Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu




Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Stróbl Alajos és a szobrász mesteriskola (Képhatás)
Szerző: Papirusz
2006. szeptember 15. 15:27
Stróbl Alajos és a szobrász mesteriskola

Az 1871-ben létesült Mintarajztanodában a szobrászat csak segéd tanszak volt. 1889-ben épült fel az Epreskertben a szobrásziskola épülete, s ezzel jöttek létre a mûvészképzés feltételei. Bár az iskola csak 1897-ben kapta meg hivatalosan a mesteriskola minõsítést, 1891-tõl, az elsõ növendékek beiratkozásától kezdve akként mûködött. Vezetõje - késõbb igazgatója - Stróbl Alajos volt.

Az új épület egyaránt helyet adott Stróbl mûtermeinek és a tanítványokénak, akik egy nagy mûvészegyéniség közelében, vele szinte együtt élve tanultak. Stróbl nemcsak az épületet, hanem az egész kertet a saját ízlése szerint rendezte be. A kert- és a mûterem-együttes egyszerre volt alkotómûhely, oktatási intézmény, a társasági élet színtere és Budapest egyik közkedvelt látványossága. Helyet kaptak itt antik és reneszánsz szobormásolatok, a magyar mûvészethez tartozó, vagy a magyar történelemhez köthetõ szobrok kópiái (pl. a Szent György szobor vagy a bautzeni Mátyás-emlék másolata), az oktatást szolgáló anatómiai öntvények, nagy értékû eredeti mûtárgyak (antik szarkofágok, az epreskerti barokk kálvária), valamint Stróblnak és tanítványainak munkái. Stróbl különleges növényeket is telepített, szökõkutat létesített, állatokat (pl. pávát, olykor még majmot is) tartott a kertben. Ebben a díszkertben varázslatos egységben olvadt össze a természet és a mûvészet.

A kiállítást képezõ közel 100 fotó és 60 szobor a Magyar Nemzeti Galéria, az Operaház, a Vendéglátóipari Múzeum, a Budapesti Történeti Múzeum Kiscelli Múzeuma, a Fóti Katolikus Plébánia anyagaiból, valamint a Stróbl Alajos öt unokájától kapott emléktárgyakból áll. Így páratlanul érdekes korabeli felvételek, személyes dokumentumok, valamint a mester és tanítványainak munkái alapján idézzük meg az iskola és a kert hangulatát, az oktatást, valamint a mester által rendezett híres összejövetelek, jelmezes mûvészestek vagy az elsõ világháború idején hadikórházzá alakított iskola révén az egykori életet is.

A Magyar Képzõmûvészeti Egyetem ezzel a kiállítással tiszteleg Stróbl Alajos emléke elõtt, aki 40 éven át volt az iskola tanára, és az idén ünnepeljük születésének 150. és halálának 80. évfordulóját.

 
 
Jelenleg 2 olvasó böngészik a Papiruszon

Ingyen hirdetés | Fesztivál, rendezvény
Weboldal készítés