Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Átlók és betűk (Archívum)
Közép-Európa képzőművészete a berlini Martin Gropius Bauban
Szerző: I-Web.hu
2002. november 18. 14:20


Hazamegy, majd a Los Angeles County Museum of Art segítségével összehívja e kor kelet-európai tudósait. Jönnek is a művészettörténészek örömmel, Prágából, Budapestről, Varsóból, hozzák a kincseiket magukkal. Hányszor próbálták már a világnak megmutatni, hogy a 20. század első két évtizedében Közép-Európa nemcsak puskaporos hordó volt, hanem az európai művészet dinamikus hajtómotorja is! Hogy az avantgárd egyenesei legalább olyan érdekesek és értékesek, mint a szecesszió népszerű kacskaringói. "Kiállításaikat" sokáig a vasfüggöny verte vissza. Tárlatok, konferenciák és tudományos publikációk ritkán jutottak a térség határain túlra.

És akkor jön a kaliforniai "Sunnyboy" Benson, aki a kelet-európai kollégákkal "kimossa az aranyakat". Berlin boldogan tárja ki egyik legrangosabb kiállítóhelyének kapuját, mert itt a Bauhaus és korának művészete nagy népszerűségnek örvend. Ráadásul a város mostanában szívesen tetszeleg a kelet-nyugati közvetítő szerepben. Így most november 10-e óta ott csillognak a Martin Gropius Bauban a kincsek: karcsú kancsók, hétágú gyertyatartók, teáskészletek és bútorok, a Breuer Marcel-szék prototípusa, és több teremnyi kép. Aktivisták, formalisták, kubisták, dadaisták, a Sturm, a Bauhaus és a MA folyóirat művészei.

A névsor rangos, a helyszűke miatt csak kis ízelítő: Picasso, Kandinszkij, El Liszickij, Blühová, Moholy-Nagy László, Kmetty János, Uitz Béla, Kassák Lajos. Megannyi egyéniség, akik bronzszobraikkal, használati tárgyaikkal, kollázsaikkal, fotóikkal, festményeikkel, installációikkal, különleges tipográfiáikkal mind egyet akartak: kifejezni a 20. század modern világának életérzését minden előnyével és hátrányával, új eszközökkel, új formában. Városok, terek, gépek, emberek, átlók és betűk. Együtt, egymásért, egymás ellen.

A kurátorok külön termet szenteltek a kor új médiájának, a filmnek. Egymás után pörögnek a kísérleti rövidfilmek, köztük Moholy-Nagy fényjátékai fekete-fehér-szürkében.
A tárlatban az a legmeghatóbb, hogy a látogató tudja, a kiállító művészek anno rendszeresen találkoztak, leveleztek egymással, és mindegy volt, hogy Budapesten, Prágában vagy éppen Berlinben "futottak" össze. Most egymás mellett lógnak a Los Angeles-i, San Francisco-i, bécsi, prágai múzeumok gyűjteményeiből összeválogatott alkotások, s új "társalgásba" kezdenek egymással, no meg a közönséggel.

Bortnyik Sándor Új Adámja kihívóan néz a látogatóra, Új Évájának keble úgy duzzad a modern női öntudattól, hogy majd átszakítja a vásznat. De a mi keblünk is dagad a büszkeségtől, hogy végre megmutathatjuk a régi és új világnak, mit alkottak ezek a közép-európaiak a háborúk árnyékában.

A 100 eurós angol nyelvű katalógust Nádas Péter közép-európai szívet szorongató bevezetőjével csak gazdag szülők műkedvelő leánykái kívánhatják karácsonyi ajándéknak. A német kiadás soványabb, de szintén gazdagon illusztrált kötetével magunkat is meglephetjük 14 euro 95 centért. 

A kiállítás február 9-ig látható (kedd kivételével minden nap 10-től 20 óráig) Berlinben.

http://www.gropiusbau.de

 
 
Jelenleg 6 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!