Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
ARTE - művészet a legszélesebb közönségnek (Képhatás)
Vetítéssorozat a Francia- és Goethe Intézetben
Szerző: Papirusz
2003. április 10. 15:08

Ez év január 22-én ünnepeltük az Elysée-szerződés - a Németország és Franciaország közötti együttműködési szerződés 40. évfordulóját, amely a két ország bilaterális kapcsolatait egy egészen új, egyedülálló alapra helyezte. Az eltelt négy évtizedben a kulturális kapcsolatok fontos szerepet töltöttek be a Németország és Franciaország közötti együttműködésben és kommunikációban. A 40 éves évforduló különleges alkalom arra, hogy ez a kulturális együttműködés tovább erősödjön. Szeretnénk, ha az ünnepi rendezvények során nemcsak a belső, német-francia összetartást sikerülne kifejeznünk, hanem a két ország közös elkötelezettségét is az európai egyesítés iránt.

A Goethe Intézet és a Francia Intézet a német és francia nagykövetséggel közösen rendezvénysorozatot szervez, együttműködve az Arte televízió francia és német szerkesztőségével, valamint médiapartnerként az M1, és Duna TV televíziókkal. Április 10-én, csütörtökön 10 órakor a Francia Intézetben kerekasztalbeszélgetésre kerül sor "Az ARTE és a kulturális televíziózás szerepe Europában" címmel. A beszélgetés résztvevői: Jérôme Clément, az ARTE France elnöke, Hans-Robert Eisenhauer, az ARTE programokért és tematikus estekért felelős igazgatóhelyettese, Dr. Timár János, az ORTT tagja, Baló György, az MTV kulturális igazgatója és Dr. Szakály Sándor, a Duna TV alelnöke.

A Wolfgang Becker rendezte Good Bye, Lenin! című német nyitófilmet április 10-én, csütörtökön 18 órakor vetítik a Goethe Intézet rendezvénytermében (német nyelven, magyar szinkrontolmácsolással). A filmet az idei Berlini Filmfesztiválon a legjobb európai filmnek járó Kék angyal díjjal tüntették ki.

Segédigék / Etre et Avoir
Nicolas Philibert, 2002, 104`
Vetítés: ápr. 9., 19 óra, Francia Intézet


Franciaországban még mindig léteznek osztatlan iskolai osztályok, ahol ugyanaz a tanító vagy tanítónő egy falu minden gyerekét együtt tanítja az óvodától a felső tagozatig. A befeléfordulás és a nyitottság határmezsgyéjén élik mindennapi életüket ezek a kevert korosztályú csoportok, jóban rosszban együtt. Az egyik ilyen osztályban, Auvergne-ben játszódik ez a film.

Heremakono - Boldogságra várva
Abderrahmane Sissako
Vetítés: ápr. 11., 19 óra, Francia Intézet


Nouadhibou-ban, mauritius partján afrikai menekültek táboroznak, jobb napokra várva... Abdallah, a 17 éves mali fiú régóta várakozik itt, hogy elindulhasson Európa felé. A film a fiú egy napját mutatja be nekünk. Ez a nap mintha kívülrekedne az időn. Abdallah a helyi nyelvjárás, a hassaniya-nyelv szavait tanulgatja, és bár ez a hely menedéket, törékeny reményeket nyújt számára, a fiú mégis magányos és melankolikus.

Starker János - Zeneóra
Etienne Blanchon, 2000, 43´
Vetítés: ápr. ápr. 15., 19 óra, Francia Intézet

Starker Jánost olyan embernek tartják akiben nagy belső tűz lobog, mégis szinte megfagy körülötte a levegő. Számára az elegancia a szigorúságban és az egyszerűségben rejlik. 60 év munkája során Starker János arra törekedett, hogy kialakítsa a csellóoktatás valódi stílusát és etikáját. A film vezérfonalát egy kiadatlan beszélgetéssorozat alkotja, melyet a nyilvánosság most ismerhet meg. Hosszú részeket hallhatunk Starker János Japánban adott szólóhangversenyéből, valamint betekintést nyerhetünk a világ különböző tájain megtartott zeneóráiba.

Egyszer volt, hol nem volt Csecsenföld
Nino Kirtadze, 2001, 57´
Vetítés: ápr. 15., 20 óra, Francia Intézet

" A háború elején az oroszokat büszkeség és arrogancia vezérelte" magyarázza Robert Parsons,  BBC moszkvai irodavezetője. "A háború rossz pillanatban érkezett Oroszország számára : a birodalom bukásakor. Nem szenvedhettek el még egy megalázást Csecsenföldön." 
Sajtófotók és néha szinte elviselhetetlennek tűnő riportok alapján öt újságíró számol be a teljes kétségbeesésről és az indokolhatatlannal szembeni lázadásról.

Magyar útlevél
Sandra Kogut, 2001, 60´
Vetítés: ápr. 17., 19 óra, Francia Intézet


Sandra Kogut nem beszél magyarul és nem tud sok mindent Magyarországról - csak a
nagypapája volt magyar. De meg szeretné kapni a magyar állampolgárságot. Ezért kutatni kezd az archívumokban, összegyűjti a dokumentumokat, adatlapokat tölt ki, a családját kérdezgeti. Protokolláris és személytelen formalitások sora rakódik egymásra az egyéni útkeresésben. Egy szürke, semmitmondó útlevélkérelmen alapul az identitás kialakításának kérdése.

Good Bye, Lenin!
Wolfgang Becker játékfilmje, X-Filme Creative Pool, Németország, 2002, 118´
Vetítés: ápr. 10., 18 óra, Goethe Intézet

1989 őszén az NDK felbomlása már folyamatban volt. Röviddel a berlini fal leomlása előtt Kerner mama szívinfarktust kap és kómába esik. Átalussza a kapitalizmus diadalmas eljövetelét. Amikor 1990 nyarán felébred, Kelet-Berlin már jócskán megváltozott. Alex, aki nagyon szereti édesanyját, meg szeretné óvni őt a sokkhatástól, eltitkolja előtte a történelmi fordulatot, és úgy tesz, mintha még az NDK-ban élnének. Néha groteszk  helyzetekkel kell megbirkóznia, de amíg édesanyja ágyhoz van kötve, sikerül fenntartani a látszatot. Egy napon azonban a felgyógyult mama észrevétlenül kijut az utcára.

Missing Allen - Hol van Allen Ross?
Christian Bauer dokumentumfilmje, Tangram Film, Németország 1999/2001, 90´ Vetítés: ápr. 14., 18 óra, Goethe Intézet

Európában és az USA-ban minden évben emberek ezrei tűnnek el nyomtalanul. Allen Ross, a chicago-i operatőr egy közülük. 1995 novemberében látták őt élve utoljára. 1999-ben a müncheni dokumentumfilmes és producer, Christian Bauer, aki Allen Ross barátja volt, elindult, hogy megkeresse őt, és kiderítse, mi rejlik az eltűnése mögött. Detektívtörténetet látunk, melynek végén valószínűleg egy gyilkosságra bukkanunk. A film Amerika sötét oldalait mutatja meg, az üdvösséget keresők, az UFO-k, és a jobboldali mozgalmakkal kapcsolatban álló szekták világába vezet bennünket. 

Az idő folyama
Thomas Riedelsheimer dokumentumfilmje, Mediopolis, Németország, 2000, 90´
Vetítés: ápr. 14., 20 óra, Goethe Intézet

Andy Goldsworthy, a brit művész az egész világon ismert a természetben - jégből, kövekből, levelekből, vagy faágakból - létrehozott szoborszerű munkái révén. Ezek közül néhány fennmarad a tájban, a többi pedig lassan egybemosódik környezetével, elolvad, vagy szétszóródik a szélben. Csak Goldsworthy fényképei maradnak meg. A művész a fotók segítségével tudósít gyakran tiszavirágéletű műveiről, így maradnak fenn alkotásai a múló időben. Goldsworthy most először járult hozzá, hogy munkáját hoszabb időn át filmre vegyék.

A fény szívében / A primadonnák éjszakája
André Heller és Pepe Danquart dokumentumfilmje,
arte/ORF, Franciaország/Ausztria 2002, 80´
Vetítés: ápr. 16., 20 óra, Goethe Intézet

"A fény szívében" egy André Heller által megálmodott és megrendezett mítosz költői dokumentációja: 33 évenként Szicílai egy titkos barlangjában találkoznak a legkülönbözőbb kultúrákat és stílusokat képviselő női mesterdalnokok, hogy a dalok hatalmával és erejével bátorítsák egymást. Korunk legjelentősebb énekesnői közül tizenketten, közöttük a klasszika primadonnája, Jessye Norman, Afrika excentrikus dalkirálynője, Amy Koita, Izrael elbűvölő hangja, Noa, valamint a Jazz First Lady-je, Dee Dee Bridgewater, egy különleges hangulatú ünnepre gyűlnek össze, ahol gyors egymásutánban váltakozik melankólia és eufória.

Buena Vista Social Club
Wim Wenders és Ry Cooder dokumentumfilmje, Road Movies Filmproduktion, Németország/Kuba 1998, 100´ Hangzó film, vakok és gyengénlátók számára
Vetítés: ápr. 16., 18 óra, Francia Intézet

Közreműködik: Ry Cooder, Company Segundo (ének, gitár), Ruben Gonzalez (zongora), Ibrahim Ferrer (bariton), Omara Portuondo (ének), Eliades Ochoa (gitár), Joachim Cooder (dob), Manuel "Guajiro" Mirabal (trombita), Orlando "Cachaito" Lopez (basszus), Barbarito Torres (lant), Pio Leyve

Az ismert zeneszerző és muzsikus, Ry Cooder 1996-ban Havannába utazott, hogy ott kubai zenészekkel lemezt készítsen, és rátalált a  30-a, 40-es, 50-es évek néhány legendás Sonero-jára. Velük hozta létre a Buena Vista Social Club-ot, ezt az egyedülálló zenekart. Wim Wenders filmje ezeknek a legendás Soneroknak és az ő zenéjüknek állít emléket. Kubában a Buena Vista Social Club kultusz-zenekarrá nőtte ki magát. Zenéjük Kuba lüktető életének, az ottani emberek vágyainak és álmainak jelképe lett.

http://www.goethe.de/ms/bud/2003/un_029.htm
http://www.inst-france.hu/institute_content/fr_int_index.html

 
 
Jelenleg 4 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!