Papirusz.hu - Kulturális Portál - könyv, kiállítás, zene, színház, koncert
 Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
oldalak:  1  2  3  4  5   ...  21  22  23  24  25   ...  43  44  45  46  47   

Archívum
   
A kripli, amely jól sikerült
Parádés este a Radnóti Színházban
Szerzõ: Eszéki Erzsébet
2002. november 19. 13:56


Nem tévedésből ajánlunk az olvasók figyelmébe olyan színházi előadást, amely nem friss bemutató ugyan, ám a tavalyi évad egyik legjobban sikerült produkciója volt, s a Radnóti Színház továbbra is nagy sikerrel játssza. Célunk, hogy segítsük a színházba vágyókat a döntésükben, s a magunk módján sugalljuk: A kripli című előadás a Radnóti Színházban kihagyhatatlan.

 

bővebben >
 


Pajtások, elvtársak, művészek...
Szocialista realizmus 1948 és 1958 között Csehszlovákiában
Szerzõ: Regős Csilla
2002. november 19. 12:59

Az 1919-ben híressé vált lenini mondat, amely szerint „a mûvészetek közül számunkra legfontosabb a film",  hosszú idõre meghatározta a szocialista filmmûvészetet, melynek közép-európai fellegvára Csehszlovákia volt. Az akkori ország máig híres stúdiói az ötvenes években gyártották a legtöbb, szovjet sémának megfelelõ filmet. November eleje óta nemcsak filmritkaságok láthatók ismét, hanem a szocialista realizmus mûvészetének legkülönbözõbb alkotásai és hozzájuk kapcsolódó elõadások is látogathatók Prágában. A programsorozat 2003 februárig folytatódik.

 

bővebben >
 


Többfunkciós lemez SPI módra
DVD-n is megvásárolható a Traffic
Szerzõ: Eszéki Erzsébet
2002. november 19. 10:59

Catherine Zeta-Jones

Magyarország legfiatalabb filmforgalmazója, az SPI International megjelentette DVD-n a mozikban nagy sikerrel bemutatott, négy Oscart nyert alkotását: a Traffic-korong tartalmazza a filmet teljes magyar szinkronnal, továbbá eredeti nyelven, amely részben angol, részben pedig spanyol. A DVD különlegessége, hogy a teljes magyar szinkron mellett a rendező elképzeléseinek megfelelően hordoz egy olyan verziót is, amelyben a spanyol részek felirattal olvashatók.

bővebben >
 


Az emlékezőre emlékezünk
Proust halálának évfordulójára
Szerzõ: I-Web.hu
2002. november 18. 15:39

1922. november 18-án, nyolcvan éve halt meg Marcel Proust, akit a modern francia regény egyik megteremtőjének tekintenek.

bővebben >
 


Nimfák kecses szökellése
Isadora Duncan, a tánc megújítója
Szerzõ: Eszéki Erzsébet
2002. november 18. 15:34

Néhány napra a 20. század első évtizedeinek világa költözött a Nemzeti Táncszínház falai közé, hiszen azokban a napokban rendezték meg az Isadora Duncan Nemzetközi Emlékfesztivált. Isadora Duncan első nyilvános fellépése éppen 100 évvel ezelőtt volt a budapesti Uránia Színházban, s ezzel beírta magát a tánctörténeti könyvekbe.

 

bővebben >
 


A kamarazene magyar hagyományai
Jubileumi koncertsorozatba kezdett a Bartók Vonósnégyes
Szerzõ: H. Magyar Kornél
2002. november 18. 15:05

Az idén ünnepli 45. születésnapját a Bartók Vonósnégyes. A különleges alkalomhoz különleges események kapcsolódnak, november 16-án például a Zeneakadémia közönsége ünnepelhette az évfordulót. A Bartók Vonósnégyes ugyanis heroikus vállalkozásba fogott: koncertsorozaton mutatja be Beethoven összes vonósnégyesét. A bérletsorozat első hangversenyén, a zsúfolásig megtelt nagyterembenben a szűnni nem akaró tapsot Gőz László, a BMC kiadó vezetője szakította meg, amikor átadta a négy kitűnő muzsikusnak azt a frissen megjelent CD-t, amelyen a jubiláló Bartók Vonósnégyes Mozart-kvartetteket játszik.

bővebben >
 


Átlók és betűk
Közép-Európa képzőművészete a berlini Martin Gropius Bauban
Szerzõ: I-Web.hu
2002. november 18. 14:20

Bortnyik Sándor:
Az új Ádám, 1924.
Egy amerikai Prágában: Timothy O. Bensont, az "új világból" átvándorló fiatalembert érdekli a "régi világ" múlt század eleji művészete. Művészettörténész lévén tudja, hogy volt itt Kelet-Európában valami Bauhaus, meg még néhány hasonló avantgárd mozgalom, de hogy mi fán termettek, és pontosan hol, arról már csak homályos elképzelései vannak. Aztán Prágában meglát egy képet, egy szobrot és még egy kollázst, amelyekre rácsodálkozik. Errefelé már akkor ilyet tudtak?

bővebben >
 


Magyar zenéről – japán
Újra itthon a Nemzeti Filharmonikusok hajdani zeneigazgatója
Szerzõ: H. Magyar Kornél
2002. november 18. 14:16


Kobayashi Ken-Ichiro Japánban született karmester 1987-től tíz éven keresztül vezette az Állami Hangversenyzenekart. Tevékenysége döntően meghatározta a ma már Nemzeti Filharmonikus Zenekarként (NFZ) világszerte ismert együttes presztízsét. Kobayashi mostanában ismét Budapest vendége. Koncertsorozatának első estjén igazi csemegének lehettek a hallgatók szem- és fültanúi: a volt zeneigazgató az NFZ jelenlegi zeneigazgatójával, Kocsis Zoltánnal együtt lép fel: Rahmanyinov II. (c-moll) zongoraversenyét Kocsis Zoltán bámulatos virtuozitással, elementáris erővel adta elő. A sorozat második, 18-i koncertjén, a Budapest Kongresszusi Központban ismét Kobayashi Ken-Ichiro vezényli az együttest. 

 

bővebben >
 


A nevettetés nem szégyen - ha színvonalas
Új szelek első jele a Vidám Színpadon
Szerzõ: Eszéki Erzsébet
2002. november 18. 14:00

Mintha új szelek fújdogálnának a Vidám Színpadon. Azok után, hogy az év elején Bóka B. László lett a kis fővárosi teátrum direktora, hamarosan hírül adta: a színvonalas nevettetést tűzi zászlajára. Ennek első, igaz, sokszor még csak tétova jele Az ördög nem alszik című bohózat, amely egyben a 80 (nem tévedés, 80) esztendős Agárdy Gábor jutalomjátéka is.

 

bővebben >
 


Induló szezon kérdőjelekkel
79. festmény- és 80. műtárgyárverés a Nagyházi Galériában
Szerzõ: KG
2002. november 18. 13:44
Sokak szerint vízválasztó az idei év a magyar műkereskedelem számára, hisz a műkereskedőknek két, a piacot jelentősen befolyásoló tényezővel kell megküzdeniük. Az egyik az Egyesült Államok ellen elkövetett tavalyi merényletek után még inkább begyűrűző gazdasági recesszió, a másik az Orbán-kormány műkereskedelmet is érintő, illegális pénzmozgásokat megszüntetni igyekvő intézkedése, az úgynevezett téglatörvény. Mindkettő csillapíthatja ugyanis a vásárlókedvet.

bővebben >
 


Címlap kerestetik!
A jubileumnak megfelelő színvonal a Mű-Terem Galéria 10. árverésén
Szerzõ: KG
2002. november 18. 13:14
A Mű-Terem Galériánál az aukciós katalógus borítóján szerepelő képek szolgáltatják évek óta az árverési szezonok rekordárait. Így érthető, hogy nagy várakozás kísérte a felhívást, amelyben 10., jubileumi aukciójához keresett címlapképet a galéria két vezetője, Virág Judit és Törő István. Az akció olyannyira jól sikerült, hogy három különböző borítóval készülhetett el az ünnepi katalógus. Az április 5-i árverési anyag igazi favoritja azonban mégsem e fenti három remekmű valamelyike lett, hanem Rippl-Rónai József Buenos Airesből hazatért alkotása. Az 1904-ben keletkezett, Az Arno partján című képéről külön katalógus is készült.

bővebben >
 


Meglepetések nélkül
A Kieselbach Galéria tavaszi árverése
Szerzõ: KG
2002. november 18. 13:14
Úgy tetszik, a Kieselbach Galéria sem képes lépést tartani a Virág Judit és Törő András nevével fémjelzett Mű-terem Galéria sikereivel. A májusi Kieselbach-aukció eredményei messze elmaradtak a Mű-terem tavaszi árverésének sikerei mögött.

bővebben >
 


Két új kép a hazai aukciós top tízben
Tihanyi Lajos 42, Kondor Béla 36 milliós leütéssel került a csúcstartók közé
Szerzõ: Martos Gábor
2002. november 18. 13:13

 

Két nap eltéréssel tartotta idei őszi árverését a két vezető hazai aukciósház, a Kieselbach, illetve a Mű-Terem Galéria. A két „párhuzamos” alkalom ismét bebizonyította, hogy a kvalitásos festmények iránt továbbra is erős a kereslet a hazai műtárgypiacon; két kiemelkedő alkotás esetében pedig kiemelkedő leütési ár is született a Mű-Terem árverésén.

bővebben >
 


Innen nézve
Kortárs fotókiállítás a Ludwig Múzeumban
Szerzõ: I-Web.hu
2002. november 18. 13:12

Melissa Ann Pinney fotója
A Ludwig múzeumban látható kortárs fotókiállítás az Amerikai Egyesült Államok hátországának számító Közép-nyugat, és az Európa hátországának (?) számító Közép-Európa között fennálló párhuzam kulturális vonatkozásait hivatott kibontani. Nocsak.

bővebben >
 


Lapszemle: Mozgó Világ
Kárpátaljai körkép a novemberi számban
Szerzõ: I-Web.hu
2002. november 18. 13:05

"Aki hosszabb ideje figyeli, milyen jelzőkkel illették irodalmunk kárpátaljai ágát, már pusztán... a címkékből is levonhat bizonyos tanulságokat" - írja Balla D. Károly a Mozgó Világ novemberi számában. Esszéjében a kárpátaljai magyar irodalomról, a hozzákapcsolt címkékről, személyes tapasztalatairól vall az Ungváron alkotó jeles író, költő.

bővebben >
 


Koreografált képek
Szabó Péter táncfotó kiállítása elé
Szerzõ: I-Web.hu
2002. november 18. 13:02

Szabó Péter már egy éve folyamatosan nyomon követi Bata Rita táncos-koreográfus produkcióit, melyekből a MU Galériában november 19-én 19 órakor nyíló kiállításon egy kis ízelítőt kaphat a látogató.

bővebben >
 


Amikor kinyílik a bicska...
Fegyvertári séta a Magyar Nemzeti Múzeumban
Szerzõ: I-Web.hu
2002. november 18. 12:46

Alig kétszáz kilométerrel nyugatabbra a múzeumok és a kultúrközpontok, de még az operaházak is tartogatnak meglepetést a legkisebbek számára. Ráadásul minden programot és kiállítást úgy rendeznek meg, hogy a gyerekek élvezni is tudják azokat. Haladva a korral, interaktív módon szívhatják magukba a tudást. Ehhez hasonló kezdeményezésre lettünk figyelmesek, amikor a családok által alig látogatott Magyar Nemzeti Múzeumban új sorozat indult, Séták a múzsák kertjében címmel.

bővebben >
 


Mindent a szemnek!
Chilei Filmhét az Örökmozgóban
Szerzõ: Sulyok Máté
2002. november 18. 11:13

Raúl Ruiz filmrendező
A szombatig tartó chilei filmhét alkalmából hétfőn este az Öntsék ki a szívüket, kedves hallgatóim! című filmet láthatjuk, amely nemcsak szexuális tabudöntögetésének köszönhette hatalmas sikerét, hanem annak is, hogy... De ez majd kiderül a moziban!

bővebben >
 


A mozi megszállottja
Martin Scorsese november 17-én volt 60 éves
Szerzõ: I-Web.hu
2002. november 18. 11:03

A szicíliai emigráns családban, 1942-ben született Scorsese filmes rendező is, színész is és vágó is. No nem egyszerre...

bővebben >
 


Woolmark, a tiszta élő
Állandó tárcaírónk ezúttal kiállítást nyit meg
Szerzõ: Eszéki Erzsébet
2002. november 18. 10:33

Tárcaírónkat, Podmaniczky Szilárdot fölkérték, hogy nyissa meg Baranyai Levente kiállítását 15-én 19.30-kor a Dovin Galériában, az V. kerületi Galamb utcában. Mi pedig megkértük, hogy közölhessük a bevezető szövegét azzal egy időben, amikor az elhangzik a kiállítás megnyitóján. Íme.

bővebben >
 


oldalak:  1  2  3  4  5   ...  21  22  23  24  25   ...  43  44  45  46  47   

Archívum
   
Összesen 922 cikk található ebben a rovatban
Jelenleg 7 olvasó böngészik a Papiruszon
Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!