Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Fehér fotelek (Képhatás)
Friderikusz az MTV-n
Szerző: wasabi
2003. április 25. 14:05

FS már tavaly kora ősszel bejelentette igényét a vasárnap esti főműsoridőre, bár akkor még a Hét keretein belül képzelte el önmagát. Meg nem erősített tévés pletykák szerint már a "heten hétféleképpen" koncepció jegyében tervezett adás hófehér foteljeit is megvették a showman kérésére. Aztán bizonyos közpénzügyi viták miatt (Fridi potom egymilliót kért adásonként, ugye emlékeznek?) e terv dugába dőlt, majd jött Baló és csapata. De hipp-hopp, alig telt el öt hónap, s a vasárnap este kilökte magából a legokosabb magyar riportert és odaszippantotta a legnagyobb magyar showmant. Grandiózus(nak gondolt) formában nagyívű elképzelések és adóforintok tömkelegének eredményeként megérkezett az MTV képernyőire az eddigi legdrágább közszolgálati műsor. És benne a hófehér fotelek.

Mert mit láttunk és mit nem láttunk? Főcímet például nem láttunk. Az olasz Porta a Porta vitaműsor stúdióképének ügyes átültetését láttuk, miként a Hétre hajazó kék-fehér színvilág is visszaköszönt. Televíziós adást nem láttunk, ellenben újabb rádiós műsorral gazdagodott a köztévé közszolgálati kínálata: beszélő fejek a la Friderikusz. Láthattunk egy-két unalmasan száraz, gyorsfelejtésű riportot szigorúan végignarrálva, és - médiaiskolák első évfolyamgyakorlat! - megszólaltak az utca emberei is. Hallhattunk szervilis, tökéletesen érdektelen és követhetetlen beszélgetéseket egy miniszterelnökkel, egy miniszterelnök-helyettessel, egy elnökkel, egy polgármesterrel és két miniszterrel. Tehát politikusokkal, hosszú tízperceken keresztül.

Nem hallottunk egyetlen kemény, következetes, lényeglátó és friss riporteri kérdést, izzasztó riposztot sem. Hallhattunk viszont vezényszóra tapsolni embereket, ami ebben a műfajban némiképp aránytévesztésnek tűnik. A közönségből senkit nem láthattunk, de láthattuk az önnön felkonfja után felbukkanó műsorvezetőt Athén utcáin és a kormánypárti magyar politikusok között forgolódva, őket hevenyészve interjúzva. Nem láttunk ügyes, lelkes, szenvedélyes és átgondolt kisfilmeket, televíziós összeállításokat, nem láttunk semmi olyant a sétáló Friderikusz Sándoron kívül, amire futhatta volna a pénzből és az állítólagos tehetségből.

Láthattunk e helyett két teljesen fölösleges élő kapcsolást két politikus beszélő fejjel. Nem láthattunk élő kapcsolást a paksi atomerőmű belsejéből, a baleset helyszínéről és ismét nem tudtuk meg senkitől, mi is történt valójában. Meghallgathattunk ellenben egy újabb és még annál is érdektelenebb kerekasztalt a paksi válságról, ahol egyetlen ember volt csak (Ámon Ada), aki szerette volna elmondani a lényeget, a fontosat, de belé meg az érzékeny riporter fojtotta a szót legott. Aki 18.55-kor az MTV1-re kapcsolt még azt is láthatta, hogyan lehet egy közszolgálati műsort kereskedelmi reklámblokkal megszakítani.

Elöljáróban kifejezném nagyrabecsülésemet annak a hétszázezer nézőnek, aki a felmérések szerint képes volt végignézni FS közszolgálati ámokfutását vasárnap este. Jómagam háromszori nekifutásra voltam csak képes átrágódni az adás videófelvételén. A bemutatkozó adás 13 000 000 közszolgálati adóforintért produkált 8,2 százalékos nézettsége (mintegy 776 ezer néző) sajnos - nevezzük nevén - újabb ordenáré nagy bukta. (Az egy héttel azelőtti A Hét nyolcad ekkora összegből több mint félmillió nézőt ültetett a képernyők elé.)

Be kellene már látni, hogy miként legutóbb Vitray, úgy Friderikusz sem képes csupán önnön jelenlétével nézettséget, eredményt és sikert garantálni. Ahhoz ugyanis szakértelemmel dolgozni kellene, s ez bizony a stúdiókép megvalósításán kívül a produkció egyetlen összetevőjéről sem mondható el. A siker kiszemelt kovácsai között egyetlen - az utóbbi években csak kudarcot halmozó - televíziós van, maga a műsorvezető. A többiek nem tévések és nem műsorkészítők, hanem egykori írott sajtós majd buktatott programigazgató, egykorvolt Narancsos és Blikkes újságírók. Tény, hogy mindenesetre bátrak, vagy épp fogalmuk sincs, kikkel és mibe vágtak bele. Ezt sejteti, hogy az első adás után négy nappal a Magyar Nemzet című lap hozta le a hírt, miszerint Pálinkás Szüts Róbert főszerkesztő távozik a csapatból. Az érintett nem kis meglepetésére.

Ám ennek szerves előzménye, hogy A szólás szabadságának első perceiben maga a műsor arca jelentette be, hogy még az alkotók sem biztosak abban, mit is akarnak pontosan a nézőknek nyújtani. Igaz, a műsorszerkezet kialakítása, a koncepció eldöntése rendszerint megelőzi egy adott műsor adásba kerülését. Például lehet sok értekezletet és ötletbörzét tartani, ahol aztán producer, szerkesztő, rendező és műsorvezető kitalálja, hogy mit szeretne és a pénzügyek függvényében aztán eldől, mit lehet. Tizenhárommillióért pedig már nagyon nagyot lehet. Kár, hogy ez önmagában kevés egy műsorhoz. Egy harminchárom éve futó, emblematikussá vált politikai magazin helyén, a legkiemeltebb idősávban átgondolatlan, fésületlen és unalmas műsorral felbukkanni vakmerőségre és a realitásérzék teljes hiányára utal. Ideje volna (újra) megtanulniuk műsort készíteni - és megbecsülni a nézőket, akik mindezt finanszírozzák.

www.friderikusz.hu 

 
 
Jelenleg 8 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!