Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Egyedi, de sokszínű (Képhatás)
Az ARTE és az európai kulturális televíziózás
Szerző: Lakatos Péter
2003. április 14. 13:41

- Az ARTE, működésének tizenegy éve alatt mindvégig azt tartotta legfontosabb céljának, hogy szerkezetével és műsoraival a közös európai kulturális identitást teremtse meg úgy, hogy az önmaguk kultúráját jól ismerő nemzeteknek megmutassa Európa más népeit is a kultúrájukon keresztül - mondta Jerome Clement, az ARTE elnöke a Francia Intézetben. Az egyforma televíziózás korában merész és egyedi cél végrehajtásának persze feltétele volt a komoly politikai akarat is - tette hozzá -, az a támogatás, amely az ARTE-t függetleníti a jelenkori televíziózás piacközpontú követelményeitől.

A csatornának csak szponzorai vannak, reklámozók nincsenek, legmagasabb nézettségi adatai a Franciaországban mért számok, ott a lakosság valamivel több, mint 3,5 százaléka oda-odakapcsol. A többi európai országban, ahol fogható a műsor, a nézettség jóval alacsonyabb. Az ARTE azonban elégedett. Nemzetközi kulturális közvetítő kíván lenni, érdekeken felüli, nyitott, közönségtisztelő, nem manipulatív csatorna.

Ilyen célokkal működik a magyar köztelevíziózás is, mondta Baló György, az MTV kulturális igazgatója. A különbség azonban az, hogy itthon a hat év alatt kiizzadott médiatörvény, a finanszírozási feltételek és a politikai játszmák mind a közszolgálat szép fogalma ellen dolgoznak. Magyarország partner volna a páneurópai kulturális televíziózás megteremtésében, amíg azonban az itthoni helyzet nem változik, illetve nem válik érezhetővé a kölcsönös együttműködés szándéka a másik oldalról, addig ez utópisztikus.

Tímár János az ORTT részéről azt tette hozzá, hogy jelen helyzetben hiányzik még a közszolgálatiság fogalmának végiggondolása is. Fel kell ismerni, hogy a közpénzekhez való hozzáférés módja is reformokra szorul: szférákat, résztvevőket és nem a személyi szereplőket kellene támogatni.

Egyedül a Duna Tv bizakodóbb. Szakály Sándor, a csatorna elnöke szerint a tartalom és a minőség meghozza a nézettséget. Az induláskor az ARTE volt a példa, ehhez azóta is tartják magukat: a jelenlegi modern magyar és európai kultúra terjesztése és közvetítése, a határon túl élő magyarok összefogása és a nemzeti kultúrák megismertetése a Duna TV legfőbb célja. A magyar televíziók közül csak itt látható például hangverseny- és színházi előadás-közvetítés, vagy olyan tematikus sorozatok, amelyekben egy-egy nemzet kiemelkedő játékfilmjeit mutatják be. Szakály szerint a kölcsönös műsoridős együttműködés azért is fontos, mert a magyaroknak le kell vetkőzniük a turistacsalogató plakátokon megjelenített arcukat: az európai és mai Magyarországot kell megmutatni.

Egyfajta koprodukciós irány már érezhető. Az ARTE dokumentumműsoraiban nem ritkán négy-öt ország alkotói adják össze pénzüket és tehetségüket, mert a (ha lassan is, de növekvő) nézettségi adatok azt mutatják, hogy igény van egy egyedi hangú, de sokszínű és befolyásoktól mentes televízióra. Az európai televíziós együttműködés fejlődése pedig ebbe az irányba mutat.

 
 
Jelenleg 9 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!