Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Címlap kerestetik! (Archívum)
A jubileumnak megfelelő színvonal a Mű-Terem Galéria 10. árverésén
Szerző: KG
2002. november 18. 13:14

 

 

 A műtárgyakra vonatkozó behozatali vámszabályok enyhülésével mind több magyar alkotás tér vissza Magyarországra. Rippl-Rónai József Az Arno partján című festménye egykor Heilmann Tibor gyűjteményét gazdagította, most pedig az aukcióra érkezett haza Dél-Amerikából, ahova 1949-es kitelepülésekor vándorolt a festmény - tulajdonosával együtt.
A kalandos történetű kép kivételességét remek kvalitása mellett a keletkezési időpontja is indokolja. A művész feleségének Arno parti portréja ugyanis Rippl-Rónai úgynevezett kukoricás periódusát megelőzően készült. Abban az időszakban, amelynek a termése még ma is gyéren fordul elő a hazai magángyűjteményekben.
A festmény további érdekessége, hogy egyértelmű francia művészeti párhuzamokat mutat. A portré kompozíciós elrendezése például Maurice Denis – aki Rippl-Rónai egykori festőtársa, a Nabis csoport egyik vezéregyénisége - 1892-es Alvó leány című alkotásával állítható szoros rokonságba.
Végül a Rippl-Rónai-kép némiképp alatta maradt a várakozásnak, hiszen a 24 millió forintos kikiáltási ár után „csak” 46 millió forintért – de így is az est legmagasabb leütési árán – talált újdonsült gazdájára.
Ugyanakkor ezt a kiugró összeget az árverésen több festmény is megközelítette. Túlzás lenne máris idei aukciós rekordárakról beszélni, mégis valószínű, hogy az év végén, a végső rangsorolásnál az „élbolyban” szerepelhet majd Paál László Békák mocsara (24 millió forintos leütési ár), Derkovits Gyula Aukció (32 millió forint) valamint Munkácsy Mihály Fasor (44 millió forint) című képe is.
 A „derékhadban” továbbra is nagy népszerűségnek örvendtek a jellegzetesen art deco formavilágú képek olyan festőktől, mint Batthyány Gyula, Kádár Béla, Scheiber Hugó, Vaszary János és Aba-Novák Vilmos, miközben a nagybányai festők alkotásai iránti kereslet csökkenni látszott. Ennek az lehet a magyarázata, hogy hiányoztak a rendkívüli, kiemelkedő kvalitású festők művei. Ezt a hiányt az árverezőház Czigány Dezső és Kmetty János két-két remek festményével ellensúlyozta. A két művész azonos témájú asztali csendéletei 10,5 és 11 millió forintos áron akadtak vevőjükre, míg - az ugyancsak a Nyolcak holdudvarához tartozó – Márffy Ödön, Czóbel Béla és Perlott Csaba Vilmos egy-egy késői alkotása után is élénknek mutatkozott az érdeklődés.
 Sikert arattak a Mű-Terem Galéria aukcióin már hagyományt teremtett kivételes Zsolnay dísztárgyak, hiszen parázs hangulatban például egy gyümölcstál 3,2 millió forintért, egy úgynevezett „Nabis váza” pedig 2 millió forintért cserélt gazdát.
 A jubileumi árverés nemcsak anyagi sikert jelentett a Mű-Teremnek. Az elmúlt tíz aukcióra visszatekintve egyértelmű, hogy a két tulajdonos, Virág Judit és Törő István munkája 1998 - az első aukció - óta a legtekintélyesebb budapesti árverezőházzá változtatta azt a galériát, amely immár kivívta a hazai műkedvelő közönség tartós megbecsülését. Valljuk meg őszintén: ez a legfontosabb.

 
 
Jelenleg 4 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!