Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Vége-nincs tavasz és ősz (Képhatás)
Katarzyna Kozyra Tavaszi áldozata
Szerző: Art Lover
2003. április 29. 10:08

Az összművészet (Gesamtkunstwerk) múlt századi megálmodói csak koruk technikai-mediális keretei közé szőhették képzeletük fonalát. A máig szakadatlan és egyre gyorsuló technológiai fejlődés eszközkínálata úgyszólván határtalan lehetőséget teremt az alkotói szféra számára. Ennek értelmében a jelenkor képzőművészével szembeni elvárások rendszere is sokkal bonyolultabb, kritikaibb. A szakma olyan szerepkörbe ágyazza a képzőművészt – avagy az alkotó önmagát –, amelyben egyidejűleg polihisztor, sámán, politikus és cirkuszi bohóc. Sorolhatnám még az alkalomhoz illő lebontásokat.

Katarzyna Kozyra az a fajta sokoldalú képzőművész, akinek tudása és tehetsége hajszáleres finomsággal ágyazódik az emberi kultúra termőtalajába. Nemcsak láttat, hanem hallat és gondolkodtat, sőt képsoraival mozgást is indukál. Mindezt nem valami elvont gondolat érzékeltetése miatt teszi, hanem azért, hogy közelebb kerüljön ahhoz az örökké titokzatos csodához, amit emberi testnek nevezünk. Teszi ezt nem kis kockázatvállalással, hiszen tudatában van vele: művei berögződött értékrendeket feszegetnek. Nagy port kavart Fürdő-sorozatának forgatása alkalmával Kozyra férfinak álcázta magát. Most látható Tavaszi áldozat című videoalkotásában ismét a nemi szerepcsere módszeréhez folyamodik és a női táncosokra hím nemi szervet aggat, mintegy felidézve azt a mozzanatot, amikor a budapesti férfi fürdőkben felvételezve ő maga is fallikus kelléket alkalmazott, hogy elrejthesse női mivoltát.

A Ludwig Múzeum előcsarnokába belépve először is Sztravinszkij azonos című zenéjének dallamait
ismerhetjük fel
, majd  a mennyezetre tekintve kilenc, fürtben alálógó vetítővásznon válik láthatóvá a végtelenített képsorokon kibontakozódó balettjáték. Vélhetnénk, mennyekben röpdöső angyalokat látunk, ám a felismerés hamis: Kozyra – hűen önmagához – nem ifjú táncosokat, hanem aggastyánokat vonultat fel, akik a digitális technika bravúrjának eredményeként mégis fürgén ropják az áldozati táncot. Kozyra azt vallja, hogy a test magasabb kategória a szépségnél, így őt nem annak esztétikai látványa, hanem múlandó anyagisága érdekli. Emiatt vonzza az öregedő emberi test.

Az alapmotívumul választott ősi pogány áldozat eredetileg arról szól, hogy egy szűzet ajánlanak fel a tavasz istenének, akinek a halálba kell táncolnia magát. A video azonban nem áll meg a halál bekövetkeztének pillanatánál, hanem újraindul. A szűz visszalép a halál küszöbéről és folytatja immár soha véget nem érő táncát, dacolva az élő emberi test korlátozott fizikai képességeivel, a múlandóság logikájával. Úgy tűnik, hol a tavaszban járunk, hol pedig az őszben, pedig valójában egyikben sem. Egy öregedő, kiszolgált test nem lehet a tavasz szimbolikus megtestesítője, s a technikai manipuláció folytán az ősz sem borulhat rá az életre. Körkörös játék, amely bölcseleti, erkölcsi, egyszersmind költői kérdéseket taglalva fogalmazza újra élet és halál kapcsolatát. Mindazon által, hogy egyéni példát is statuál: Kozyrának sikerült, ami sokaknak nem, tudniillik kigyógyította magát halálos rákbetegségéből. A Tavaszi áldozatot ez teszi emberileg végsőkig igazzá és hitelessé.

 
 
Jelenleg 3 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!