Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Mindent a szemnek! (Archívum)
Chilei Filmhét az Örökmozgóban
Szerző: Sulyok Máté
2002. november 18. 11:13


A filmes világ Jean-Luc Godard óta a legérdekesebb kísérletezőnek tartja az Andok országából származó Raúl Ruizt. A Chile Films-t 1942-ben hozta létre a kormány az általános állami ipartámogatás részeként. A külföldön is eladható kommersz filmek gyártása mellett színvonalas híradókat készítettek. 1950 azonban megszűnt a Chile Films és elkezdődött a „csend korszaka”. 1967-es filmtörvény adókedvezményben részesítette a filmgyártásba fektetőket. Egyszerre aratott közönség-, és kritikusi sikert Miguel Littin második filmje, A nahueltorói sakál; ebben az időszakban indult Raúl Ruiz pályája is, a Három szomorú tigrissel. Pinochet katonai diktatúrája a filmes társadalmat is kettéosztotta, otthon és emigrációban dolgoztak tovább.

A diktatúra megszűnésétől, az 1990-es évektől a valódi, hétköznapi problémákat dolgozzák fel a chilei alkotások, hasonlóan a többi „kis ország” műveihez. Az Örökmozgóban látható filmek közül friss, dinamikus elbeszélésmódot alkalmaz Cristian Gálaz az Öntsék ki a szívüket, kedves hallgatóim!-ban, mely nyilván nem utolsó sorban a szexuális tabudöntögetésnek is köszönhette kirobbanó sikerét. (Chilében 30-40 ezer néző között mozog a hazai filmek átlag nézőszáma, az Öntsék ki a szívüket... két hónap alatt félmillióan látták!) Silvio Caiozzi Az Ábalos-villa titka individuális szintre szűkíti a zárt térben játszódó pszichodrámát. A Gringuito és az Őrült vágy a multikulturalitás problémáit feszegetik.

A chilei filmgyártás mennyiségi fejlődést is mutat: míg 1992-től 1997-ig évi két filmet forgattak Chilében, 1998-tól ez a szám tízre emelkedett.

Program:

19-én Az Ábalos-villa titka
16-án és 20-án Őrült vágy
18-án Öntsék ki a szívüket, kedves hallgatóim!
18-án és 21-én Megtorlás
19-én és 23-án Gringuito

 
 
Jelenleg 7 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!