Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Állati minimalizmus (Képhatás)
Kalando-Zoo: interaktív családi vetélkedő a Duna TV-n
Szerző: - wasabi -
2003. április 10. 15:40

A nyilván kényszerű csatornaválasztás sajnos nem telitalálat, minthogy a Duna TV itthoni nézettsége a statisztikai hibahatáron belül mozog. Egy komoly, az értékeket csöndben és szívós kitartással közvetítő televízión megjelenni mégis jó ómen. Szellemi érték azonban - bármily meglepő - önmagában nem konstruálódik attól, hogy nívós környezetben jelenik meg valami. A baj forrása, hogy miért is nem sikerülhet emlékezetes műsort teremteni a Kalando-Zoo-ból, részben itt keresendő.

Persányi Miklós

A projekt célja és az ötlet, egyszerűsége ellenére is, telitalálat. A gyerekek állatvilág iránti érzékenységének, az állatokkal szembeni felelősségteljes bánásmód megtanításának célja mindenképpen dicséretes. A projekt a Fővárosi Állat- és Növénykert támogatását, szakmai segítségét tudhatja a háta mögött. Persányi Miklós főigazgató (és vetélkedő-fővédnök) lelkes és dinamikus menedzser, kár, hogy kevés hozzá hasonló van közintézményeinkben. Az alkotók célja, hogy ezzel a vetélkedő-sorozattal megerősítsék az iskolák, az állatkertek és a családok közötti kapcsolatot, egyben az állatkerteket, mint oktatási színtereket megismertessék, megszerettessék. A projekt műsorának televíziós népszerűsítése és első közlése a Duna Televízió feladata. Kár, hogy a beszállító produceri iroda már nem ennyire lelkes, és egy harmatgyengén megvalósított műsorral lerontja az egészet, de erről később.

Jogos kérdés, hogy mitől interaktív ez a vetélkedő? A Kalando-Zoo tulajdonképpen az írott és elektronikus médiát igénybevevő, vetélkedővel egybekötött szemléletformáló oktatócsomag. Tartalma egy videokazetta (az öt földrész állatai 5x 26 percben), a Süni magazin aktuális számai (közlik a vetélkedő figyelemmel kíséréséhez szükséges információkat), egy matricás gyűjtőalbum, a tesztlapok és a tévés magazin. Aki megrendeli az oktatócsomagot, részt vehet az országos játékban. Az oktatócsomag tesztjei részben a filmsorozatra, részben a Süniben közölt háttéranyagokra épülnek. A beküldött tesztek értékelése után választják ki azokat a csapatokat, amelyek a júniusi döntőben részt vehetnek. A döntő a Fővárosi Állatkertben lesz, amit a Duna TV rögzít, majd vágott formában műsorára is tűz. A nyertes csapat elutazhat Európa valamelyik híres állatkertjébe. Már amennyiben képes lesz végigülni vasárnap reggelenként a szintén Kalando-Zoo címet viselő filmsorozatot.

A produceri iroda tájékoztatása szerint a filmsorozat öt darab - egyenként 20 perc körüli - tematikus egységet képező filmből áll, amelyek ízelítőt adnak az öt kontinens élővilágából, bemutatva az őshonos növény- és állatfajokat. Ennek Afrika állatairól szóló első epizódja most vasárnap ment le, a növényvilágról egy hang nem hallatszott, de sebaj, az állatok érdekesebbek, gondolnánk. S valóban érdekesebbek is lennének szerencsétlenek, ha a műsor egész képanyagát nem a budapesti állatkertben rögzítették volna egy kőtehetségtelen operatőr és rendező vezényletével. Oroszlán jobbról, oroszlán balról, oroszlán nyújtózik, oroszlán ásít, oroszlán döglik - dögunalom. Víziló jobbról, víziló balról, víziló vízben, víziló ásít - mi is ásítunk. Pávián jobbról, pávián balról, pávián mászik, pávián kurkászik - s mi is vakarózunk kínunkban.

Aki természetről szóló filmet gyárt, pláne egy műholdon és kábelen fogható csatornára, ahonnan két kattintás a szinkronizált Animal Planet, Discovery és National Geographic Channel, akkor és ott, egy ilyen helyzetben, ennyire egyszerű és hányaveti módon nem szabad semmit megoldani! Ki a fenét érdekel egy porban, cölöpök között látványos szomorúsággal három métert bandukoló orrszarvú, az isten szerelmére? Olyan közel hozza a gyerekekhez a természetet, hogy szinte hallom a szavannák szellemeinek suttogását: ennyire azért ne alázzatok meg minket! A többiről nem is szólva...

Beköszön a riporter (Zöldi kisasszony) viharvert mikrofonnal a kezében, mint egy állatkerti oknyomo-zoo, léc alatt ugyan, de elmegy. Nyilatkozik a szakértő (Mirtse Ádám), aki egyben az adás szerkesztője - az már necces, főként, hogy ki nem derül, miben is szakértő, annyira ontja a lexikon-ízű dumákat. A gondozók helyesek és igyekeznek emberi hangon válaszolni a bután megrendezett gyermeki kérdésekre. Kár, hogy odaragasztották őket a kifutók kerítéseihez és kár, hogy Zöldi riporter a viharvert mikrofonjával minden képkivágásban ott nyomul. Az ilyen szituációk elegáns megoldására régesrég kitaláltak egy szakmát és egy eszközt: a hangmérnököt és az ún. boom-ot, azaz a botos mikrofont. És még akár ez is (el)nézhető lenne, a tíz éve lejárt picture-in-picture képi megoldással egyetemben, ahol a háttérképen kékre színezett iskoláscsoportok sétálgatnak a ketrecek között - oh irgalom atyja, ne hagyj el!

Megbocsáthatatlan a minimalistánál is minimalistább képi megvalósítás. Továbbá, hogy nulla információ derül ki a vetélkedőről, nulla kérdés hangzik el, nulla szinten bevonva az állítólag versenyzésre invitált családokat. És, hogy rettenetesen könyvízű és unalmas narrációk útján, abszolút alapszintű és nagyvonalúan hányaveti, pontatlan ismeretanyaggal öntik nyakon a célközönségnek tekintett 4-13 éves korosztályt. A Kalando-Zoo állítólag egy ismeretterjesztő projekt. Lelkük rajta.

 
 
Jelenleg 5 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!