Papirusz.hu - Kulturális Portál - könyv, kiállítás, zene, színház, koncert
 Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
oldalak:  1  2  3  4  5   ...  43  44  45  46  47   

Archívum
   
Lolita, a titokzatos
Beszélgetés Nabokov regényéről Békés Pállal, a mű fordítójával
Szerzõ: Szabó Edit
2003. április 22. 13:16

Stanley Kubrick Lolitája

Aposztrofálták pornográf regénynek, de mondták róla azt is, hogy a szexuális ösztön felszabadításának története. Egyesek szerint a könyv Amerika-ellenes, mások úgy vélik, azt mutatja be, hogyan rontja meg a vén Európa a fiatal Amerikát. Vladimir Nabokov - akinek április 22-én van a születésnapja - műve először 1987-ben látott napvilágot magyar nyelven, s a nagy érdeklődésre való tekintettel most újra kiadta az Európa Könyvkiadó.

bővebben >
 


A természet ünnepe
Kultúra, pénz, környezetvédelem
Szerzõ: alma
2003. április 16. 15:40

A napokban 30 millió forintos támogatásról szóló szerződést írt alá a környezetvédelmi és vízgazdálkodási minisztérium vezetője és a MÁV Szimfonikusok igazgatója.  A miniszter, Kóródi Mária úgy véli, a huszonegyedik század emberének egyik fontos teendője a környezet harmóniájának megteremtése. A zene harmónia, így a látszólag egymástól távol lévő intézmények jól összekapcsolhatók. Az együttműködés első jele: április 17-én est 7-kor a Budapest Kongresszusi Központban ünnepi hangversennyel emlékeznek meg a Föld napjáról.

bővebben >
 


Didzseridu és meditatív fuvola
Tibet Fesztivál a Fonóban
Szerzõ: Sulyok Máté
2003. április 11. 12:51

A Fonó Budai Zeneházban már hagyományosak a Tibetet támogató rendezvények. Április 12-én, szombaton este az Új Dimenzió Műhely, Kövi Szabolcs és a Tibeti Együttérzők tibeti inspirációit hallgathatja a közönség. A Sztregova utcai épületben mantraszertartást is tartott már hat távol-keleti szerzetes – több mint ezer néző jelenlétében.

bővebben >
 


Hétvégi programajánló
2003. március 28-30.
Szerzõ: I-Web.hu
2003. március 28. 17:03

Ha bárkinek nehézséget okoz kitalálni, hogy milyen programra menne el a hétvégén, ne legyen rest átnézni az Papirusz ajánlóját. Még futnak a tavaszi fesztivál eseményei és számtalan más érdekességre is számíthat. Megpróbáltunk minden területről szemezgetni, hogy a változatos igényeknek eleget tehessünk.

bővebben >
 


A magyar kultúra hétvégéje Dél-Franciaországban
Irodalmi találkozók és koncertek Pézenas-ban
Szerzõ: I-Web.hu
2003. március 28. 13:09

Idén első alkalommal szervez magyar kulturális hétvégét a dél-franciaországi város, Pézenas önkormányzata. Március 29-én délután hat  órakor magyar származású, francia nyelven publikáló írók találkoznak lelkes olvasóikkal. Este 9-kor Liszt és Bartók-szerzeményeket hallhatnak a zeneszeretők magyar művészek, Sass Sylvia, Hauser Adrienne és Fekete Károly előadásában.

bővebben >
 


Az alkalom szüli a tolvajt
Zenés bűnügy a Millenáris Teátrumban
Szerzõ: Albert Mária
2003. március 28. 12:55

Negyven opera fűződik Rossini nevéhez:  egyfelvonásosok, alig néhányszor játszott alkalmi művek és az operaházak repertoárját folyamatosan uraló sikerdarabok. Életművét Gioacchino mester mindössze három és fél évtized alatt "hozta össze". Életművész apjától (a kedves papát így is becézték: Vivazza) örökölte hajlandóságát, hogy a különféle életörömöknek áldozzon. Ötvennégy éves korában szinte teljesen abbahagyta a zeneszerzést, legfeljebb rafinált ételeket komponált. Forrásaink szerint Magyarországon még sosem játszották Az alkalom szüli a tolvaj című  korai operáját. Március 27-én este a Millenáris Teátrumban Kerényi Mihály rendezésében megismerhető ez az opera buffa.

bővebben >
 


Elfeledett kincsek
Zajos siker a National Geographic magyar kiadása
Szerzõ: Albert Mária
2003. március 28. 11:22


"Gyarapítani és mindenki számára elérhetővé tenni a földrajzi ismereteket." - szól az 1888-ban alapított National Geographic Society tudományos és oktatási szervezet jelmondata. Ez év márciusától a szervezet hivatalos lapja, a 115 éves sajtómúltra visszatekintő National Geographic a világ huszonegy nyelve mellett már magyarul is olvasható, s így közvetített ismeretanyaga már a magyar olvasók számára is "elérhető".

bővebben >
 


Sramli és éter
A Rascher Szaxofonzenekar vendégjátéka
Szerzõ: H. Magyar Kornél
2003. március 25. 10:00


A Rascher Szaxofonzenekar március 25-én, este fél nyolctól lép fel az MTA Roosevelt téri Dísztermében. Bár a nevét feltalálójáról szerzett szaxofont a XIX. század közepén szabadalmaztatta a dán Hans Sax, elterjedése csak a XX. század elején kezdődött, amikor helyet kapott a zenekari művekben, illetve amikor a dzsessz egyik alaphangszere lett.

bővebben >
 


Új magyar-francia fordítói díj
Szerzõ: I-Web.hu
2003. március 24. 10:06

Új irodalmi díj segíti és ösztönzi a magyar irodalmi művek francia fordítását 2003 márciusától. A Párizsi Magyar Intézet Baráti Köre - a Párizsi Magyar Intézet égisze alatt - legutóbbi ülésén egy új irodalmi díj alapításáról döntött, melynek célja, hogy a francia anyanyelvű fordítókat bármely országban publikált, magyar nyelvű irodalmi művek francia nyelvre való átültetésére késztesse.

bővebben >
 


Szükség van a szentségtörésekre
Tallér Zsófia filmzenékről és a Macbethről
Szerzõ: Albert Mária
2003. március 21. 13:40

Hölgyek koráról nem beszélünk. Általában. Tallér Zsófia azonban még nyugodtan elmondhatja, hogy hány esztendős, annál is inkább, mert virulóan fiatalnak látszik, egyébként az is: a krisztusi kor körül jár. Mint jelenség roppant nőies, a hivatása azonban - a társadalmi beidegződések szerint - férfias, a zeneszerzőnő, akárcsak a karmesternő, ritka, mint a fehér holló.

bővebben >
 


Zenés móka Szolnokon
Az Alul semmit mutatják be Szolnokon
Szerzõ: Albert Mária
2003. március 21. 13:07


A Broadway-premier után alig két évvel Magyarországon is látható Terrence McNally Alul semmi című produkciója. A nagysikerű színmű Szikora János rendezte bemutatója ma, március 21-én este lesz a Szolnoki Szigligeti Színházban.

bővebben >
 


Két babérkoszorús író
Öten kiváló művészek, tizen érdemes művészek lettek
Szerzõ: Eszéki Erzsébet
2003. március 16. 16:24

A március 15-i, késő esti állami ünnepségen, a Magyar Állami Operaházban Medgyessy Péter miniszterelnök és Görgey Gábor kulturális miniszter adta át az idei művészeti díjazottaknak a Magyar Köztársaság kiváló művésze, érdemes művésze és babérkoszorús írója díjakat. A kiváló és a babérkoszorús címmel a Kossuth-díj 50 százaléka, azaz ezúttal 2,35 millió forint jár, az érdemes művészek pedig a Kossuth-díj harminc százalékát, azaz 1,41 milió forintot kapnak a rangos művészeti elismerés mellé.

bővebben >
 


Kertész Imre a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjét kapta
Janikovszky Éva az első Kossuth-díjas - legalábbis az idén
Szerzõ: Eszéki Erzsébet
2003. március 16. 15:11

Március 15-én a Parlamentben adta át Mádl Ferenc köztársasági elnök Medgyessy Péter miniszterelnök jelenlétében a legrangosabb állami kitüntetéseket. Kertész Imrét a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztje (polgári tagozata) kitüntetéssel ismerték el. Kossuth-díjjal az idén 16 művész, Széchenyi-díjjal 20 alkotó, utóds, kutató munkásságát ismerték el. Janikovszky Éva írónő betegsége miatt nem tudott részt venni az ünnepi díjátadáson, ezért a gyerekek és szüleik, valamint nagyszüleik körében egyaránt rendkívül népszerű írónőnek otthonában, már pénteken átnyújotta a kitüntetést Görgey Gábor, a nemzeti kulturális örökség minisztere. Így Janikovszky Éva az első Kossuth-díjas - az idén. A Kossuth- és Széchenyi-díjjal egyenként 4,7-4,7 millió forint jár.

bővebben >
 


Nagykorú varázsló
Vajda János Kossuth díjas-zeneszerző
Szerzõ: Albert Mária
2003. március 15. 16:34

Az ötlet és a megvalósulás között csaknem egy évtized telt el - az eredmény: opera egy felvonásban. Nem túl termékeny a tisztelt zeneszerző, gondolhatná az olvasó. Ám - tudjuk - a művészetet nem rőffel mérik, Vajda János Mario és a varázsló című műve talán a legsikeresebb Magyarországon komponált kortárs opera, jelentős nemzetközi karrierrel.  Vajda János március 15-én kapott Kossuth-díjat.

bővebben >
 


A Liszt Ferenc-díjas gitárművész
László Attila, a mesélő csapatjátékos
Szerzõ: Eszéki Erzsébet
2003. március 15. 09:15

Március 14-én Liszt Ferenc-díjat vehetett át Görgey Gábortól, a nemzeti kulturális örökség miniszterétől László Attila dzsesszgitáros, a nevét viselő együttes vezetője, aki számos más formációban is játszik, s a Magyar Jazz Szövetség elnökeként a hazai zenei élet köztiszteletnek örvendő személyisége. Legutóbbi CD-je, amely Once upon a time címmel jelent meg, a címének megfelelően tényleg mesél: történeteket, hangulatokat kelt életre.

bővebben >
 


A tél sárkányának nyugaton befellegzett
Válogatás a győri, a soproni és a szombathelyi tavaszi fesztiválok programjaiból
Szerzõ: Sulyok Máté
2003. március 13. 15:08

„A tél sárkánya fogva tartja barlangjában a fényt magukban hordozó szüzeket. A sámán dobjával előcsalogatja a fenevadat rejtekéből, s a fény vitéze megküzd vele. Győzelmével kiszabadul a fény, az élet, s a tavaszi energiák szétáradhatnak a világban” – Győrben megfricskázzák a visszatérő hidegfront piros orrát, mert a budapesti Bab Társulat utcaszínházi produkciójával, a téltemető-tavaszváró nyitófelvonulással kezdődik pénteken 15 órakor a Széchenyi téren a VII. Győri Tavaszi Fesztivál (március 14-április 1.).

bővebben >
 


Érdekességek Székely László gyűjteményéből
1903 – az egyre gyorsuló 20. század egyik békés éve
Szerzõ: Eszéki Erzsébet
2003. március 11. 15:59

100 évvel ezelőtt, 1903-ban a nagymamám éppen tíz éves volt. Arra talán még nem is emlékezett, mekkora örömmel és várakozással ünnepelték sokfelé Európában 1899 szilveszterén az új évszázad beköszöntét. Az emberek jobb időket reméltek. 1900-ban Párizsban világkiállítást rendeznek,  40 ország mutatja be technikai újdonságait,  az oroszok például a transszibériai vasúttal, az amerikaiak Edison égőivel büszkélkednek.

bővebben >
 


Impresszionizmus után futurizmus
Friss kiállítások Bécsben
Szerzõ: Albert Mária
2003. március 11. 15:57

Gino Severini:
Táncosnő (1915/16)

A bécsi Kunstforum, a Bank Austria-Creditanstalt belvárosi kiállítóterme megint telibe talált. Az amerikai és orosz impresszionisták bemutatójának lebontása után alig tíz nappal az olasz futurizmusról nyílt itt kiállítás. A radikális avantgárd nem véletlenül talált hazára a XX. század elején éppen az olaszoknál. 

bővebben >
 


Teljes a hasonulás
Csoszó Gabriella és Podmaniczky Szilárd kötetéről
Szerzõ: Eszéki Erzsébet
2003. március 11. 11:34

A címlapról okos szemű fiú néz ránk, szemérmesen csak a hátát mutatva, mintha szégyenlős lányka lenne. A hátsó borítón meg szép szemű, hosszú hajú kislány. Ő inkább még gyerek. Legalábbis ez az első benyomásunk a két fotóról. Később aztán kiderül: teljes tévedés, amit első látásra gondoltunk. De hogy miért, azt nem árulom el. A kötetben ott a „megfejtés”.

bővebben >
 


De Isten látja fent
Bemutatják a hazai mozikban a Bánk bánt
Szerzõ: Eszéki Erzsébet
2003. március 11. 11:27

Rost Andrea és Gulyás Dénes
A világért se beszélnék le senkit arról, hogy megnézze a Bánk bán című operafilmet, amely a Budapest Film jóvoltából a héten 12 kópiával indul az országos mozihálózatban. Erkel muzsikája változatlanul szép. Költői képek, neves énekesek láthatók és hallhatók a vásznon, ám lehangoló észrevételünk, hogy a megfilmesítés kölcsönös félreértésen alapul.

bővebben >
 


oldalak:  1  2  3  4  5   ...  43  44  45  46  47   

Archívum
   
Összesen 922 cikk található ebben a rovatban
Jelenleg 5 olvasó böngészik a Papiruszon
Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!