Papirusz.hu - Kulturális Portál - könyv, kiállítás, zene, színház, koncert
 Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
oldalak:  1  2  3  4  5   

Képhatás
   
Hádzsime! – a küzdelem elkezdődött
Japán filmklub a Cirko-gejzírben
Szerzõ: Sulyok Máté
2003. április 28. 11:20

A filmtörténet jeles képviselőinek ritkaságszámba menő filmjeivel találkozhat az ínyenc néző a japán filmklubban. Hétfőnként este Kurosawa Akirától, Ozu Yasujiron át Shindo Kanetoig, azaz A vihar kapujában című filmtől, a Tokiói történeten át, a Kopár szigetig válogathatnak az érdeklődők a mesterek alkotásaiból.

bővebben >
 


Fehér fotelek
Friderikusz az MTV-n
Szerzõ: wasabi
2003. április 25. 14:05

Gabriel Garcia Marquez mesélt egy életbölcsességnek is beillő, tanulságos történetet egy vele készült interjúban (olvasható A guajava illatában). Eszerint mit csinál az a hegymászó, aki elérte a hőn áhított hegycsúcsot? Szétnéz onnan, kicsit megpihen, majd megpróbál minél lassabban és méltóságteljesebben aláereszkedni. Le a csúcsról. Elsőre ez jutott eszembe miután többszöri nekifutásra ugyan, de végignéztem Friderikusz Sándor (FS) új műsorát. A szólás szabadsága. A miénk pedig a választás szabadsága.

bővebben >
 


Az élő szfinx
Juliette Binoche március 9-én ünnepli születésnapját
Szerzõ: I-Web.hu
2003. április 25. 13:45

Úgy játszik, hogy az nem látszik. Szenvedélyesen passzív és passzívan szenvedélyes. A néző legszívesebben bekiabálna film közben: mutass egy kicsivel több érzelmet, csinálj már valamit! Aztán egy órával később, a moziból kijövet már csak áradozik, hogy te, ez a Binoche, emlékszel, ahogy ránézett arra a pasasra, és ahogy megvonta a vállát? Még most is a hideg fut végig a hátamon tőle!

bővebben >
 


Budapest, Berlin, Kairó, Velence
Beszélgetés a Kis Varsóval: Gálik Andrással, Havas Bálinttal és a Velencei Biennálé magyar kurátorával, Petrányi Zsolttal
Szerzõ: katmandu
2003. április 25. 11:35

A Kis Varsó két fiatal művész, Gálik András és Havas Bálint közös tevékenységét jelenti. Idén ők állítanak ki a Velencei Biennálé Magyar Pavilonjában, a kiállítás kurátora Petrányi Zsolt. Nefertiti teste című projektjüket már korábban is ismertettük; most az új fejleményekről és egyiptomi tanulmányútjukról kérdeztük őket.

bővebben >
 


Apák ácsolta birodalom
Kanadai irodalom a Nagyvilág estjén
Szerzõ: P.V.Á.
2003. április 25. 10:26

Paul Ricoeur

Mi is Kanada? Favágó-ország vagy felhőkarcoló-birodalom? Európai vagy amerikai hatás uralja ezt a kétnyelvű kulturális életet? Ma a Károlyi Palotában minderre fény derül - 18 órakor itt mutatják be a Nagyvilág világirodalmi folyóirat kanadai különszámát.

bővebben >
 


Egy nő és egy férfi
Félix és Rose - Daniele Thomson filmje
Szerzõ: alma
2003. április 24. 11:40

Az ember sorsának fonalát manapság nem a párkák szövik, hanem a mobiltelefonok - vélnénk az április 25-én kezdődő Francia filmnapok egyik sikeresnek ígérkező darabja alapján. Vagy: a modern embernek, ha van is otthona, nem tartózkodik benne, hanem élete repülőtereken zajlik. A Félix és Rose azonban ennél többről szól. Nem túl sokkal, de annyival mindenképp, hogy másfél órát jólélekkel töltsünk el a moziban.

bővebben >
 


9 perc tuti
Az Animatrix kísérőfilm a moziban
Szerzõ: Lakatos Péter
2003. április 23. 14:54

Yoshiaki Kawajiri: Program
(The Animatrix/ Anime 3.)

Alig egy hónap múlva, május 22-én mutatják be a magyar mozik a kultfilmmé avanzsált Mátrix folytatását, Mátrix-Újratöltve címmel. A látogatottság előreláthatóan csúcsokat fog dönteni, a marketinggépezet azonban semmit sem bíz a véletlenre.

bővebben >
 


A semmiből a posztmodernbe
Nemzetközi képregénykiállítás a dunaújvárosi Kortárs Művészeti Intézetben
Szerzõ: Szombathy Bálint
2003. április 23. 12:53

„Konán birtokán karatézik a nenám”, dalolta volt némi iróniával Bada Dada, felidézve a kommersz képregény hőskorának egyik maradandó epizódját. Kis országunkban akkoriban még vajmi keveset tudtak a műfajról. Arról főleg nem, hogy művészi színvonalon is művelhető. Nyugodtan állíthatjuk, hogy a hazai úttörők szinte a semmiből ugrottak fejest a posztmodernbe.

bővebben >
 


Könyv lesz a Bestsellerből
Új kulturális műsorok két tévécsatornán
Szerzõ: macsinger
2003. április 22. 15:37

Jan Sibík fotója

Ma este 22 óra 15 perckor látható első ízben a Duna Televízió új kulturális műsora, a Gong. A tervek szerint kedd esténként jelentkező adás tematikus kulturális hetilapként működik majd. Fő célkitűzése, hogy a hazai és határontúli kortárs művészet eseményeit egy-egy nagyobb téma köré szervezve mutassa be.

bővebben >
 


Művésztelepek a Várban
Két művésztelep kétféleképpen a Budapesti Történeti Múzeumban
Szerzõ: pvá
2003. április 18. 12:00

Lányi Dezső Százados úti műterme

A Szolnoki Művésztelep története a 19. század közepén kezdődött, a Százados úti telep immáron majd egy évszázada működik. Hasonló téma, hasonló alapkoncepció – a két eredmény mégis igencsak különbözik.

bővebben >
 


Dzsessz oratórium, Händel balett
Változatos a húsvéti fesztivál Bécsben
Szerzõ: alma
2003. április 18. 10:22

Musikverein

Április 12-én, szombaton kezdődött Bécs város tavaszi fesztiválja, amely minden esztendőben megelőzi a húsvéti ünnepet: a nagyhéthez kapcsolódik tehát, de legkevésbé sem liturgiai központú, s bár az ünnepkörhöz illő művekből szerkesztik, a program műfajilag igen változatos. Különféle helyszíneken oratóriumot hallgathat, opera- és balettelőadást nézhet az érdeklődő.

bővebben >
 


160 millió a Baba látogatóiért
Kiugró rekord a hazai aukciós piacon
Szerzõ: K.G.
2003. április 15. 12:04

Munkácsy Mihály: A baba látogatói

Alaposan felforgatta a két piacvezető aukciósház a hazai árverési "sikerlistákat". A legmagasabb leütési eredményekkel büszkélkedő alkotások jegyzéke öt új művel bővült a hét végén. A várakozásoknak megfelelően Munkácsy Mihály: A baba látogatói című festménye - 160 millió forintos leütési árával - egyenesen az élre ugrott, míg a legjobb tíz közé három hazai nagymester egy-egy alkotása, valamint Canaletto Velencei részlete is bejutott.

bővebben >
 


Good Bye, Lenin!
Filmek a Goethe és a Francia Intézetben
Szerzõ: Lakatos Péter
2003. április 14. 15:30

"Az utolsó kapcsolja le a villanyt!" Teljesen jogos kérés, de mi van akkor, ha nincs utolsó? Pontosabban, ha az utolsó még a szocialista villanyfény kábulatában alussza álmát? Nosza, hitessük el vele, hogy az a fény még ég!

bővebben >
 


Egyedi, de sokszínű
Az ARTE és az európai kulturális televíziózás
Szerzõ: Lakatos Péter
2003. április 14. 13:41

Két európai nagyhatalom, Németország és Franciaország közreműködésével több, mint tíz éve működik egy elismert és mérvadó kulturális tévécsatorna ARTE néven. Prominensei - Jerome Clement elnök és Hans-Robert Eisenhauer programigazgató - április 10-én, csütörtök délelőtt egy kerekasztal-beszélgetésre érkeztek a címben megfogalmazott témában a Francia Intézetbe, de valószínűleg optimistább kifejletre számítottak. Az európai kulturális televíziózás helyzetét magyar oldalról ugyanis sötét árnyék borítja. Legalábbis Baló György (MTV), Tímár János (ORTT) és Szakály Sándor (Duna TV) olvasatában.

bővebben >
 


Bazi nagy mi?
Egy történet vége
Szerzõ: wasabi
2003. április 14. 13:39

Péntek este 18.00-kor nemcsak egy történet ér véget, hanem sok illúzió is. Bárki, akiben élt még remény a tisztességes (értsd: nem pénz- és érdekalapú) televíziózás irányában, most érezze magát átverve. Bárki, aki hitt abban, hogy az elektronikus médiumok fölé emelt ellenőrző testület (értsd: ORTT) objektív, pártatlan és akár elrettentő büntetést is képes kiszabni, érezze magát hitetlennek. Bárki, aki bízott abban, hogy a sajtó, a civil szervezetek, a közvélemény (értsd: mi magunk) képes egy lépést is tenni a romák érdekeiért, mostantól legyen bizalmatlan. És bárki, akinek füle van, hallja meg!

bővebben >
 


Burjánzó fantázia
Niki de Saint Phalle tarot-kertje
Szerzõ: Szanyi Erika
2003. április 14. 13:14

A művésznő első magyarországi kiállítását egész hónapos programsorozat kíséri, ennek keretében hallgathattuk meg Szikra Renáta művészettörténész előadását Niki de Saint Phalle tarot-kertjének építéséről és Nádas Nándort a tarot kártya eredetéről, jelentéséről.

bővebben >
 


Így is lehet
Nyolc éve együtt a Magyar Nemzeti Galéria és a Pannon GSM
Szerzõ: Gréczy Emőke
2003. április 14. 09:44

Ahogy 1995 óta minden tavasszal, idén is aláírta éves együttműködési szerződését a Pannon GSM és a Magyar Nemzeti Galéria. A távközlési cég kiállítások rendezésében, katalógusok kiadásában és műtárgyak vételével segíti a közgyűjteményt.

bővebben >
 


Az Alvó Jónás ébredése
Dézsmaházi galéria Budafokon
Szerzõ: S.M.
2003. április 10. 15:42

Nagy, egyterű pincében van a Radóczy Mária Galéria Budafokon a Dézsmaház utcában. A tűzzománc-készítő tulajdonosnő saját állandó kiállítása mellett további tárlatokat, jószándékból erdélyi kézműveseket mutat be. Április 6-16. között itt látható Bérces Brigitta keramikus első kiállítása is, amelyen főleg bibliai témákat dolgoz fel játékos színekkel és formában.

bővebben >
 


Állati minimalizmus
Kalando-Zoo: interaktív családi vetélkedő a Duna TV-n
Szerzõ: - wasabi -
2003. április 10. 15:40

A mai sanyarú médiakínálat közepette felderül az ember szíve, ha egy tévés családi vetélkedőről hall. Ha még interaktív is, az csak külön érdem, gondolnánk. (Bár ennek a szónak most, a magyar médiapiacon kellemetlen a csengése, hiszen a TV2 romalagzis szállítójára asszociálhatunk rögvest, de sebaj.) A Kalando-Zoo ettől függetlenül abszolút hiánypótló műsor és kezdeményezés lehetne, csak éppen jóval több energiát és pénzt kellett volna belefektetni.

bővebben >
 


ARTE - művészet a legszélesebb közönségnek
Vetítéssorozat a Francia- és Goethe Intézetben
Szerzõ: Papirusz
2003. április 10. 15:08

A rendezvénysorozat francia nyitófilmjét, Nicolas Philibert Etre et Avoir (Segédigék) című alkotását április 9-én, szerdán 19 órakor láthatjuk a Francia Intézetben, francia nyelven, magyar szinkrontolmácsolással. Összesen tíz ARTE filmet vetítenek le felváltva a Goethe Intézetben és a Francia Intézetben. Közöttük a Buena Vista Social Club speciálisan vakok és gyengénlátók számára készült hangzófilm változatát (ápr. 16., 18 óra, Francia Intézet), melyet a Fogyatékosok Éve alkalmából válogattak be a műsorba.

bővebben >
 


oldalak:  1  2  3  4  5   

Képhatás
   
Összesen 85 cikk található ebben a rovatban
Jelenleg 6 olvasó böngészik a Papiruszon
Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!