Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Nagykorú varázsló (Archívum)
Vajda János Kossuth díjas-zeneszerző
Szerző: Albert Mária
2003. március 15. 16:34


A hetvenes évek végén ébresztett zeneszerzői ihletet Thomas Mann rendkívüli hatású novellája Vajda Jánosban. Az írás Körszínházi fedolgozása Latinovits Zoltánnal a Cipolla szerepében sokak számára jelentett meghatározó élményt. Nyilván ennek a reminiszcenciái is befolyásolták az ifjú zeneszerzőt, aki 1975-ben Petrovics Emil növendékeként végzett a Zeneakadémián, majd tanulmányait az amsterdami Sweelinck Konzervatóriumban folytatta, a holland kortárs művészeti élet minden ágban igen termékenyítően hatott a hagyományos európai iskolákban nevelkedettek számára.

A Mario és a varázslót 1988-ban mutatta be a Magyar Állami Operaház, tavaly felújították Békés András rendezését, Cippolát akkor és most Tóth János alakította, közben a Hungaroton is megjelentette CD-n a zeneművet, ezen Polgár László énekli a varázslót. Vajdának nem ez volt az első operája, az 1977-es Barrabás ugyancsak egyfelvonásos volt. Majd 1999-ben volt az Operában a szintén  irodalmi fogantatású Leonce és Lénát bemutatója. A töredékben fönnmaradt Georg Büchner-játékból háromfelvonásos darabot kerekített. Vajda hangszeres műveket is komponált, vonósnégyest például.

Más vokális műformák is érdeklik, írt dalokat és kantátákat.  A  Hallgass a zenére! (Mark the music) című munkája a Kecskeméten működő Dán Kulturális Intézet jubileumára készült. Bemutatója 2002 augusztusában volt Kecskeméten Erdei Péter vezényletével. Az ott elhangzott két tételben Shakespeare és  Shelley verseit használta föl. Nemrég készült el a harmadik tétel Burns versére. A vegyeskar mellé kilenc tagból álló kamaraegyüttes társul - ezt a teljes változatot 2003 januárjában szólaltatták meg a Magyar Rádió zenei együttesei.

 
 
Jelenleg 7 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!