpölygő színes és fekete-fehér, archív és digitális mozgóképek.

És ezek a képek elmesélték, hogy vannak még helyek a világon, ahol komolyan veszik a televíziózást, és élnek még olyan szakemberek, akik a hivatásuknak tekintik a műsorkészítést.

 
 
Jelenleg 7 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!