Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Az élő szfinx (Képhatás)
Juliette Binoche március 9-én ünnepli születésnapját
Szerző: I-Web.hu
2003. április 25. 13:45

A szobrász papa és színpadi színésznő mama lánya titokban festőművészi karrierről álmodott, ám közben beiratkozott a színművészetire. Aztán egyszer - Juliette alig múlt 18 éves - a család egy filmrendező barátja próbafelvételre hívta. A felvétel után a rendező azonnal felajánlotta neki a szerepet, azonban Juliette ingadozott: á nem, mégse, nem igazán szeretné, őt a színház jobban érdekli, mint a filmezés. A feldühödött rendező kinyitotta az ajtót: nézzél már ki édesem, hány lány áll odakinn?! Mire Juliette beleegyezően sóhajtott egyet: hát jó, ha ennyire akarod... És a nézők azóta is megőrülnek érte.

Kis jóindulattal érthető a tétovázása, mert valljuk be őszintén, alkatilag nem üti meg a hollywoodi minimumot: rövid és görbe a lába, széles a csípője, lapos a melle. De amit azzal csinál, amivel nyak fölött megáldotta az Úristen, az olyan, hogy láttán a filmbarát elmorfondírozik (már ha sikerült felébrednie a bódulatból), hogy ha ezt vagy azt a szerepet más színésznő játszotta volna, vajon emlékeznénk-e rá?

Akárhány filmben játszott eddig, az mind beszédtémává vált. A világhír 23 évesen kapta szárnyra, A lét elviselhetetlen könnyűsége című film bemutatója után. Addigra Juliette megszerette a kamerát, mint egy interjúban mondta, úgy érzi, mintha az a társa lenne a forgatáson, aki együtt játszik vele, még a gép surrogása is olyan, mint valami élőlényé.

Aztán Léos Carax rendezővel nekifogott a Pont-Neuf szerelmeseinek, de pénzügyi és technikai okokból majdnem három évig tartott, amíg sikerült befejezni a filmet. Juliette a kényszerszünetek alatt több rendezővel is találkozott, hogy új produkciókról beszéljenek, de minden alkalommal azon vette észre magát, addig nem képes új filmbe fogni, amíg be nem fejezte, le nem zárta ezt az egyet. Ez után megint egy nehéz szerep következett: Krysztof Kieslowski lengyel rendező Három szín: Kék, Piros, Fehér című trilógiájának első részében olyan asszonyt alakított, aki férjét és kislányát elveszítve próbál meg új életet kezdeni.

Majd jött az első angol nyelvű film - és az első kedvezőtlen kritika. "Nem mértem fel az angolok idegengyűlöletét. Felkértek az Üvöltő szelek női főszerepére, és mivel érdekelt, miért is ne vállaltam volna el?" Az angol kritikusok, akik angol színésznőt akartak volna látni a hatalmas költségvetéssel készülő filmben, meglehetősen kegyetlenül értékelték alakítását: nem elég, hogy Miss Clouseau-nak csúfolták, még azt is hozzátették, bármennyibe is került volna rendes angolra szinkronizálni Juliette-et, az a pénz megérte volna a befektetést.

A következő nemzetközi film esetében viszont nem a kiejtése okozott problémát. A Louis Malle rendezte Végzet az első "felnőtt" filmje volt, tele túlfűtött erotikus jelenetekkel. A szerep szerint a Londonban élő francia lány hagyja, hogy leendő apósa, az idősödő és frusztrált az angol parlamenti képviselő elcsábítsa, ám a tragikus végkifejletben rajtakapják őket. "Egy kicsit féltem előtte, de amikor láttam, hogy a másik főszereplő, Jeremy Irons is mennyire feszült, összeszedtem magam."

S az idegen nyelven való színjátszás is egyre kevesebb gondot okozott: "épp elég nehéz feladat, hogy az ember hitelesen alakítson egy szerepet - az egy idő után már szinte mindegy, hogy ezt milyen nyelven teszi. A színjátszás olyan, mint a hagymapucolás. Egymás után le kell húzni a külső héjakat, hogy az ember olyan tisztává és átlátszóvá váljon, amennyire az csak lehetséges."

A nyelvi gyakorlottságnak - és persze a testreszabott karakternek - köszönhetően Az angol beteg című film után a kritikusok már egyhangúan csak csak a tehetségéről beszéltek. Olyannyira, hogy Hana nővér szerepéért (amely egyesek szerint magát a Reményt testesíti meg a filmben) 1996-ban megkapta a legjobb mellékszereplőnek járó Oscar-díjat. Az ünnepségen aztán bejött egy tipikus Binoche-malőr: "Nem készültem köszönőbeszéddel, mert azt hittem, Lauren Bacall kapja a díjat"- mondta szerényen arról az eseményről, amit az Oscar-történelem egyik legnagyobb meglepetésének neveztek - lejött a színpadról és visszaült a helyére.

Visszafogottsága a magánéletét is jellemzi. Senkinek nem árulta el, kitől fogant most már tízéves kisfia, Raphael. Az évszázad gyermekeinek forgatásán szeretett bele a nála majdnem tíz évvel fiatalabb Benoit Magimel - a színész lett az apja Juliette második gyermekének, a 2000-ben született Hanának. De ennél többet nem enged tudni magáról.

Filmográfia:

FÉLIX ÉS ROSE (2003)
Rendező: Daniele Thompson
Főszereplő: Juliette Binoche, Jean Reno 

A SZIGET FOGLYA (2001)
Rendező: Patrice Leconte
Főszereplők: Emir Kusturica, Daniel Auteuil, Juliette Binoche

AZ ÉVSZÁZAD GYERMEKEI (1999)
Rendező: Diane Kurys
Főszereplők: Benoit Magimel, Juliette Binoche

CSOKOLÁDÉ (2000)
Rendező: Lasse Hallström
Főszereplők: Johnny Depp, Juliette Binoche

ALICE ÉS MARTIN (1998)
Rendező: André Téchiné
Főszereplők: Alexis Loret, Juliette Binoche

KANAPÉ NEW YORKBAN (1996)
Rendező: Chantal Akerman
Főszereplők: William Hurt, Juliette Binoche

AZ ANGOL BETEG (1996)
Rendező: Anthony Minghella
Főszereplők: Ralph Fiennes, Willem Dafoe, Kristin Scott Thomas, Juliette Binoche

HUSZÁR A TETŐN (1995)
Rendező: Jean-Paul Rappeneau
Főszereplő: Juliette Binoche, Olivier Martinez, Pierre Arditi, François Cluzet, Jean Yanne

HÁROM SZÍN - KÉK / FEHÉR / VÖRÖS (1993-1994)
Rendező: Krzysztof Kieslowski
Főszereplők: Helene Vincent, Benoit Regent, Juliette Binoche, Florence Pernel, Charlotte Very

VÉGZET (1992)
Rendező: Louis Malle
Főszereplők: Jeremy Irons, Miranda Richardson, Juliette Binoche

ÜVÖLTŐ SZELEK (1992)
Rendező: Peter Kosminsky
Főszereplők: Ralph Fiennes, Juliette Binoche

A PONT-NEUF SZERELMESEI (1991)
Főszereplők: Denis Lavant, Juliette Binoche, Claus Michael Grüber

A LÉT ELVISELHETETLEN KÖNNYŰSÉGE (1988)
Rendező: Philip Kaufman
Főszereplők: Lena Olin, Daniel Day-Lewis, Juliette Binoche

ROSSZ VÉR (1986)
Rendező: Leos Carax
Főszereplők: Denis Lavant, Michel Piccoli, Juliette Binoche

 
 
Jelenleg 7 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!