Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
A megtalált és elvesztett irónia (Archívum)
El Nino
Szerző: Hidas Judit
2002. szeptember 18. 13:43

De azért legyünk egy kicsit jóindulatúbbak. A megszokott sivárság, nyomasztó önsajnálat mellett, az El Nino-ban izgalmas törekvések is felfedezhetők. Klöpfler Tibor egyszerű történetet mesél el. Nem akar nagyot markolni. Nincs itt nagy megváltó mondanivaló, a rendező társadalmi tablót sem akar bemutatni. Csupán az életben egy kissé szerencsétlenül tengődő család és két bankrabló egy napját meséli el. Akár egy átlag nyugati művészfilm.

A film első háromnegyed órája minden újszerűségtől mentes, százszor látott szituációkat és hangulatokat idéz fel. Az életben nehezen boldoguló, önsajnálattól csöpögő főhős és családjának konfliktusai bontakoznak ki. A nő a pénzhiányra és a szegénységre panaszkodik, a férfi képtelen betölteni a családfő szerepét. Egy ócska vidéki hotelszobában látjuk őket együtt a kisfiúkkal, ahol semmi sem úgy működik, ahogy az ott lakók szeretnék.

A család életének néhány órájával párhuzamosan indul a történet másik szála. Két férfi elindul a fővárosból vidékre, hogy kiraboljanak egy vidéki bankfiókot. A meglehetősen konvecionálisan kezelt családi szál után üdítően hat a két új szereplő felbukkanása a filmben. Szabó Győző és Dóczy Péter, valamint az országút mellett strichelő kurva és a napi bevételét szintén az országút mellett kereső két rendőr figurája megmenti a már-már totális önsajnálatba burkolózó filmet. A bankrablás után humoros, néhol önironikus szituációk sorozata következik, amely viszályáról mutatja ennek a búskomor világnak a kisszerűségét. Felborulnak az unalmas konvenciók, amikor a bankrablók összetalálkoznak a hotelből hazafelé tartó fényképésszel és családjával. Mivel a rendőrök a nyomukban vannak, a rablók el akarják kötni az éppen piknikező család autóját, hogy azzal folytassák útjukat. Az akció azonban nem sikerül. A házaspár addig szerencsétlenkedik, míg végül nemcsak túszul ejtik a rablókat, hanem a pénzük egy részét is elszedik. A rablók végül a házaspárral összefogva hatástalanítják az őket üldöző rendőrt, majd útjára bocsátják egy kis bánatpénzzel a zsebében. Végül mindenki jól jön ki a buliból.

Az átmeneti fellendülés után a film legvégén újra visszatér az ál-nyomasztó hangulat, a főszereplő fotográfus – kezében a pénzzel – szenvedő arccal emlékszik vissza a történtekre. Mintha valami tragédia történt volna. Érthetetlen a hangnemváltás, hiszen a szorult helyzetben lévő férfinak véletlenül több millió forint ütötte a markát. Csakúgy, ahogy az is érthetetlen, hogy miért akarta ennyire más hangon kezelni Klöpfler Tibor a történet két szálát? Miért nem látta meg a családi vonalban rejlő irónia lehetőségeit, amelyet a bankrablás esetében olyan pontosan használt?

 

Rendező-forgatókönyvíró: Klöpfler Tibor
Operatőr: Vecsernyés János
Vágó: Gönczi Zsuzsa
Jelmez: Kis Kovács Anna
Hang: Oláh ottó
Gyártásvezető: Sarudi Gábor
Producer: Sándor Pál, Hábermann Jenő

Szereplők:
László Zsolt
Tóth Ildikó
Szabó Győző
Dóczy Péter
Gryllus Dorka
Szabó Csabi

gyártó: Film Art
támogató: MMA, tv2, ORTT

Kapcsolódó linkek:
www.odeon.hu
www.filmkultura.hu.html
www.budapestfilm.hu

 

 

 
 
Jelenleg 2 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!