Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
A nevettetés nem szégyen - ha színvonalas (Archívum)
Új szelek első jele a Vidám Színpadon
Szerző: Eszéki Erzsébet
2002. november 18. 14:00


A nevettetés nem szégyen.
Sőt! Csak nálunk terjed az a tévhit, hogy csupán azt érdemes komolyan venni, amit ráncolt homlokkal, súlyos gondokkal a vállunkon adunk elő. Pedig a nevettetés felszabadít, katarzist szerezhet - ha színvonalasan művelik. Ezúttal némi reményre adott okot, hogy a Vidám Színpad új darabját az egyik legprofibb rendező, Iglódi István vitte színre.

Az első, döcögősen indult felvonásban a színészek nem hagytak ki egyetlen kézenfekvő poént sem. A közönség is rendre tapsviharral ünnepelte azt a színészt, aki éppen belépett a színpadra, vagy mondott valami halványan szellemeset. Azt hittük, nincs itt változás - mintha kabaréba váltottunk volna jegyet...

De az elszánt színházlátogató nem hagyja ott a színteret. Akkor sem, ha többször fölmerült benne ezen az estén: a legtöbb bemutatón az szokott történni, hogy az első felvonás még lendületes, erőteljes (már amelyik az), aztán a kétharmadánál kezd kifulladni az előadás. A többhetes, feszült próbafolyamatban idáig jutnak el az alkotók, az előadók. A produkció utolsó harmada aztán, az első tíz előadáson érik meg. De akkor itt most mi várható a szünet után?

Furcsa módon az történt, hogy a darab pergőbb lett. Egyre kevesebb lett az olcsó poén, s akadtak finom humorral tűzdelt pillanatok is. Mintha Iglódi István (és minden bizonnyal az új direktor, aki erre a rendezésre felkérte őt) ezzel tesztelné a színház közönségét, s mintha ezzel jelezné is: tudjuk, eddig milyen előadásokat láthattatok itt, tudjuk, hogy természetesen hasonló előadásra vártok most is, tehát hangolódjatok csak az első felvonásban arra, amit itt megszokhattatok! De ha már belehelyezkedtetek, s tudtok a szereplőkkel azonosulni, tudtok értük izgulni, akkor mutatunk valami mást is!

Lehet, hogy ez csak amolyan kritikusi képzelgés? De létező érzés. Ráadásul a bohózat a 80 éves Agárdy Gábor jutalomjátéka, ő pedig lubickol a szerep által nyújtott lehetőségekben. Ő egyébként a bemutató után különös ajándékokat is kapott, közülük az egyik az volt, hogy kijött a színpadra Bessenyei Ferenc, aki közölte: 40 éve kell elviselnie, hogy Agárdy tehetségesebb nála...


Az ördög nem alszik, Vidám Színpad
rendező: Iglódi István
Vaszary Gábor színművét Lőkös Ildikó dramaturg dolgozta át.
zene: Fényes Szabolcs, dalszövegek: Szenes Iván és Vaszary János.
Főbb szereplők:
Agárdy Gábor, Gera Zoltán, Verebély Iván, Horváth Lili, Széles Tamás, Spindler Béla.

 

 
 
Jelenleg 7 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!