Papirusz.hu - Kulturális Portál - könyv, kiállítás, zene, színház, koncert
 



















Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu




Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
oldalak:  1  2  3  4  5   ...  39  40  41  42  43  44  45  46  47   

Archívum
   
Milota jóízűen beleír Jadviga naplójába
Závada Pál új regényéről
Szerzõ: Gács Anna
2002. szeptember 18. 14:50
A kilencvenes évek kultuszregénnyé vált könyve, a Jadviga párnája után a IX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra megjelent Závada Pál új regénye, a Milota. Az országot alighanem már megint a kettészakadás fenyegeti: utcaköveteket gyűjtenek a Jadviga-pártiak, és szuronyát szegezi a Milota-tábor. De mindenesetre súlyos könyveket hordanak az emberek a hónuk alatt.

bővebben >
 


A középkor legnagyobb svindlije
Umberto Eco: Baudolino
Szerzõ: Madary Orsolya
2002. szeptember 18. 14:49
Nagy várakozás előzte meg Umberto Eco új regényét. Az olasz írónak ismét sikerült meglepnie a közönséget, mert az előre beharangozott modern regény helyett ismét a varázslatos középkorba kalauzol minket.

bővebben >
 


Nem minden csodagyerek ír csodaregényeket
Egy francia sikerregény, a Lélegezz!
Szerzõ: Gács Anna
2002. szeptember 18. 14:49
Hogy a kamaszlányok milyen gyötrelmes, uralkodásvágytól, kisebbségi érzéstől, szeretettől, gyűlölettől és nem utolsó sorban erotikától fűtött barátságokat alakítanak ki egymással, azt mindenki sejti, akinek valaha is volt kamaszlány gyermeke, testvére, osztálytársa, és mindenki tudja, aki egyszer neadjisten maga is kamaszlány volt. Anne-Sophie Brasme meg ma is az, tehát nyilván tudja. De vajon írni is tud-e?

bővebben >
 


Szerelem és halál
A rend, amit Nádasdy Ádám csinál
Szerzõ: Kálmán C. György
2002. szeptember 18. 14:47
A verseskötet bevezető írása: tömör számadás egy nagy szerelemről, a szerelem és a szerető haláláról, a különbözőség vonzerejéről, a másikhoz való viszony kegyetlenségéről és bensőségességéről. A halálról és a szerelemről van tehát szó? Igen is, nem is; Nádasdy Ádám versei a szerelemről és a halálról is szólnak, de közben életképek is, mulatságos emlékek, ironikus önreflexiók.

bővebben >
 


Egyél és szeretkezz, ne háborúzz!
Étkek és vétkek Andreas Staikos szervírozásában
Szerzõ: Futó Rózsa
2002. szeptember 18. 14:44
A nő, akinek kegyeiért a két élet- és ágyművész háziszakács az Étkek és vétkek című könyvben harcba indul, feltehetően csak a szerző elfogult képzeletének szüleménye. Legalábbis ebben a vegytisztán önző, gátlástalanul manipulatív és hazudozó, mindenkit az ujja köré csavaró, íncsiklandozóan erotikus formájában.

bővebben >
 


Kegyeletsértés vagy emlékápolás?
Film Francois Mitterrand volt francia államfő életéről
Szerzõ: Madary Orsolya
2002. szeptember 18. 14:07
A J.F. Kennedy és Nixon amerikai elnökökről szóló filmek után most a XX. század  francia történelmének nagy személyisége, Francois  Mitterrand élete kerül filmvászonra. Legalábbis ez a szándéka Frank Le Wita francia producernek, aki megvásárolta a nagy visszhangot kiváltó Az utolsó Mitterrand című életrajzi kötet jogait. Sokan úgy vélik, a család nem fogja beleegyezését adni a forgatáshoz, mert az említett mű sérti az 1996. január 8-án elhunyt államfő emlékét.

bővebben >
 


Jegy mellé – vagy helyett...
Könyvautomaták Barcelonában
Szerzõ: Madary Orsolya
2002. szeptember 18. 14:00
Barcelonában a metróval utazók ezentúl könyvautomatákból vásárolhatnak olvasnivalót. Az öt euróért kapható zsebkönyvek elsősorban spanyol szerzők művei, de a kínálatban helyet kap a külföldi irodalom is.

bővebben >
 


Pénzelvű vágás?
Pénz és hossz – egyik kevés, másik sok a Sejtjeink Oscar nevezéséhez
Szerzõ: S.L.
2002. szeptember 18. 13:57

Almási Tamás - a leghitelesebb magyar dokumentumfilmesek egyike – tucatnyi díjjal a háta mögött megmérettetné legújabb filmjét a jövő évi Oscar-versengésen is. Az eddigi erőfeszítések most sikerrel kecsegtetnek: a költségek nagy részét sikerült előteremteni, ám a hiányzó összeget a rendezőnek saját zsebből kell fizetnie.

 

bővebben >
 


Átkozott gyötrelem
A TÁP Színház „Rómeó és Júlia” bemutatója a Trafóban
Szerzõ: slzs
2002. szeptember 18. 13:55

                                   
  Árnyjáték, táncdal, revü, scratch, zsonglőrök, balett, élőzene, 
 videoklip szerepelt a tervekben, de leginkább a beígért 
 képregény/tánc/színház húzott a Trafóba. Hogy nem lett belőle
 semmi az enyhe túlzás, de sajnos a valósághoz közelebb
 járunk ha azt mondjuk: talán majd legközelebb.

bővebben >
 


Noé bárkáinak túlélői
Julian Barnes világa 10 és ½ fejezetben
Szerzõ: I-Web.hu
2002. szeptember 18. 13:47
Ha egyes szám első személyben kívánod végigélvezni emberré válásunk zanzásított változatát egészen a mennyországbeli örök kiteljesedésünkig, szavazz Julian Barnes A világ története 10 és ½ fejezetben című könyvére.  Szellemesen összeállított menü ínycsiklandozó és sok fejtörést okozó emberi történetekből. 

bővebben >
 


A megtalált és elvesztett irónia
El Nino
Szerzõ: Hidas Judit
2002. szeptember 18. 13:43

Néhány magyar filmhez finoman szólva „hangulat” kell, hogy az ember beüljön rá. Először még reménykedünk, hogy ez talán jobban sikerült. Aztán már csak „hazaifias” érzéseinkből táplálkozó megértő kedvünket vehetjük elő, és menthetjük a filmet a szokásos „ahhoz képest, hogy magyar” félmondattal.

bővebben >
 


Egyszerűen jó
Bizsergés
Szerzõ: Sulyok Máté
2002. szeptember 18. 13:42
A film eredeti címe – Sad Fuckers Club, azaz Kesergő Kurvák Klubja – meglehetősen merész lett volna, és valószínűleg inkább egy rétegközönséget vonzott volna, mint a Bizsergés. Nagyszerűen ment volna az egyik főszereplő, Molly vulgáris stílusához, viszont nem passzol egy Andie MacDowell fémjelezte mozihoz.

bővebben >
 


Isten áldja a gyilkosokat
Katonák voltunk
Szerzõ: Sulyok Máté
2002. szeptember 18. 13:40

Ismét egy amerikai háborús film, amelyben emberek szakadnak cafatokra, vértócsákból üvöltenek az eltorzult fejek és golyósorozatok csapódnak a testekbe. A Katonák voltunk hasonlóképp „igaz történet alapján” készült, mint a két Oscarral is jutalmazott A Sólyom végveszélyben.

 

bővebben >
 


Központi pénz és filmtörvény ígéret
800 milliós kormányzati gyorssegély a filmes szakmának
Szerzõ: Sulyok Máté
2002. szeptember 18. 13:39
A kormány 800 millió forintos gyorssegélyt nyújt a filmes szakmának új játékfilmek forgatására – jelentette be Görgey Gábor a nemzeti kulturális örökség minisztere és László Csaba pénzügyminiszter.

bővebben >
 


„Szerelmes-kardozós”
Csillagok háborúja II. rész – A klónok támadása
Szerzõ: I-Web.hu
2002. szeptember 18. 13:38
Egy legendát nem lehet „fokozni”, még csak „bővíteni” sem. Az először elkészült „középső” három rész, de különösen a Csillagok háborúja (1977) az új-Hollyvoodot megalapozó alkotások sorában állt előkelő helyen. Hogy a filmtörténészek hová sorolják majd (besorolják-e egyáltalán) A klónok támadását a mozi históriájába, az kérdéses, kétséges. Mindenesetre a Skywalker-saga második része amolyan „szerelmes-kardozós” kalandfilmként "nézhető" – bár, ahogy lenni szokott az Újvilágban készített darabok esetében, első sorban az egyesült államokbeli tizenéves korosztálynak készült.

bővebben >
 


Divaton kívül
Villáminterjú Jafar Panahi iráni filmrendezővel
Szerzõ: Sulyok Máté
2002. szeptember 18. 13:38
Jafar Panahi a kortárs iráni film legendás alkotója. Sikere nem pusztán briliáns stílusából fakad, hanem abból a bátorságból és humanizmusból is, amellyel az iráni társadalom állapotáról beszél. A rendező a budapesti 9. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál (2001. október 4-14.) vendége volt. A kör című művének bemutatója után beszélgettünk vele.

bővebben >
 


Tavianiék Feltámadása Oroszországban
Befejeződött a XXIV. Moszkvai Nemzetközi Filmfesztivál
Szerzõ: Sulyok Máté
2002. szeptember 18. 13:38
A Paolo és Vittorio Taviani rendezte Resurrezione (Feltámadás) című olasz-francia-német koprodukció nyerte el a XXIV. Moszkvai Nemzetközi Filmfesztivál (2002. június 21-30.) fődíját, az Arany Szent György-díjat. A versenyprogramban nem szerepelt magyar alkotás, de a fesztivált kísérő tucatnyi tematikus program keretében levetítették Szabó István Szembesítés, Koltai Róbert Csocsó, avagy Éljen május elseje!, valamint Kamondi Zoltán Kísértések című filmjét is.

bővebben >
 


A nőiség egy boszorkány-Hamupipőke álruhájában
Rakovszky Zsuzsa: A kígyó árnyéka
Szerzõ: Pál Melinda
2002. szeptember 18. 12:25
Hihetetlenül pörgő, flashekben és klipekben gondolkodó hazánkban a szépírók egyre–másra írják meg nagyregényeiket. Különösen érdekes a jelenség, ha egyik legvarázslatosabb, legérzékibb nyelvű lírikusunk teszi ezt. Rakovszky Zsuzsa a XVII. század öldökléssel, boszorkányperekkel, vallásháborúkkal teli, távolból is ismerősnek tetsző álprüdériával szemlélt világát választja regénye tárgyául.

bővebben >
 


Köz- és magánidiotizmus
Lajta Erika: A törpeóriás
Szerzõ: Kálmán C. György
2002. szeptember 18. 12:23
Ifjabb Tegzes Ede nem ifjabb (mert apját egyáltalán nem így hívják), nem Tegzes (ugyanezért), és ki tudja, hogy vajon Ede-e. Született torzan, púposan, görbe lábbal, foggal és kancsalon Veszprémben, nagy elhatározásokkal és az Állam iránti feltétlen odaadással. És regényhősnek.

bővebben >
 


Velence – a filmfesztiválok korelnöke
Beszélgetés Zalán Vincével
Szerzõ: Tamás Amaryllis
2002. szeptember 18. 11:59
A Velencei Nemzetközi Filmfesztivál a világ egyik legrangosabb filmes eseménye, amely egyszerre sztárparádé és a világ legjobb filmalkotásainak seregszemléje. Bár idén magyar játékfilm nem szerepelt a programban, a magyar származású zsűritagok számát tekintve versenyben voltunk. Ráadásul Péterffy Zsófia Kalózok szeretője című alkotása díjat is nyert. Hogy mi zajlott a színfalak, pontosabban a mozivászon előtt és mögött, arról pedig Zalán Vince beszél.

bővebben >
 


oldalak:  1  2  3  4  5   ...  39  40  41  42  43  44  45  46  47   

Archívum
   
Összesen 922 cikk található ebben a rovatban
Jelenleg 7 olvasó böngészik a Papiruszon




Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!