Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
A kripli, amely jól sikerült (Archívum)
Parádés este a Radnóti Színházban
Szerző: Eszéki Erzsébet
2002. november 19. 13:56

Ha rangsorolni lehetne az emberi természet számára tíz legdühítőbb tevékenységet, bizonyára az első ötben kapna helyet a mindannyiunk idegeit és tűrőképességét próbára tevő várakozás. A bizonytalansági állapot, amely behálózza minden gondolatunkat annak a folyamatnak a kapcsán, amit a várakozás első pillanatától kezdve (rendben van, még van öt perc) egészen az utolsó, a "na csak egyszer kerüljön elő" típusú mondatokig tekerünk fel az agyunkban, valószínűleg jó pár ősz hajszálat eredményez mindannyiuknál.

Gondoljunk csak a világirodalom egyik legabsztraktabb párosára, Vlagyimire és Esztragonra,  milyen őrjítő érzést ébresztett bennük várni olyasvalakire, aki nemhogy nem jött, de valószínűleg nem is létezett soha. Talán nem véletlenül jegyezte meg Beckett a pár megjelenítését illető instrukcióban: "mindketten középkorú, ősz férfiak."

Valamivel szerencsésebb helyzetben van A kripli két nénikéje, noha nem azért, mert nekik kevesebb az ősz hajszáluk, hanem mert ők legalább tudják, mire várnak. Nem tudjuk, milyen  rendszerességgel kénytelenek kis sámlijukon a partot bámulva arról diskurálni, milyen rossz érzés az ő Billijük távollétében aggodalmaskodni, ám az ilyen típusú mondatok gyakori elhangzásából arra kell következtetnünk, hogy nem először.

Csámpás Billy ugyan semmi rosszat nem csinál, hacsak a tehenek "fixírozása" nem tarozik ebbe a kategóriába, ő csak a szülei halálának körülményeit, nyomorúságos sorsának az okát szeretné kideríteni. Majd egyszer csak valódi szenzáció terjed el ebben az inger- és hírszegény írországi falucskában: a szigeten hollywoodi filmesek forgatnak, akik szereplőket válogatnak. Billy úgy érzi, eljött az ő ideje, a szegénységtől és sok gúnyolódástól való menekülés egyetlen lehetőségeként indul a nagyvilágba, hogy filmsztár legyen...

Martin McDonagh ír drámaíró "meséje" itt kezdődik, s itt is ér véget. Az előadás sikere nem is a jól megírt dráma színpadra állításán múlik, hanem a kitűnő és az előadás egésze alatt nyomon követhető rendezői koncepción, a fergeteges humorú, finom lingvisztikai árnyalatokkal teletűzdelt fordításon, a parádés színészi játékon és a "szívet melengető" nyomorultság tökéletes megjelenítésén. Nem véletlen, hogy a szakma Schell Judit alakítását a 2001/2002-es évad legjobb mellékszereplőjének járó díjjal jutalmazta. 

A kripli
Iró: Martin McDonagh
Fordító: Varró Dániel
Rendező: Gothár Péter
Szereplők: Csomós Mari, Kulka János, Lengyel Tamás, Schell Judit, Hámori Gabriella, Szombathy Gyula, Csankó Zoltán, Schneider Zoltán, Bence Balázs

Következő előadások: november 21-én és 26-án, december 13-án, 14-én és 18-án, minden alkalommal 19 órától.  

Schell Judit banyaszerepben
 

 
 
Jelenleg 6 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!