Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Mulatság vagy rémdráma? (Képhatás)
A bosszú a Katona József Színházban
Szerző: E.E.
2003. május 13. 11:01

Már a darab elején furcsa helyzetbe csöppenünk: kisgyerek temetésén állja körül a gyászoló család a koporsót, az apa, Ruppert - akit Bezerédi Zoltán játszik nagy hévvel, bosszúszomjas elszántsággal -olyan elementáris gyűlölettel hergeli magában és családtagjaiban az általuk gyilkosnak vélt család ellen az indulatot, hogy az egy ponton túl már komikusnak hat. Amint az is, hogy a családtagok az apa kényszerére, egymás után esküsznek bosszút, miközben néhány perce még fájdalmas arccal állták körül a koporsót.

Kleist már legelső szomorújátékában pontosan kidolgozott figurák sorát teremtette meg. Ruppert vérgőzős dühével, összeszorított fogú elszántságával, tántoríthatatlan tévképzeteivel ellentétben a másik család feje, Sylvester - akit Lengyel Ferenc alakít - a darabban is sokféle árnyalatot mutat a naivitás, a megértés, az egyezkedési szándék és az elszánt támadás stációit bejárva. Amint Bertalan Ágnes is merőben más: Rupert hitveseként csitítani próbálja vérszomjas férjét, míg Szirtes Ági (Sylvester feleségeként)  inkább szítja a viszályt.

Rajtuk kívül az összes szereplőről elmondható: itt nem azt látjuk, mint amit oly gyakran mostanában a színházakban, amelyekben vergődnek a színészek, hogy legalább ők igyekezzenek kitalálni a rendező helyett a saját figurájukat. A szereplők itt megteszik a magukét - és mégse. Mert égetően hiányzik az a katonás izzás, az a velőnkig hatoló megrendültség, amely annyi Ascher-rendezést jellemzett.

Ascher Tamás tudatos, átgondolt, a koncepcióját pontosan végigvivő rendező,
most viszont valami mégis hibádzik. A Katona József Színházban látható darab ugyanis nem tragédia. Igaz, tombol az elvakult gyűlölet, folyik a vér. Az egész elképesztően abszurd. Olyannyira, hogy az már sok. És ettől több jelenet és figura is olykor nevetségessé válik. Amint a befejezés is: mintha egy vásári kikiáltó kommentálná az vándorszínészek által előadott tragédiát - csakhogy itt mindez mégsem vásári darab, amit láttunk. Keményen végig kellett volna vinni azt a vonalat - amely így is föl-fölsejlik, csak nem sikerült átütően végigvinni -, hogy ez az esztelen, alaptalan gyűlölködés, amely csak teljes összeomláshoz vezethet, már groteszk.

Figyeljük az eseményeket, a sok-sok figurát, a színészeket. Még gondolatilag is érdekes a darab, hiszen fölsejlenek aktuális áthallásai. De már a taps után az egész végül érdektelen marad. Láttunk egy nézhető előadást, amely egyáltalán nem érint meg úgy, hogy még napokig töprengenénk rajta. Ennyi. Igaz, egy nézhető előadás a mostani, unalmasnál unalmasabb bemutatók sorát produkáló, a langyos, biztonságos középszert felmutató budapesti színházi előadások tömegéből kiemelkedő produkció. De ez nem lehet erény a Katona József Színházban. Ascher Tamás esetében sem.

Heinrich von Kleist: A bosszú (A Schroffenstein-család), fordította: Forgách András. Rendezte: Ascher Tamás.
A főbb szerepekben: Bezerédi Zoltán, Bertalan Ágnes, Nagy Ervin, Lukáts Andor, Lengyel Ferenc, Szirtes Ági, Hámori Gabriella, Máté Gábor, Bán János, Rezes Judit.
Díszlet: Khell Zsolt, jelmez: Szakács Györgyi, zene: Keresztes Tamás, zenei vezető: Sáry László, világítás: Bányai Tamás, dramaturg: Fodor Géza, Gáspár Ildikó, asszisztens: Tiwald György.

Következő előadások: június 3-án és 6-án (minden alkalommal 19 órakor)

 
 
Jelenleg 3 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!