Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Nimfák kecses szökellése (Archívum)
Isadora Duncan, a tánc megújítója
Szerző: Eszéki Erzsébet
2002. november 18. 15:34


Isadora Duncan
A művésznő szakított a klasszikus balett hagyományaival
, s engedte szabadon szárnyalni gondolatait, érzéseit, amelyek sajátos mozdulatokban öltöttek testet. A balettcipőt elhagyó, főként mezítláb táncoló Isadora kosztümjeivel is a szabadságot és a szépséget képviselte, hiszen jelmezeinek jó része az ókori görög világot idézte. Az ő örökségét, koreográfiáit mutatta be a mostani fesztivál november 8-a és 10-e között, számos hazai és külföldi együttessel, amely a Duncan-stílust őrzi, azt a mozdulatvilágot, amelyből sugárzik a nőiesség; néhol esdeklő, máshol harcias és mindenre elszánt, helyenként pedig vérbő és kacér.

Akadtak a fesztiválon olyan társulatok, amelyeknél ez a sokszínűség, költőiség valóban megjelent, így például Mary Sano és Duncan táncosainál, de említhetném a New York-i Dances By Isadora társulatot, vagy Lori Belilove-ot és csapatát, akik a Duncan-stílus legavatottabb képviselői közé tartoznak. A némafilmekre emlékeztető, helyenként eltúlzott gesztusokon persze a mai közönség mosolyoghat, azt a tényt azonban nem szabad feledni, hogy Isadora Duncan a kortárs tánc alapkövét tette le, s nélküle sok ismert irányzat nem alakulhatott volna ki.

A háromnapos esemény arra is lehetőséget adott, hogy fölfedezhessük Isadora Duncan hatásait a mai kor művészeire. Izgalmas színfoltja volt a rendezvénynek például a prágai Duncan Centre Konzervator, amelynek sajátos táncnyelvezete a Duncan-stíluson alapul. Szintén Isadora Duncan ihletett művet alkotott erre az alkalomra Bozsik Yvette, valamint az Orkesztika Mozdulatszínház. Ez utóbbi társulat Palackposta című előadásában - Isadora Duncan életének fontosabb eseményeibe ágyazva - az akkori és a mai kort állította szembe, vagy ha úgy tetszik: párhuzamba. A fesztivál tehát bemutatta, mi volt színpadképes 100 évvel ezelőtt, és mi színpadképes ma. Mindkettőre akadt bőven példa.

 
 
Jelenleg 4 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!