Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Noé bárkáinak túlélői (Archívum)
Julian Barnes világa 10 és ½ fejezetben
Szerző: I-Web.hu
2002. szeptember 18. 13:47

Már kezdetben sem egy bárka volt, hanem nyolc (mármint Noénak), de ennek jó része megsemmisült - már ha hihetünk az egyik túlélő potyautasnak. Személyét sokáig homály övezi, és az író (illetve a poén) iránti tiszteletünkből ezt mi sem fedhetjük fel. Ő meséli el a túlélés mesekönyvbe és Bibliába nem illő, kiábrándító körülményeit.  Az eleve elrendelt megmenekülés után azonban az eredeti bárkát utasszállító hajók, luxushajók, repülőgép-anyahajók, tutajok, ladikok, csónakok milliói követik a történelemben, amelyek jelentős része elsüllyed ugyan, részben természeti csapások, részben emberi ármánynak köszönhetően, de szerencsére mindig elég sok túlélő akad, hogy elmesélje azokat az emberi és állati drámákat, amelyek ezen úszó tárgyakon zajlottak. 
Bizonyos értelemben maga a Föld egésze is egy az űrben úszó bárka, amelyen a földtörténet jelenlegi szakaszában egy, az emberek által dominált történet zajlik. Mindannyiunk szerencséjére azonban bízhatunk abban (vagy mégse?), hogy az ember által kiérdemelt szenvedések egyszer véget érnek itt a Földön, hogy odaát mégsem kapja meg senki se méltó büntetését, se méltó jutalmát. Ugyanis egy szép nap nem arra fogunk ébredni, hogy kénkövön sütögetnek minket egy pokolnak nevezett helyen, hanem arra, hogy minden beteljesületlen álmunk, vágyunk tökéletes kibontakozásában lehet részünk. 
Egy pár évszázadig, évezredig gondtalanul élvezkedhetünk a Földön korábban kiagyalt elképzeléseink hibátlan kivitelezésében, de aztán már kezdjük rettenetesen unni ezt is, és hát, hogy is mondjam, mennénk már valahová…  De hová is? – kérdezi a szerző.  Hát a nem létbe.  Méghozzá saját szabad akaratunkból, mert végtelenül belefáradtunk önmagunk évmilliós kiteljesítésébe. 
És ekkor újra felébredünk, és még mindig a véget nem érő időben találjuk magunkat, hogy beteljesíthessük magunkat, akár akarjuk, akár nem.  Nincs menekvés, az öröklét és a tökéletesség maga a pokol, mely bennünk lakozik. A Bárkáról soha sincs végső kiszállás.  Legalábbis Julian Barnes, a könyv szerzője ezen az állásponton van, és mi, az olvasók nem tudjuk, hogy örüljünk-e ennek, vagy várjuk ki, míg a saját bőrünkön tapasztaljuk meg az élet elpusztíthatatlanságának kínszenvedéseit.

Julian Barnes
A világ története 10 és ½ fejezetben
360 oldal, Ulpius-házKapcsolódó linkek:

www.julianbarnes.com/
www.salon.com/weekly/interview960513.html
www.identitytheory.com/people/birnbaum8.html

 

 
 
Jelenleg 2 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!