Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Meglepetések nélkül (Archívum)
A Kieselbach Galéria tavaszi árverése
Szerző: KG
2002. november 18. 13:14
A két legnagyobb budapesti árverezőház rivalizálásának újabb állomása, a 45. Kieselbach-árverés jóval elmaradt az előzetes várakozásoktól. Bár a zsúfolásig telt Vígszínház nézőtere izgalmas áverést ígért, a licit mégis csupán három alkalommal emelkedett a ma már átlagosnak számító 20 milliós határ fölé. A meglepetésekre éhes közönség kedvét tovább csillapította, hogy több kvalitásos festmény esetében is meglehetősen alacsony áron koppant a kalapács.  
Az árverés legmagasabb leütési árát az aukciós katalógus címlapján szereplő Márffy Ödön Nyergesi lány című képe érte el. A 36 millió forintért elkelt festmény érdekességét a kép korai - a festő Nyolcak csoportjához kapcsolódó időszakára tehető - keletkezési éve jelentette. Ugyancsak a 20 millió forintos határ felett kelt el Egry József Fehér Balaton, valamint Ferenczy Noémi Menekülés Egyiptomba című alkotása is, melyek közül az utóbbi 28 milliós leütési ára jelentette az árverés legnagyobb meglepetését.
Több mű sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A legnagyobb csalódást talán Aba-Novák Vilmos Komédiások című festménye jelentette, amely mindössze 13 millió forintért cserélt gazdát, s a sor sajonos még tovább folytatható. Ugyancsak csalódást okozó eredménnyel kelt el Bortnyik Sándor 1925-ös Színpadterve, Rippl-Rónai József Zöld fotelos szobája és Mednyánszky László nagyméretű tarpataki látképe is.
A minőség és a leütési árak disszonáns hullámzásában furcsa módon egyedül a XIX. századi akadémikus festészethez köthető magyar alkotások eredményei mutattak kiegyensúlyozott árfekvést. Ligeti Antal, Markó András és Ifj. Markó Károly egy-egy jelentősebb művének leütési ára a laikus számára is világos értékkategóriákat nyújthat a fenti időszak tehetséges alkotóinak mai megbecsüléséről.
Az árverésen szerepelt, XX. századi alkotásokkal kapcsolatban ugyanez már nem mondható el. Egyazon festő két képe közül gyakran a gyengébb talált magasabb vételáron gazdára, míg kvalitásosabb társa jóval szerényebb áron lelte meg - immár szerencsésnek mondható - új tulajdonosát. 
A közepesen sikerült árverés mégsem jelentheti, hogy vége a két árverezőház versengésének. A remek alkotásokkal büszkélkedhető Kieselbach Gyűjtemény számtalan olyan érdekességgel szolgálhat még, mely nemcsak majdani tulajdonosaiknak, valamint az aukciók világát kedvelőknek is számtalan szép és izgalmas pillanatot hozhat még.
 
 
Jelenleg 4 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!