Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Teljes a hasonulás (Archívum)
Csoszó Gabriella és Podmaniczky Szilárd kötetéről
Szerző: Eszéki Erzsébet
2003. március 11. 11:34


„Makacs vagy kislányom, mint az öszvér, mondta az anya lányának, aki durcásan, karba font kézzel ült az asztalnál, és azért nem volt hajlandó megenni a tejberizst, mert az anyja nem engedte, hogy végtelenségig cukrozza: akkor inkább sehogy. Így ült percekig, aztán visszakérdezett, hogy de egyáltalán, mi az az öszvér? Az öszvér, válaszolta az anyja, a ló és a szamár keveréke. Na látod, mondta a kislány, semmi köze a cukorhoz.”

„Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy csodálatosan nagy kerek erdő. Ebben a kerek erdőben élt a szépséges királylány, de elbújva, mert várta, hogy megtalálja őt a szépséges szép és dalia herceg. Azért bújt el a kislány, mert ha nem bújik el, csak ott van a király udvarában, és ott vacsorázik, meg járkál a kertben, akkor bizony soha nem indul megkeresni őt a dalia herceg… - mesélte a kisfiú.  Jól van, köszönöm kisfiam, menj szépen a helyedre, most már el tudok aludni, mondta az anyja.”

Ehhez a két idézethez hasonlóan apró, továbbgondolásra és további fantáziálásra késztető történetek találhatók Csoszó Gabriella és Podmaniczky Szilárd Teljes hasonulás című, karcsú kötetében. Ez azt sejteti, mintha hamar kiolvasható lenne a kötet. Valóban az. Meg mégsem. Mert amikor egy lélegzettel végigolvassuk, utána még mindig izgat a fotókon látható és a szövegekben megbúvó sok kis rejtély. Így az ember újra és újra előveszi a kis könyvet, belelapoz, s egyre inkább jó ismerősként szemlélgeti a felvételeken látható két lánykát és két fiút.

Jó játék nézegetni, megfejteni, melyik kép kit ábrázol, s éppen milyen korszakában. Minden bizonnyal izgathatta ez Podmaniczky Szilárdot is, akit Csocsó Gabriella kért meg, hogy írjon szövegeket a fotókhoz. A szegedi író meg remek kis történeteket álmodott melléjük. Van olyan kisprózai remeklés, amely kapcsolódik a képhez (például, amelyik Melcsi levágott hajáról szól), van, amelyik csak az író fantáziavilágában kötődik a fotóhoz. Kevesen vannak manapság, akik képesek olyan remek, tömörségében is frappáns, hangulatos, finom humorral átszőtt kisprózát írni, mint Podmaniczky Szilárd. Itt meg csupán egy-egy bekezdésben sejtet egész világokat.

A lényeg: a fotók – amelyek közül néhány többször is felbukkan, csak más környezetben – és a szövegek remekül kiegészítik egymást. Csoszó Gabriella fotói és Podmaniczky Szilárd kisprózai remekei együtt sokkal érdekesebb, titokzatos világot tárnak elénk (különösen a kötetben szereplő két kislányról), mintha csak külön látnánk a fotográfiákat, olvasnánk a szövegeket.
A különleges kis könyvet külföldön már észrevették: a berlini Magyar Házban kiállítás nyílt a kötet anyagából. Talán a külföldi tárlat után itthon is nagyobb figyelmet kelt ez a kötet. Megérdemelné.

Csoszó – Podmaniczky: Teljes hasonulás (szerzői kiadás, 2002)

A kiállítás a berlini Magyar Házban látható (Karl-Liebknecht Stra3e 9.) március 23-ig, Prefaces – Bilder und Texte címmel. A tárlathoz kis „dosszié” készült két „füllel”: az egyikben a magyar nyelvű kötet található, a másikban a német fordítás (Vollständige Übereinstimmung címmel). 


 

 
 
Jelenleg 7 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!