Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Milota jóízűen beleír Jadviga naplójába (Archívum)
Závada Pál új regényéről
Szerző: Gács Anna
2002. szeptember 18. 14:50

Závada Pálnak nem lehetett könnyű dolga, hiszen a siker, bármilyen kellemes is, szükségszerűen felfokozott várakozással jár, s az olvasók nagy része új regényét, a Milotá-t alighanem valahogy a Jadvigá-hoz képest fogja olvasni, összehasonlítgat, nosztalgiázik. A Jadviga-nosztalgiára a könyv különben maga is szolgáltat alkalmat: helyszíne ugyanaz a faluból most már várossá növő kis dél-alföldi település, és az előző regényből ismert szereplők neve is fel-feltűnik egy-egy anekdotában, az új szereplők családtörténeteiben. A vaskos regény szerkezete is némiképp emlékeztet amazéra: a két főhős, az idős Milota György és a harmincas éveiben járó Roszkos Erka emlékezései váltakoznak egymással és teremtenek mindig új arcot öltő összefüggéseket.
 Erka számítógépes naplóját írva saját életében próbál rendet teremteni, Gyurka bácsi merészebb és ambíciózusabb elbeszélő: magnóra mondott testamentumában szexuális hódításairól ugyanúgy szót ejt, mint a település sok évszázados történetének epizódjairól, negyven év kommunizmusának és hét év vadkapitalizmusának remek anekdotáiról, a méhészet kultúrtörténetéről vagy a pártfunkcionáriusokat kijátszó téeszelnök-választási puccsról. A regény nagy érdeme ennek a csodálatosan mulatságos mesélőnek a kitalálása-megírása, akinek szavaiban régmúlt és közelmúlt, igazság és füllentés, történelmi tény és apokrif pletyka szövődik össze.
 A Milota  szerkezetét nem támogatja meg olyan egyszerre valószerű és rugalmas forma, mint amilyen a három kéztől származó napló volt a Jadviga párnájá-ban, és mivel a két főhőst nem fűzi olyan szenvedélyes viszony egymáshoz, mint Jadvigát és Ondrist, visszaemlékezéseik párbeszédében sincs annyi feszültség és intenzitás, mint e legendássá vált házaspár erotikától izzó naplóbejegyzéseiben. De ha az ember nem akar mindenáron egy Jadviga II-t olvasni - és ne akarjon -, akkor örömmel bele tud feledkezni ebbe a nagy regények ráérős részletezésével, szociografikus pontossággal megírt, belakható világba, rábukkanhat a szocialista idők folklórjának gyöngyszemeire, és olyasmivel találkozhat hltszéz oldalon keresztül, amit a regényolvasók nagy többsége mindig is keresett, amikor új könyvet vett a kezébe: titkokat, örömöt és gyötrelmet rejtő emberi sorsokkal.
Gács Anna

Závada Pál: Milota
Magvető, Budapest, 2002.
699 oldal, 2990 Ft.

 

 

 
 
Jelenleg 4 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!