Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Amikor kinyílik a bicska... (Archívum)
Fegyvertári séta a Magyar Nemzeti Múzeumban
Szerző: I-Web.hu
2002. november 18. 12:46


Pusztán a különbségek érzékeltetése végett fontos, hogy tisztában legyünk a ténnyel: a múzeumlátogatásnak már a gondolatától is borsódzik a magyar szülők háta. Kevés olyan intézmény van, ahol tudnak újat mutatni. Legalább a termeket rendeznék át néha! A kiállított tárgyakhoz fűződő információ rettentően csekély. Mi peddig nem vagyunk lexikonok! Az idegenvezetést csak a külföldi vagy csoportos látogatók képesek megfizetni.

A legújabb trend pedig az (valószínűleg ennek is a pénzhiány az oka), hogy egy-egy jó programot csak vérlázítóan kevesen látogathatnak. Lassan pályáznunk kell, hogy művelődhessünk! Ezzel ellentétben a bécsi történelmi múzeum rendszeresen ad helyet különleges kiállításoknak, amelyeken percenként botlunk magyar ajkú műkedvelő tárlatvezetőbe. A Fáraó Aranya bemutatásakor a kicsik legnagyobb örömükre beléphettek kedvenc filmük, a Múmia világába. De szó szerint beléphettek! A szarkofágba belebújhattak, a szobrokat megérinthették, és megfoghatták a hieroglifákkal díszített vásznat, melybe a halottakat tekerték...

Talán emiatt is volt túlzott a Nemzeti Múzeummal szemben támasztott elvárásunk. Jóllehet a bérletes (!) rendszerben indult sorozatra alig ötvenen érkeztük, a túljelentkezést már a székek száma is mutatta: legfeljebb harminc ülőhely várta a vendégeket, a létszám felett magukat bekönyörgőknek csak néhány polifoam-csík maradt.

A szűk kis Fegyvertárban közel 1600 fegyvert őriznek, amelyek nem kerültek be az állandó kiállításra. Mámorító érzés volt, amikor kísérőnk körbeadta az 1800-as évekből származó Henry puskát. Majd kézbe vehettünk egy kétszáz éves muskétát, egy ősrégi buzogányt és a közelharcokban használt magyar tőrt. Megtudtuk, hogy ennek a fegyvernek csak hegye van, de éle nincs - az ellenség ledöfésére használták. A fiúk lelkesen és izgatottan hallgatták a csupán filmekből ismert harci modort is bemutató történeteket.

Azután ez a lobogó tűz hirtelen kialudt. Nyakon öntötték egy dézsa vízzel. A Fegyvertár galériájára, ahol a vitrinek mögött igazi kincsek lapultak, nem mehettünk fel. Nemhogy nem mehettünk fel, de azok tartalmát mutatóba sem láthattuk. Hallottunk még felcsigázó ismertetőt néhány különleges gyűjteményi darabról, de azokat sem láthattuk - mert ki voltak állítva! Alapos útbaigazítást kaptunk arról, hogy  a kiállítótermeket merre találjuk. De nem most! A bérlet ugyanis nem jogosít fel arra, hogy a Múzeumban sétáljunk.

Íme, egy kiváló ötlet virága hervadt el a megvalósítás szikár világában. Talán a szervezők nem számítottak ekkora érdeklődésre. Talán álmukban sem gondolták, hogy az ismeretterjesztő előadást a hallgatóság azonnal látni, érezni, tapintani is kívánja. Talán nem készültek fel arra, hogy ennyi, többnyire örökmozgó gyermekből álló közönséget kell koordinálniuk. Azt természetesen megértjük, hogy a szűkös működési keretből nem telik új vitrinüvegre, restaurálásra, vagy felügyelőre a gyerkőcök mellé, de akkor is kár...
 
Csak abban bízhatunk, hogy ez a példaértékű kezdeményezés és a keserű tapasztalat meggyorsítja, és eredményessé teszi a legközelebbi pályázat elbírálását. S abban is, hogy sikerül valahogy feléleszteni a múzeumi mecenatúra hagyományait, és a most homokba dugott fejek gazdái a sok bugyuta reklám helyett néha adakoznak majd nemes célokért.

A Magyar Nemzeti Múzeum honlapja: http://www.hnm.hu/

 
 
Jelenleg 10 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!