Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Az emlékezőre emlékezünk (Archívum)
Proust halálának évfordulójára
Szerző: I-Web.hu
2002. november 18. 15:39


Proust 1871-ben született Auteilben, gazdag család egyetlen gyermekeként. Anyagi gondok soha nem nyomasztották az elkényeztetett úri fiút.  Kiváló neveltetésben részesült, kora legjobb intézményeiben tanult. Már középiskolás korában, a Condorcet Líceumban eltöltött évek alatt is írogatott. Jog és irodalom szakra járt a Politikatudományi Intézetbe, ekkor fordult a társadalomtudományok felé. 

Unokafivére, Henri Bergson filozófiája igen mély benyomást tett rá. Bergson hatására kezdte foglalkoztatni az idő témája: a filozófus a valódi, egyéntől független és a belső idő viszonyát kutatta - Proust is a szubjektív idő írója. A francia kortárs irodalom legnagyobbjának Anatole France-t tekintette, elsősorban elegáns, nagyvilági stílusa ragadta meg, kevésbé észlelte a műveiben rejlő társadalomkritikát. Őt magát a szociális kérdéseknél jóval inkább érdekelte a szalonok forgataga.

Az 1890-es években megjelent első írásai, önéletrajzi regénykísérlete, a Jean Santeuil még nem árulják el zsenialitását. Az időközben felfedezett Ruskin hatására a gótikus építészetet kezdte tanulmányozni, Velencébe utazott és meglátogatta a francia katedrálisokat. Ruskin műveinek első francia fordítója, előszót is csatolt e művekhez, ekkor bizonyította először tehetségét.

Korai éveit meghatározta a társasági élet. Az arisztokráciához és a nagypolgári szalonokhoz igen szorosan kapcsolódott. Kiábrándulása a Dreyfus-ügyben észlelt tapasztalataival kezdődött.  Asztmatikus rohamokban megnyilvánuló idegbaja miatt is rákényszerült az elszigetelődésre. Anyja elvesztése után kezdte el írni Az eltűnt idő nyomában című főművét, a magány és a fájdalom arra késztették, hogy emlékeit megpróbálja papírra vetni.

A tizenhat kötetből álló regénysorozatot élete végéig írta, az utolsó kötetek már halála után jelentek meg. A mű nem önéletrajz, nem klasszikus kronológiát követő ciklus, hanem önéletrajzi elemekkel rendelkező regény.  Az író a belső időhöz alkalmazkodva idézi fel emlékeit. A regény szabad gondolattársításon alapuló (látszólag) irányítatlan képfolyam. Az egyetlen módszer az asszociáció, a cél a lelki jelenségek megragadása. Ugyanakkor a kizárólag a szubjektivitásra törekvő, társadalmi kérdésektől elforduló Proust a felső társadalmi rétegek életét is láttatja emlékein keresztül.

A mű hosszú ideig készült. Eleinte alig fordítottak rá figyelmet, az újszerű módszer azonban végül is hatalmas port kavart. Jelentőségét csak későn ismerték el, de ma már az asszociációs elven alapuló regény megteremtőjének tartják.

http://www.yorktaylors.free-online.co.uk/
http://webperso.alma-net.net/proust/
http://www.tempsperdu.com/

 
 
Jelenleg 8 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!