Papirusz.hu - Kulturális Portál - könyv, kiállítás, zene, színház, koncert
 Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
oldalak:  1  2  3  4  5   

Képhatás
   
Évszakok – egy kép és keletkezéstörténete
Szerzõ: Papirusz
2007. november 4. 20:06
Budapest nagyvárosi szmogos levegőjéből Gödöllőre érkezve, nemcsak a tüdeje kényszeríti az embert mély lélegzetvételekre, hanem a friss levegő hatására a lelke is megnyílik a Szent István Egyetem előtti parkban lévő, szemet gyönyörködtető látvány befogadására.

bővebben >
 


Stróbl Alajos és a szobrász mesteriskola
Szerzõ: Papirusz
2006. szeptember 15. 15:27

Az 1871-ben létesült Mintarajztanodában a szobrászat csak segéd tanszak volt. 1889-ben épült fel az Epreskertben a szobrásziskola épülete, s ezzel jöttek létre a mûvészképzés feltételei. Bár az iskola csak 1897-ben kapta meg hivatalosan a mesteriskola minõsítést, 1891-tõl, az elsõ növendékek beiratkozásától kezdve akként mûködött. Vezetõje - késõbb igazgatója - Stróbl Alajos volt.

bővebben >
 


AZ ÉLET VENDÉGE - CSOMA-LEGENDÁRIUM
„Engem az érdekel, voltam-e mielőtt megszülettem, leszek-e a halál után?”
Szerzõ: Papirusz
2006. szeptember 11. 21:15

A film egészéről

Kőrösi Csoma Sándor utazásának történetével számos ismeretterjesztő írás, életművének tudományos jelentőségével ugyanennyi szakmai dolgozat foglalkozik. Csomát Magyarországon a nemzet büszkeségeként tartják számon. Ám arról, hogy ez a rendkívüli sorsú férfi miféle ember lehetett, nemigen esik szó. Nem véletlen. Senki sem tud róla, hogy életútja, munkája milyenné formálta őt. Saját magáról soha senkinek nem beszélt. A zárkózottság volt karakterének legjellemzőbb vonása.

bővebben >
 


Ház a tónál
Szerzõ: Papirusz
2006. augusztus 21. 13:59
A ház a tónál című amerikai romantikus filmet augusztus 10-én mutatták be a mozikban, amelyben Sandra Bullock és Keanu Reeves egy szerelmes párt alkot, akik viszont nem találhatnak egymásra az időkülönbségek miatt.

bővebben >
 


Simándy-szobor Kistarcsán
Szerzõ: Papirusz
2006. július 17. 19:47

Civil kezdeményezésre állítanak szobrot szülőhelyén Simándy József Kossuth-díjas operaénekesnek a Pest megyei Kistarcsán, a költségeket adományokból, jótékony célú előadásokból teremtik elő.

bővebben >
 


Archigram-gyűjtemény a weben
Szerzõ: Papirusz
2006. február 14. 11:39

Negyven évi privát tárolás után (fészerben, ágy alatt, szekrényben) hozzáférhető lesz a hatvanas évek avantgárd építészeti csoportja, az Archigram (1961-1974) gyűjteménye. Katalogizálják, digitalizálják, és egy weboldalon közzéteszik a nagyjából 40.000 rajzot, modellt és hangfelvételt, ami a csoport csúcskorszakából fennmaradt. A folyamatot 300.000Ł-tal támogatja a Westminster Egyetem.

bővebben >
 


Woody Allen 75
Szerzõ: Gorelov Miklós
2005. december 21. 12:18

A színész-rendező ebben a hónapban ünnepli 75 éves születésnapját. Ebből az alkalomból 10 Woody Allen-filmet nézhetnek meg a rajongók december 30-ig az Örökmozgóban.

bővebben >
 


Batta Eszter Kiállítása a Bóbita Napköziotthonos Óvodában
Szerzõ: Gorelov Miklós
2005. december 20. 09:14

2005. november 14-én került megrendezésre a Bóbita Napköziotthonos Óvodában Batta Eszter grafikáinak kiállítására. Az óvoda "Bóbita díj"-at alapított dolgozói részére, akik neve egy ünnepi falra kerül elhelyezésre, amelyet Eszter egy grafikája tett díszessé.

bővebben >
 


Ősmagyarok a 21. században
Szerzõ: I-Web.hu
2003. június 17. 15:20

A minden idők legnagyobb bevételű magyar filmje, a Valami Amerika után Herendi Gábor valami etelközi magyar vezérekről forgat filmet. A csaknem 400 milliós költségvetéssel készülő Magyar vándor forgatása hétfőn kezdődött. A történelmi roadmovie a rendező szerint ironikus módon tart majd görbe tükröt a magyar történelem elé.

bővebben >
 


Salvatore és az ő nagy barna szemei
Szerzõ: I-Web.hu
2003. június 12. 11:19

Van abban valami báj, amikor egy háromórás film második órája után arra lesz az ember figyelmes, hogy a különösen szép zenei betétek (Ennio Morricone, ki más?) után az egész nézőtér szipog, és az orrát fújja. Aki egy kicsit érzelmes, már ettől is sírva fakad.

A szipogás kiváltó oka Giuseppe Tornatore író-rendezőként eddigi leghíresebb alkotása, a Cinema Paradiso volt, melyet 1990-ben a legjobb külföldi film Oscar-díjával jutalmaztak.

bővebben >
 


Mulatság vagy rémdráma?
A bosszú a Katona József Színházban
Szerzõ: E.E.
2003. május 13. 11:01

Heinrich von Kleist német drámaíró (1777-1811) tudatosan határozta el, hogy olyan drámákat ír majd, amelyek egyesítik Shakespeare és Goethe erényeit. Ezt érezhetjük is legelső szomorújátékában, az 1803-as A Schroffenstein család című tragédiájában, amely sok tekintetben emlékeztet a Rómeó és Júliára. Érzelmi sűrítettségben, fordulatokban, félreértésekben, szenvedélyekben nincs hiány már e korai Kleist-műben sem, amelyet Ascher Tamás állított színpadra a Katona József Színházban. A bosszú éppen ma, 13-án este látható a fővárosi teátrumban. 

bővebben >
 


Szerelmi algebra
Beregi Tamás kötete a NŐ kereséséről
Szerzõ: macsinger
2003. május 7. 14:36

,,Egykori kedvesed szemébe nézel: a szerelmes tekintetet, ezt a régi, jól ismert lakót száműzte már egy idegen pillantás…” Ezzel kezdődik Beregi Tamás főhősének (vagy Beregi Tamásnak?) nagy kalandja az Egyetleneim című regényben. Óvodás dolog, amikor az egyszeri olvasó azonosítja a mű főszereplőjét magával az íróval, de a szerző szavait hallgatva itt nem lehet kétségünk, az egyes szám első személyű elbeszélő mód nem a véletlen műve.

bővebben >
 


Valaki biztosan jönni fog
Norsborg, a svéd Riksteatern messze van...
Szerzõ: Eszéki Erzsébet
2003. május 3. 18:17

Színházi remekléseket láthattunk

Jon Fosse norvég drámaíró néhány esztendeje az egyik legtöbbet játszott szerző Európában. Csak az Őszi álom című darabját - amely a Kamrában látható Ascher Tamás rendezésében, a mostani színházi évad egyik kiemelkedő előadásaként - körülbelül 40 teátrumban játsszák szerte Európában. Most, amikor a budapesti Kortárs Drámafesztiválon másik darabját is megismerhettük, méghozzá a svéd Riksteatern sűrű előadásában, már nyugodtan állíthatjuk: Jon Fosse tényleg korunk egyik legizgalmasabb drámaírója. 

bővebben >
 


Fotótól az op-artig
André Kertész, Orosz Gellért, Braun András tárlata
Szerzõ: Gréczy Emőke
2003. április 30. 14:57

A május elsejét követő hosszú hétvégére ajánljuk kikapcsolódásképpen a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Mű-Terem Galéria és az acb Galéria kiállításait. Akár mind a három megtekinthető egy szombat délutáni vagy vasárnap délelőtti séta alkalmával.

bővebben >
 


Több mint Tanú
Hány siker kell a sikerhez?
Szerzõ: Albert Mária
2003. április 30. 13:37

A tanú című filmből...

Egy nagysikerű film színpadra vitele istenkísértés, kissé hibbant, aki effélével próbálkozik. Hiszen, amit az emberek a moziban tucatszor láttak, miért néznék meg színházban is? E logikus vélekedésre egy híján húsz éve látványos rácáfolt a Játékszín, ahol Vajda Katalin ötletét felkarolva, bemutatták a Hyppolit, a lakájt, amelyre azután nyolc év alatt majdnem háromszázszor kelt el az összes jegy. Április 26-án, szombaton este a Karinthy Színházban A tanú című színdarab aratott zajos sikert. Bacsó Péter filmnovellájának színpadi átiratát ki más, mint Vajda Katalin készítette. A két előadás közti időből egy színpadi író igazi magyaros "sikertörténete" kerekedik ki, annak minden sajátosságával, ellentmondásával.

bővebben >
 


Ibusár és a Fantom
Országos színházi ajánló májusra
Szerzõ: V.Sz. – S.M.
2003. április 30. 10:48

Garas Dezső,
a Vígszínház Foltosa

A Katona Közellensége, a Vígszínház Legenda a lóról című előadása után a harmadik olyan darab, amelyben egy állat a főszereplő, a kaposváriak Kutyaszíve, amelyet Znamenák István rendezett, a Kutyuskát pedig Kocsis Pál játssza. A szakmailag nem éppen sikeresen indult színházi évad hátralévő részének előadásai talán pótolják majd hiányérzetünket.

bővebben >
 


Flora istennő ünnepe
Tavaszköszöntő fesztivál Gorsiumban
Szerzõ: P.V.Á.
2003. április 30. 09:48

Sophokles Elektráját május 2-án
láthatjuk a gorsiumi régészeti parkban

Az antik Rómában minden évben a Flora-templom felszentelésének (Kr. e. 238) évfordulóján köszöntötték a tavaszt. Magyarországon a virágok, a megújulás, az antik kultúra ünnepe az idén május 1-4. között lesz Gorsiumban.

bővebben >
 


Az újrajátszás mestere
Woody Allen újra a mozikban
Szerzõ: Péter Attila
2003. április 30. 09:46

A tavalyi, 55. Cannes-i filmfesztivál nyitófilmje végre megérkezett a magyarországi mozikba. Woody Allen Holly Woody történet című munkája, bár nyomába sem ér a New York-i rendező legjobbjainak, kellemes szórakozást nyújt. Az öregedő mester kamerája újabb keserédes történetet mesél a filmszakmáról, az életről és saját magáról.

bővebben >
 


Szerelem, lélek és intelligencia
Találkozás Sophie Marceau-val
Szerzõ: Sulyok Máté
2003. április 29. 11:21

A világhírű francia színésznő ezúttal rendezőként és forgatókönyvíróként érkezett Budapestre, első nagyjátékfilmje, a Beszélj a szerelemről magyarországi bemutatója alkalmából, a 7. Francia Filmnapokon. Sophie Marceau április 25-én, pénteken egész nap a Le Meridien Hotelben fogadta a sajtó képviselőit, majd este a premieren a Corvin Budapest Filmpalotában is megjelent. Munkatársunk más netes lapok képviselőivel együtt találkozott vele.

bővebben >
 


Vége-nincs tavasz és ősz
Katarzyna Kozyra Tavaszi áldozata
Szerzõ: Art Lover
2003. április 29. 10:08

A tanári hivatás szakosítást feltételez, a polihisztoré viszont mindentudást. Mint általában, napjaink művészetében is ez utóbbiból van kevesebb. A lengyel Katarzyna Kozyra több tantárgyból adja fel a leckét: zenéből, balettből, filmesztétikából, testművészetből, mitológiából.

bővebben >
 


oldalak:  1  2  3  4  5   

Képhatás
   
Összesen 85 cikk található ebben a rovatban
Jelenleg 7 olvasó böngészik a Papiruszon
Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!