Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Szerelem, lélek és intelligencia (Képhatás)
Találkozás Sophie Marceau-val
Szerző: Sulyok Máté
2003. április 29. 11:21

Hegyként tornyosult előtte a feladat, de az első nagyjátékfilmet készíteni – az írástól a felvételek készítéséig – csodálatos volt – mondta Sophie Marceau a kérdésekre válaszolva. A forgatáson nincs idő lelkizni, ez kézműves munkafolyamat, „anyaggyúrás”. A rendezőnek energiát kell sugároznia, mert Franciaországban, ha a rendező leül egy pillanatra, mindenki abbahagyja a munkáját, a lámpák kialszanak, ebédidőben ebédelni kell, borral, sajttal. Hiszen a forgatás fizikailag is fárasztó mindenki számára, a színészek rengeteg érzelmet is adnak a munkájukhoz. A rendezés nem áll messze a színészettől - véli Sophie Marceau - mindkettőnek lelkileg is értenie, éreznie kell a szerepet. „Elég közvetlen rendezőnek tartom magam” - jelentette ki. Szereti, ha a forgatáson minden pontosan megszervezett, hiszen éppen elég „improvizációt" kívánnaka forgatás körülményei, a színészek lelkiállapota, az időtényező és saját energiája.

A jó rendező „viszi magával” a színészt. A jó rendezőnek a színész teljesen szabadon játszik. Kölcsönösen hisznek egymásban – vallja Sophie Marceau. „Jól ismertem a színészeimet és szeret(t)em, amit adni képesek magukból, az érzelmeket, önmagukat – ez nem természetes, ehhez egyfajta nagylelkűségre van szükség. Ezért bocsátjuk meg nekik szeszélyeiket, kellemetlenségeiket. Olyanok, mint a gyerekek – nagy szeretetre vágynak.”

A szerepeket nem kellett a színészekre szabni – válaszolta Sophie Marceau a főszereplőt, Richard-t alakító Niels Arestrup karakterére vonatkozó érdeklődésre. A dán származású francia színész (Szabó Istán Találkozás Vénusszal című filmjének főszereplőjeként ismerhette meg a magyar közönség.) valóban alázattal, őszintén, szenvedéllyel és egyszerűen dolgozott – igazi „lélek és intelligencia, aki nagyon emberien és igazan formálta meg a szerepet, pedig a magánéletben teljesen más ember, gyermeke sincs”. Arestrup elsősorban színházi színész, nem is szeret filmekben játszani. Talán éppen színpadi gyakorlata miatt is minden belső rezdülése finoman érezhető az alakításán, minden apró rezdülés látható az arcán, a mozdulatain.

Az embernek szüksége, igénye van a szerelemre – felelt a művésznő arra kérdésre, miért is szeret bele Justine (Judith Godrčche) a nála jóval idősebb férfiba, Richard-ba, a történet „előéletében”, amely nem látható a filmben. „Egy párkapcsolatban mindenki kicsit önmagát is szereti – persze egyik relációt sem lehet a másikhoz hasonlítani. Mindenki keres valakit, aki kulcsot ad önmagához, aki szeret minket – úgy gondolom, hogy Justine és Richard története „igaz” história, és mint minden kapcsolat, ez is kiszámíthatatlan. Számomra ezek élnek a legtovább”.

„Úgy vélem tele van szeretettel a film,– mondta a Papirusz.hu Kulturális Portálonak Sophie Marceau – annak ellenére, hogy egy válás története. A szeretet éltet bennünket, létezésünk feltétele. A szeretetet nem lehet megjátszani.” Egy kapcsolat már nem működik akkor (ahogy a filmben sem), amikor ketten már nem egyet alkotnak, hanem egyet meg egyet.

Vörös Szilárd felvételei

„Még szeretnék rendezni, de dolgoznom kell rajta, hogy megtaláljam a témát, viszont pillanatnyilag nem vágyom »nagy« dolgokra – a saját életemet élni, a gyerekeimmel foglalkozni és írni – vázolta a jövőt. A Beszélj a szerelemről után két filmben játszottam (Rob Reiner: Alex and Emma; Diane Kurys: Je reste! / Maradok!). Lelkes nézője vagyok a nagyköltségvetésű hollywoodi filmeknek, de szerintem az emberek sokkal intelligensebbek, hogy csak azokat nézzék” – válaszolta a némafilmes-tervekről érdeklődő kérdésre. Én viszont szeretek rácsodálkozni az alkotásra, gondolkodni filmnézés közben – némafilmnél nincs dialógus, a rendezőnek (az operatőrnek) a kamerával kell megvalósítania a párbeszédeket.” Legnagyobb hatással a némafilmek és Ingmar Berman Personája és Pier Paolo Pasolini szinte szavak nélküli Teorémája volt rá. „A szavak nélküli kifejezésmód más gondolkodást követel – alkotótól, befogadótól egyaránt. Sokszor szükségünk van a csend őszinteségére – nekem is”.

 
 
Jelenleg 8 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!