Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Szerelem és halál (Archívum)
A rend, amit Nádasdy Ádám csinál
Szerző: Kálmán C. György
2002. szeptember 18. 14:47

Ezeknek a verseknek a centruma, viszonyítási pontja, kerete: egy rövid próza a kötet elején. Ez adja meg az alaphangot, s meghatározza, mi szerint olvassuk a rákövetkezőket: tömör számadás egy nagy szerelemről, a szerelem és a szerető haláláról, a különbözőség vonzerejéről, a másikhoz való viszony kegyetlenségéről és bensőségességéről. Még rövidebben: a halálról és a szerelemről van szó.
Tényleg erről volna szó? Az igazi költészet az, ahol olyan erővel préselődnek egymásra a rétegek, hogy képtelenség - és nem is érdemes - szétfejteni őket. Ezért tehát: igen is, nem is; Nádasdy Ádám versei a szerelemről és a halálról is szólnak, de közben életképek is, mulatságos emlékek, ironikus önreflexiók. Némelyikük felfogható úgy, mint az elvesztett szeretővel folytatódó párbeszéd (a kedveskedéstől a vádbeszédig, a semmitmondó csevegéstől a súlyos vallomásokig); de soha nem tudhatjuk, ki az ô és ki az én, ki a megszólított, ki a megszólító - lehet, hogy a kötet élén álló szöveg megtéveszt, túlságosan is lehatárolja az értelmezést? És ki dönti ezt el?
Kezdjük előről. A kötetet megkomponáló beszélő (nevezzük Nádasdy Ádámnak) az első (bevezető) szövegben számot ad az Úrral történő viaskodásáról, s hosszan tartó és viharos kapcsolatáról; társa az a “hegedű” volt, akit az Úr adott neki - kétes pozíció ez egy kapcsolatban, s erre maga az elbeszélő is bőven (vádlólag és önváddal) utal. Ez után négy, egy-egy évszámmal jelölt ciklusba rendezve sorakoznak a versek, mintegy azt sugallva, hogy krónika következik, a halott kedves megsiratásának, a halál feldolgozásának, átélésének négy fázisa, szigorú időrendben. És valóban: a versek úgy is olvashatók, mint az elmúlt nagy kapcsolat emlékképei, mint a halott társat felidéző lírai morfondírozások; ezt a “használati utasítást” adja a bevezető próza. Ugyanakkor mindig (és következetesen) másról is szó van, arról, ami mindannyiunkat összeköt: az élet apró és múlandó dolgairól, a kis érzelmekről, az apró gesztusok világáról, a mindennapokról - mindarról, ami közege szerelemnek és halálnak.
A gyász tehetetlen, vad kitörése helyett, az elveszett szerelem fékevesztett siratása helyett pontos (olykor ironikusan pontoskodó), elemző, miniciózusan elemző, tárgyiasnak tetsző lírát olvasunk - amelynek mélyén mégis ott vannak a megbeszélhetetlen, átadhatatlan, és a maguk nyerseségében meg sem mutatható érzelmek. A felszínen csak csipetnyi szentimentalizmus mutatja a helyet, ahol előtörhetnének. De így a jó, hogy a felszín ilyen nyugodt marad. Ebből lesz ugyanis a vers.

Nádasdy Ádám: A rend, amit csinálok.
Versek 1998-2001. Bp.
Magvető, Bp., 2002
79 oldal, 1390 Ft.

 
 
Jelenleg 6 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!