Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Bazi nagy mi? (Képhatás)
Egy történet vége
Szerző: wasabi
2003. április 14. 13:39

Kevés olyan médiatermék volt mostanában, amely akkora vihart és visszhangot kavart, mint a TV2 sokat vitatott, "romalagzis" showműsora. Bármennyire dühítő és bármennyire vegyes előjelekkel folyt is azonban ez a polémia, a csatornának már nem ártott, sőt, talán végre ismét jót tett. Megint róluk beszélt a fél ország, nem? Aztán majd úgyis jól elfelejtik. Ki emlékszik már az első, élőben közvetített coitus-ra, bármelyik Dáridóra vagy akármelyik szilveszteri, szaloncigányozó Sass-kabaréra? Elárulom, nagyon kevesek, ám az a nagyon kevés végre föltehetne egypár adekvát kérdést.

Ami a TV2-őt illeti
Jelesül: miért kér elnézést (nem bocsánatot!) az a televízió, amelyik - és itt teljesen érdektelen, hogy kereskedelmi vagy sem - ilyen műsorokat rendszeresen a képernyőre enged? Kiket nem akart és akar megbántani az a televízió, amelyik az éjszakai valóságshow-összefoglalót egy dús melleit buzgón szappanozó nővel promotálja? Miért nem rasszista és kiket nem akar kiközösíteni az a televízió, amelynek műsoraiban a nyomor borzongató látványelemként, nézettségnövelő adalékként jelenik meg, és ahol egy afroamerikai időjárásbejelentőn kívül nincs színesbőrű - noch dazu: cigány! - műsorvezető? Miért nem tud emberi, etikai, szakmai és erkölcsi hibáját beismerve lemondani posztjáról az összes érintett, akinek köze volt hozzá, hogy ez a gusztustalan, ízléstelen, sértő és bunkó förmedvény adásba kerülhetett? Hogyan engedik nyilatkozni azt a programigazgatót, akinek minden mondata grammatikai, szintaktikai és kulturális merénylet és aki az elfogadási procedúra idején és helyett Cannes-ban "tartózkodott"? Hogyan merik egy ennyire érzékeny közegben és ennyi embert (nemcsak cigányt) sértő ügyben megtenni azt, hogy a honlapjuk bal felső sarkában egytipográfiailag szinte észrevehetetlen link alatt kérnek elnézést?

Ami az ORTT-t illeti
Miért tartott az Országos Rádió és Televízió Testületnek másfél hétig, mire meghozta döntését? Mi magyarázza a döntés hátterét, mire fel ez a drákói szigor? Jó memóriájú médiakritikusok még emlékezhetnek rá, amikor a TV3 egy vitatott horrorfilm, kezdési időpont miatt egy egész napot kapott - de rég volt. Mire fel ez a nagyvonalúság, amely lehetővé teszi a csatornának, hogy "valamikor a főműsoridőben" egy fél órácskára sötétüljön el - ha nem elég sötét már eddig is. A jó érzés, azt kívánta volna, hogy a förmedvény kezdésével egy időpontban és ugyanannyi időre szüneteltessék az adást, majd a förmedvény gyártási költségeinek legalább kétszeresét fizessék be büntetésként, amit az ORTT utaljon tovább a Rádió C-nek vagy bármelyik közhasznú, cigány szervezetnek. Ennyi lett volna az elvárható minimum. Az pedig már a non plus ultra, hogy a csatorna vezetői belenyilatkozzák az éterbe: nem fordulnak bírósághoz (pedig megtehetnénk, jó fejek vagyunk, nem?), hanem elfogadják a döntést, mert azt szeretnék, hogy minél előbb elcsituljon az ügy. Naná, azt meghiszem, hogy szeretnék és ez az, amit a romák nem engedhetnek.

Ami a közvéleményt illeti
Sajnos azonban az erős, öntudatos civil közeg és a kritikus értelmiség nem lehet a romák segítségére, mivel ilyen nálunk nincs és belátható ideig nem is lesz. Karcos kritikák tucatjai születtek, minden valamirevaló rádióállomás megszólaltatta a magyarul nem jól tudó Poich Lorándot, sőt még az MTV is vette magának a bátorságot és a műsoridőt és helyre kis Élesben adást rittyentett az eset köré. Kár, hogy egy TV2-es illetékest sem tudtak megszólaltatni. Kár, hogy Albert Györgyinek láthatólag dunsztja sem volt arról, hogy a vele szemben indulatosan nyilatkozó Daróczi Ágnes kicsoda. Kár, hogy egy nyíltan suksükölő cigány politikust sikerült csak találniuk. Kár, hogy senki nem vette magának a fáradtságot, hogy megvilágítsa, mi a különbség a humor, a gúny, az irónia és a gyalázkodás között. Kár, hogy György Péter esztétán és rendszeres médianyilatkozón kívül nem találtak egyetlen mértékadó magyar embert sem, aki véleményt nyilváníthatott volna. Kár, hogy az egyéb ügyekben annyira aktív fővárosi elitértelmiség most egy darab közös állásfoglalást, egyetlen árva és féltő gondolatot nem bírt megfogalmazni.

 
 
Jelenleg 6 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!