Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Burjánzó fantázia (Képhatás)
Niki de Saint Phalle tarot-kertje
Szerző: Szanyi Erika
2003. április 14. 13:14

Európában a reneszánsszal kezdődött a kertművészet (mint oly sok minden) újravirágzása, ami a manierizmusban is töretlenül folytatódott, mígnem eljutott a túlburjánzó barokk kertekig, hogy napjainkban a sokat emlegetett angol gyepben fulladjon ki az irányzat. Az 1930. október 29-én, reggel 6 óra 40 perckor, a Skorpió jegyében született Niki de Saint Phalle egész életében nagy jelentőséget tulajdonított születési dátumának, s mindig is vonzódott az ezoterikához és a miszticizmushoz. Így érthető, hogy a művészetének és életszemléletének betetőzése a - Garavicchio közelében, Latium és Toszkána határán található - kert, ami a tarot kártya 22 nagy arkánumára épül.
A legenda szerint a tarot ősét, a Tabula Smaragdinát, Nagy Sándor ásta ki Hermész Triszmegisztosz sírjából az időszámítás előtt 331-ben. Azóta nagy utat tett meg a tarot, amíg a 14. század elején felbukkant Dél-Európában abban a kártya formában, ahogy napjainkban is ismerjük. Bár mindig is űztek vele kártyajátékot, de a jóskártya jellege volt a meghatározóbb. A 22 nagy arkánummal és 78 kis arkánummal bíró kártyacsomag több festőt is megihletett: Hieronymus Bosch és Salvador Dalí egyaránt megfestette a kártya szimbólumait.

Az ezoterikus kert sem előkép nélküli gondolat; klasszikus példaként említhető Vicino Orsini bomarzói "parco dei mostri", vagyis " szörnyek kertje", ahol titkos és tiltott ezoterikus alkimista tanokkal, asztrológiai és mitológiai utalásokkal terhes ikonográfiai programját valósította meg Orsini.

A kertépítést művészeti szempontból (is) "időskori" műfajnak tartják, mivel a kert építése évtizedekig eltarthat (anyagi problémák, a növényzet növekedésének üteme), ez idő alatt pedig az alkotó művészetének minden változása nyomot hagy/megjelenik a kert struktúráján. Niki de Saint Phalle a kertjét 1979-ben kezdte el építeni és 1998-ban lett teljesen kész a mű. A tarot és az Orsini-kert mellett a lakószobrok borításán jól megfigyelhető Gaudí és Hundertwasser hatása is.

A kert szándékosan kacskaringós útjain a szobrok látszólag kusza összevisszaságban helyezkednek el, sőt útmutató sem készült a kerthez. Viszont az ösvényeken végig több nyelvű feliratok segítik a kiutat keresőket. A szoborcsoportok a tarot logikáját követik, a térkép hiánya pedig lehetőséget ad minden látogatónak, hogy a saját útját járja kertben, mintha ő lenne az első látogatója. A hol föld alá, hol teraszokra futó utak döntés elé állítják a sétálót, szimbolizálva az élet döntéseit, ami kiegészül a tarot útmutató, önmegismerést serkentő szerepével.

Kertről lévén szó, illik megemlíteni a növényzetet is, bár ebben az esetben csak keretbe foglalják a szobrokat. A kert növényei teljes egészében az ott honos flórát képviselik, ez alól csak egy darab almafa a kivétel, amit egyértelmű szimbolikája okán Ádám és Éva szobra mellé ültettek. Ez a mellékesség azonban nem azt jelenti, hogy a növényzet kárára épült a kert. Az utak megkerülik a fákat és a bokrokat, kifejezve a kert alkotójának szándékát, aki legalább ebben a "szent ligetben" harmóniát tudott teremteni a szellem és a test, a világ és a természet között.

A kert májustól októberig látogatható, október és május között csak előzetes bejelentkezéssel, és minimum 15 fős csoportokban.

Címe:
Giardino dei Tarocchi
Pescia, Fiorentina
Capalbio
Provincia di Grossetto (58100)
Telefon: 00 39 564 89 51 22
Fax: 00 39 564 89 50 93
Megközelíthető:
Sienna felől:az S223 Grosseto jelzésen,
Grossetoban ráhajtani a Via Aurelia (S1/A12) Roma jelzésű útjára,
áthaladva Orbetellon, a Pescia Fiorentina kijáratnál keletre (balra kanyarodnva)
az első útnál balra, majd a második útnál szintén balra kanyarodva elérjük a kertet.

www.nikidesaintphalle.com

 
 
Jelenleg 3 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!