Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
A vágy széttöri bilincseit (Archívum)
Csabai Attila társulatának kortárs táncestje a Trafóban
Szerző: I-Web.hu
2003. február 6. 09:54


A koromsötétségből ezernyi zöld szempár bámul ránk. A plafonról fogasok lógnak, némelyiken bundák. Kit-kat, a hang egyre erősödik, végül majdnem elviselhetetlen, de ekkor kitárul egy ajtó, fény árasztja el a termet...

A KOMPmÁNIA Társulat látványos, meglepő tér-idő utazásra hívja nézőit. A / Verziók (Perverziók) előadás a sokunkban megfogalmazódó kérdéseket, kétségeket sűrítve, a test nyelvén ábrázolja. A tér és idő fogalma az elmúlt két évtizedben hatalmas átalakuláson ment át. Relatívvá vált a "messze", a "közel", a "régmúlt", a "jövő". Fogalmaink elkoptak, elhasználódtak, a változás elébe ment az emberi felfogóképességnek. Ez a sajátos tér-idő sűrűsödés a / Verziók kiinduló pontja, ez határozza meg szerkezetét is.

Fényképszerű koreográfiák, szimbolikus tárgyak, sajátos események kerülnek az elmélkedés középpontjába, kizárva a korunkat maga alá gyűrő túlterhelt divat ártó behatásait. Mit is nevezünk divatnak? Divat az adott korszakra érvényes, a kultúra külső megjelenési formáját befolyásoló általános nézet. Az öltözék mindig sokatmondó, kiváltképp, ha érvényesnek tekintjük azt, hogy a divat titkos gondolatokat leplez le. Az előadás jelmezei, ruhái nagy hangsúlyt kapnak, a játékosok második bőreként szerepelnek. Viselkedésüket alapvetően befolyásolják. Mozdulataik erotikája test és mez "összejátszásából" fakad. A test anyagai "egy síkra" kerülnek a ruha anyagaival, a szaténnal, a selyemmel... A ruha gyűrődései nem különböznek a bőr ráncaitól. A kompozíciók beállításai olyan hatást keltenek, mintha előadóik a ruhák váltogatásával új személyiséghez jutnának.

Az úgynevezett szépségideál folyamatosan változik, jelen van a képi változékonyság is, a szokatlanul felgyorsult világ, az állandó új és újítás utáni vágy. A / Verziók minden karaktere egy-egy esztétikai ideált mutat meg - ez a külső megjelenésre, a mozdulatokra egyaránt érvényes, s megfigyelhető az előadás igen eltérő alkatú táncosnőinél is. A halmozott képi világ sérülékenységünkre, kiszolgáltatottságunkra hívja fel a figyelmet. Szerkezete nem lineáris, hanem körkörös, nincs kezdete, ahogyan vége sem. A múlt és jövő közti különbség eltörlésével minden jelenidejűvé válik, egyszerre történik meg. Ám a jövő felett nincs hatalmunk, nincs erőnk.

A Trafóban már megszokott módon most is összefolyik az előadás és a nézőtér. Nemcsak szemlélők, hanem részesei is vagyunk a történetnek, rólunk is szól. Az emberi kapcsolatok kuszaságáról, az érzelmek és a vágy irányíthatatlanságáról, összefonódásról, eltaszításról, gyűlöletről, csábításról, megalázásról, fájdalomról és megtisztulásról mesél a fülledt erotikájú mű. A koromsötétségből ezernyi zöld szempár bámul ránk. És a hang egyre erősödik kit, kat, kit...

www.trafo.hu

 
 
Jelenleg 3 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!