Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Isten áldja a gyilkosokat (Archívum)
Katonák voltunk
Szerző: Sulyok Máté
2002. szeptember 18. 13:40

A helyszín és az idő a különbség – egyébként ugyanarról, a Nagy és Egyetlen Igazság földi letéteményesének, az Amerikai Egyesült Államok haderejének egy-egy „különleges bevetéséről” szól mindkét film, a Katonák voltunk és A Sólyom végveszélyben is. Ridley Scott alkotása a szomáliai „békefenntartás”, Randall Wallace-é pedig egy vietnami akció előtt „tiszteleg”. Mindkét moziban sokkoló kép-, és hanghatásokkal mutatják meg a gyilkolás tárházának kimeríthetetlen arzenálját.

Vajon miért tartják fontosnak – a várható hasznon és a népet, nemzetet, családot, egyént butító ostoba propagandán kívül – az „álomgyárban”, hogy ilyen vérfagyasztó (vérforraló? – mindenesetre véres) termékkel bombázzák a fogyasztót? Az amerikai egyesült államokbeli közönség nagyobb hányada a tizenévesek alsó korosztálya. S lesznek, akik demagógnak tartanak (ahogyan én a filmet), valamint pacifistának, ha felteszem az álnaívnak tűnő kérdést: mit tanulnak ebből a moziból a gyerekek, milyen példát látnak maguk előtt, mire „nevel” ez a film, milyen érzéseket kelt nézőjében a Katonák voltunk és társai? Egy súlyos téveszmét erősít, a militáns társadalom, a harcedzett egyén képét sulykolja a fejekbe. („Az állam fegyveres haderejének villogtatásával ünnepli állampolgárának sikerét” témáról érdemes elolvasni Csapody Tamás: „Katonai tiszteletadás” című cikkét – Népszabadság, 2002. 07. 11., Fórum oldal) „Aki nem (volt) katona, az nem férfi” szlogen nemcsak apáink korosztályában dívott / dívik. A Katonák voltunk „persze” megkülönbözteti a jó és a rossz katonát, ami nagyjából úgy néz ki, hogy mindenki jó ember, aki amerikai, a többiek pedig vagy hülyék (részükről ez „megbocsátható”, elvégre nem lehet mindenki olyan „okos”, hogy amerikainak születik július 4-én) vagy ellenség, akik rosszat akarnak a jó amerikaiaknak. Ezt az idiotizmust is elmagyarázzák Randall Wallace filmjében. Vietnamba indulása estéjén, Harold G. Moore alezredes (Mel Gibson) kislánya megkérdezi apukájától, hogy mi az a háború. A családfő azt feleli, hogy amikor egyesek rosszat akarnak tenni másokkal, de ezt apuka nem engedi. S ilyenkor el akarják venni apuka életét, de – nyugtatja meg a csöppséget – apuka ezt sem hagyja majd. Arról persze egy árva szó sem esik, hogyha apuka nem menne a hazájától több ezer mérföldre levő háborúba, és nem esküszik vágóhídra küldött emberei előtt, hogy „én leszek az első, aki a harcmezőre lép, és én leszek az utolsó, aki elhagyja azt” akkor a gonosz, komcsi vietkongok nem akarnának rosszat tenni vele. A Mel Gibson játszotta alezredes az egységében vívódó fiatalember kérdésére (hogy lehet valaki egyszerre jó apa és jó katona) valami olyasmit talál mondani, aminek lényege, hogy egyik a másikból következik, egymást feltételezik. Visszaértünk az: igazi férfi = katona téveszméhez.

Ráadásul őt még Isten is védi. A „God bless Us & You & The United States & The President & Your Soldiers” etc. fohásszal a Mindenhatót is belekeverik a dologba. Moore ugyanezzel a „problémással” (aki persze kétkedéséért és problémázásáért elnyeri méltó büntetését és meghal a csaták során) imádkozik, majd a végén hozzáfűzi, mintegy utóiratként figyelmeztetve az Urat, hogy az ellenség is így kéri Tőle mindezt, de rájuk ne hallgasson, mert azok csak átverik.

Mit lehet hozzátenni? Talán Randall Wallace szavait a Katonák voltunk és a Rettenthetetlen „hasonló filozófiájáról”: „Ha hű maradsz a szívedhez, még akkor is, ha kitépik a testedből, akkor nem lehet legyőzni. Ez a lényeg”. És valóban: a vietnami bevetés végére két hatalmas hullahegy marad a helyszínen.

A hülyeség fáj – és ordítok.


Katonák voltunk (We Were Soldiers – amerikai, 2002, 138 perc)
Rendezte és a forgatókönyvet írta: Randall Wallace; operatőr: Dean Semler; látványtervező: Tom Sanders; vágó: William Hoy; producer: Bruce Davey, Stephen McEveety, Randall Wallace; gyártásvezető: Jim Lemley, Arne L. Schmidt; szereplők: Mel Gibson (Harold G. Moore alezredes), Madeleine Stowe (Julie Moore), Greg Kinnear (Bruce Crandall őrnagy), Sam Elliott (Basil Plumley törzsőrmester), Chris Klein (Jack Geoghegan főhadnagy), Keri Russell (Barbara Geoghegan), Barry Pepper (Joe Galloway).
Magyarországon forgalmazza az Intercom.

Hivatalos website: http://www.weweresoldiers.com/
Hivatalos magyar nyelvű honlap:
http://www.cinematrix.hu/honlapok/katonakvoltunk/

 
 
Jelenleg 8 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!