Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Adathegyek a tenyérben (Archívum)
Az Arcanum elektronikus kiadványai DVD-ROM-on
Szerző: H. Magyar Kornél
2003. február 10. 10:53


Kisebb fajta házi bibliotéka gyűlt össze az Arcanum Kiadó DVD-könyvtár című sorozatának második korongján is. A lemezen elsősorban könyvészeti és könyvtártudományi kiadványok találhatók, ezért leginkább a felsőoktatásban tevékenykedők, kutatók és diákok vehetik nagy hasznát. A szinte elképzelhetetlen mennyiségű tartalmat alig lehet emberi léptékekkel áttekinteni, nagy vonalakban nézve azonban a magyar klasszika filológia tudományának impozáns íve rajzolódik ki. Olyan nagyon fontos kiadványok válnak a kiadvánnyal napi szinten is elérhetővé, amelyeket eddig legföljebb a Széchenyi Könyvtár legőrzöttebb polcairól lehetett kikérni – onnan is tucatnyi engedéllyel.

Ide tartozik például a Régi Magyar Könyvtár sorozatának teljes szövege: az 1879-ben, Szabó Károly szerkesztésében és az MTA kiadásában megjelent korszakos jelentőségű munka az első volt, amely a magyar írásbeliség szövegeit a teljesség igényével gyűjtötte össze, amivel egyben megteremtette a magyar irodalomkutatás alapjait. Ugyanilyen jelentőséggel bír a Pecz Vilmos szerkesztésében 1904-ben megjelent Ókori lexikon, amely máig egyedülálló teljeséggel, 9000 címszóban, képi illusztrációk gazdagságával ismertette az ókori civilizációk jellegzetességeit. Szintén gazdag kultúrtörténeti gyűjtemény az 1900-ban megjelent Magyar viseletek története, az Erdély és Székelyföld történelmét, kultúráját bemutató tanulmányok – a híres Edély-kutató Orbán Balázs munkái – vagy akár Tótfalusi István szórakoztatva tanító gyűjteményei: Színes szinonimaszótár, Idegen idézetek szótára, Kis magyar nyelvklinika, Irodalmi alakok lexikona, Ki kicsoda Shakespeare világában.

Az adatbázis kezelői felületét tekintve sajnos már nem ennyire magas igényekkel lehet találkozni. A lemez hagyományos CD-meghajtóban természetesen nem működik, a DVD-ROM meghajtóban viszont automatikusan elindul és a  telepítést is pillanatok alatt elintézi magától. Nem ennyire buzgó és öntevékeny, de noszogatásra is csak nehezen használható a tartalmat megjelenítő szoftver. A teljes állományt a lemezen mellékelt Folio Views 4 adatbázisprogramon keresztül lehet elérni. A program sajnos az új technológiához képest aránytalanul kezdetleges és bonyolult. Homályos a keresőrendszer működése, és csak hosszú tanulmányozás után lehet kibogarászni a használatának ördöngösségeit. Elhibázottnak tűnik, hogy a teljes, több tízezer nyomtatott oldalra rúgó szöveg egyetlen fájlba van helyezve, akár az egész végiggördíthető lenne egyetlen egércsúsztatással; csupán a képernyő bal oldalán lévő könyvjelzők tagolnak a kiadványok szerint. Talán emiatt is nagyon nehézkes és lassú az egész rendszer használata, sőt a tesztelés során többször is lefagyott – és aligha a készülékünkben van a hiba… Ekkora hatalmas állomány kezeléséhez olajozottabban működő, mégis egyszerűbben használható kezelőprogramra lett volna szükség, és árnyaltabb, határozottabb tagolásra.

Számítógépguruknak persze nyilván nem jelent túlzott igénybevételt a program használata – ne legyenek illúzióink, ők azok, akik aligha olvasnak ilyen jellegű szövegeket. Azok az irodalmárok viszont, akiknek pár év múlva már egyenesen nélkülözhetetlen lesz az elektronikus média használata – nyilvánvalóan egyszerűbb, felhasználó-közelibb és mégis megbízható felületet igényelnek.

Az Arcanum kezdeményezései óriási jelentőségűek, és kis idő múlva bizonyosan eredményesebb lesz a tartalomért és a technikai háttérért felelős munkatársak együttműködése is.

www.arcanum.hu

 
 
Jelenleg 8 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!