Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Apák ácsolta birodalom (Képhatás)
Kanadai irodalom a Nagyvilág estjén
Szerző: P.V.Á.
2003. április 25. 10:26

A különszám egyik szerkesztője, Lackfi János elmondta, hogy a cél bemutatni a magyar közönségnek a mindennapok Kanadáját. A novellák, esszék és versek ugyanazon kulturális közeget két szempontból közelítik meg: az anyagot angol és francia nyelvű írásokból válogatták össze. Már a cím is sokat elárul: az Apák ácsolta birodalom azt vizsgálja, hogy mit jelent a kortárs szerzők szerint a hagyományos értelemben vett Kanada.

A kérdést változatosan és sokrétű módon járja körül a válogatás. Egy kétnyelvű és kétnemzetiségű ország irodalmában természetes módon mindmáig fontos téma az identitáskutatás.  Erről tanúskodik Heinz Weinmann irodalomtörténész és író Keresztelő Szent János, a mintakanadai című esszéje, amely egy 19. századi társaság történetét meséli el, megvilágítva, hogy milyen egyensúly-váltások történtek, miután az angolok győzedelmeskedtek a franciák felett. Daniel Defert írása 16-17-18.századi útleírásokat elemez - sztereotípiák kialakulásáról, több évszázados klisékről elmélkedik élvezetes módon.

Michael Ondaatje

A 19 szerző között olyan neves gondolkodók és írók vannak, mint Paul Ricoeur, aki életút-interjújában a kanadai irodalom amerikai és európai recepciójáról is beszél, vagy a Sri Lanka-i születésű, Kanadában letelepedett Michael Ondaatje költő, aki a nagysikerű Angol beteg szerzője is.  Az irodalmi estet a különszám két szerkesztője, Imreh András és Lackfi János vezeti, ők az angol és francia nyelvű szövegek fordítói is. A díszvendég, Todd Swift kanadai költő verseiből olvas fel. Minthogy több éven át az ELTE lektoraként dolgozott, arról is beszél majd, hogy milyenek egy kanadai tapasztalatai Magyarországon. Papp János színművész magyar nyelven olvas fel szövegrészleteket.  A jó hangulatot pedig biztosítja a felolvasások utáni koccintás.

Apák ácsolta birodalom - A Nagyvilág bemutató estje
2003. április 24., 18 óra
Károlyi Palota Díszterme
Budapest, V. Károlyi Mihály u. 16.

 
 
Jelenleg 4 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!