Papirusz.hu - Kulturális Portál - könyv, kiállítás, zene, színház, koncert
 Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
oldalak:  1  2  3  4  5   ...  31  32  33  34  35   ...  43  44  45  46  47   

Archívum
   
Keresd a nőt!
Nőművészek Vas megyében címmel nyílik kiállítás a szombathelyi Képtárban
Szerzõ: Sárközi Lóránt
2002. október 9. 13:43
Szombathelyen már a nyolcvanas években - itthon az elsők között - kezdtek foglalkozni a női művészet, a női tudat és érzékenység témájával. A kilencvenes években Cherchez la femme! címmel három egymást követő kiállítás mutatta be a kortárs női művészet hazai legjavát. Október 11-étől november 17-ig Vas megyéhez kötődő művészek munkái  láthatók a helyi Képtárban.

bővebben >
 


Mare Balticum
Ezer év mítosz, történelem és művészet
Szerzõ: Eszéki Erzsébet
2002. október 9. 13:13

A Koppenhágai Nemzeti Múzeum őszi kiállítása az Öresund régió Kulturbro 2002 Művészeti és Kulturális Biennále keretén belül jött létre. A kilenc baltikumi ország ezer éven át összefonódó történelmét és kulturális kapcsolatait bemutató egyedi tárlat az Európai Unió dán elnökleti időszakának egyik legfontosabb eseménye.

bővebben >
 


Norvég tájak hangulata
A fleskumi művésztelep remekei a Szépművészeti Múzeumban
Szerzõ: Sárközi Lóránt
2002. október 9. 13:07

Harriet Backer
szobabelsője

2002 október 9-én nyílik a Szépművészeti Múzeum és a Norvég Külügyminisztérium által, a norvég uralkodó pár budapesti látogatása alkalmából szervezett közös kiállítás. A december 1-jéig látogatható tárlaton 19. századi norvég tájfestők körülbelül 70 festmény tekinthető meg. 

bővebben >
 


Szőr a levesben
Az RTL Klub születésnapi műsorai
Szerzõ: I-Web.hu
2002. október 9. 11:20

Az RTL Klub a hétvége óta ötödik születésnapját ünnepli. Egyfolytában, orrvérzésig. Hogy mit ünnepelnek azon, hogy öt évvel ezelőtt a csatorna - a rövid határidőre és a kezdés körüli nehézségekre hivatkozva - hosszú heteken keresztül régi magyar filmeket sugárzott, nem tudjuk. A csapból is Karády és Jávor ömlött, még az ORTT is jól megbüntette őket. Nem csoda, hogy ezt a hendikepet jó kétévnyi munkával tudta csak leküzdeni a fehérvári úti agytröszt. A probléma az, hogy mostanra nemcsak a hátrányt, hanem önmagukat is leküzdötték. De alaposan. Nem születésnaphoz méltón.

bővebben >
 


Őszi éjjel izzik a dzsessz
Október-novemberben világsztárok sora érkezik Magyarországra
Szerzõ: Eszéki Erzsébet
2002. október 9. 10:57

Ornette Coleman
 

Gőzerővel indulnak a zenés programok a fővárosban, és a kínálatban szép számmal található dzsessz is - méghozzá nem is akármilyen sztárok előadásában. A legjobbak ízelítőnek: Jackie Orszáczky, Joe Zawinul, Mike Stern, John Scofield, Ornette Coleman, Patricia Barber... Rajongók, vigyázat: anyagi csőd veszélye fenyegeti azokat, akik egyiket se tudják kihagyni - márpedig ezeknek a neveknek szinte lehetetlen ellenálni.

bővebben >
 


Játék a kastélyban
IV. Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztivál a Királyi Kastély dísztermében
Szerzõ: Sárközi Lóránt
2002. október 8. 16:29
„Megnyugvást, katartikus élményt adni, melyet magunkkal vihetünk mindenhová” - összegzi a célokat Vigh Andrea művészeti vezető, hárfaművész. Az előadói hozzáállást csak emeli a kastély nyújtotta környezet: a díszterem mérete, akusztikája kiváló a hárfazene számára. Minden együtt van tehát, hogy felejthetetlen perceket szerezzünk magunknak, ha október 8-a és 13-a között Gödöllő felé vesszük az irányt, s élvezzük a IV. Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztivál estjeit a királyi kastély dísztermében.

bővebben >
 


Sok a jóból
Ez a Titanic egyre kevésbé süllyedhet el
Szerzõ: Sárközi Lóránt
2002. október 8. 14:35

Részlet a Chihiro Szellemországban
című animációs filmből
A tervezettnél is több filmet ígér a 10. Titanic Filmfesztivál az idén, az 51 alkotás között ígéretesen sok az európai fesztiválokon díjat nyert mozifilm. A jubiláló programsorozat nyitó és záró darabját egyaránt olyan rendező hozta létre, akinek az életművével a Titanicon találkozhatott első ízben a magyar közönség. Az október 10-i nyitófilm igazi csemege: Hayao Miyazaki - a japán animáció koronázatlan királya - új filmje, a Chihiro Szellemországban.

bővebben >
 


Eleven színfoltok egy halott világban
Puskin: Borisz Godunov / Madách Kamara
Szerzõ: Eszéki Erzsébet
2002. október 8. 14:18

 

Borisz Godunov szerepében
Gálffi László
Ez a színházi bemutató több szempontból is különleges volt. A szokatlan színpadképben a szereplők csupa szokatlant műveltek. Az előadást Térey János fordítása alapján Kovalik Balázs rendezte, aki ezzel a darabbal debütált prózai rendezőként.

bővebben >
 


Éjszakázás az osztrák múzeumokban
Egy jegy, több mint 300 kiállítóhely
Szerzõ: Eszéki Erzsébet
2002. október 8. 13:11


2002. október 5-én 18 és éjjel 1 óra között tartják az idei múzeumi éjszakát. A népszerű akciót immár harmadszor rendezi meg az ORF, ezúttal is mind a kilenc szövetségi fővárosban. A rendezvénysorozat fő vonzereje a múzeumok szokatlan, meghosszabbított  nyitvatartásán kívül a jól szervezett közlekedés és a kiegészítő programok sorozata.

 

bővebben >
 


Negyedszázad történelme képeken
Erich Lessing bécsi fotókiállítása
Szerzõ: Eszéki Erzsébet
2002. október 8. 13:10


Bécsben október 13-ig tekinthető meg Erich Lessing fotókiállítása, amelynek magyar vonatkozása is van: Bécs belvárosában, a Kunstforummal szemben, a Harrach palotában egész kis teremet kaptak a Magyarországon 1956-ban készült fotók.

 

bővebben >
 


221 ezren éjszakáztak múzeumokban
Nagy siker volt az ausztriai nyitott múzeumi éjszaka
Szerzõ: Eszéki Erzsébet
2002. október 8. 13:10


Minden várakozást felülmúlt a harmadik ausztriai hosszú múzeumi éjszaka sikere: összesen 221 ezren "ostromolták meg" a kilenc tartományi fővárosban és még 17 városban  éjjel egy óráig nyitvatartó  több mint 300 múzeumot.  Az október 5-i akció napján a látogatók száma 21 ezerrel haladta meg az előző évit - és a szakemberek szerint sok helyen  többen be se fértek volna.

 

bővebben >
 


Artpool a párizsi Magyar Intézetben
Szerzõ: I-Web.hu
2002. október 8. 13:09
A francia Külföldi Kultúrák Hete keretében nyílt meg október 2-án az Artpool Művészetkutató Központ tíz éves jubileumi kiállítása a Párizsi Magyar Intézetben. A válogatás bemutatja a kortárs magyar képzőművészeti irányzatokat, a fluxus, a performance, a koncept, az installáció, a hang-és látványköltészet alkotásai mellett művészkönyveket, videó-és elektronikus műveket is láthatunk. A kiállítás a Pompidou központban megrendezett Polyphonix 40 nemzetközi fesztivál programja is, amely számos párizsi kulturális intézet, galéria, és a francia rádió bevonásával szervezte meg programját. Az eseménysorozaton az Artpool mellett Papp Tibor költő képviseli Magyarországot.

 

Csak bámulunk guvadt szemmel kifelé a fejünkből
Drukk az m1-en
Szerzõ: I-Web.hu
2002. október 8. 12:29

A Drukk című műsor eredetileg egyetemisták és főiskolások kulturális műveltségi vetélkedője, ám ezekből a vállalásokból csak a fele valósult meg: egyetemisták és főiskolások egy hatalmas stúdióban stimmelt, kultúráról alig-alig, műveltségről pedig szó sem volt. A műsor egy éve látható az m1-en, az első adásokat Erdélyi „Superman” Zsolt (a reklámszakember, rádiós műsorvezető, DJ és csodafenomén) és Garay Alexandra vezette. Hogy kicsoda Garay Alexandra? Ez most nem derül ki.
 

bővebben >
 


Csak férfiaknak és nőknek!
Nick Hornby: Egy fiúról
Szerzõ: I-Web.hu
2002. október 8. 12:07

Vegyünk egy szabadságát mindennél többre tartó, 36 éves londoni jómódú semmittevőt. Egy „beilleszkedési problémákkal” küszködő 12 éves fiút, akinek van egy vegetáriánus, zeneterapeuta és elvált anyja. Mindannyian magányosak. Saját magányukat azonban a legkülönfélébben élik meg. A fiúnak természetes, hogy magába fordul, mert nem talál kapcsolatot a gyerekekkel az új iskolában, otthon meg csak érzékeny anyjával kommunikál, aki egy kicsit talán haragszik a világra: azt okolva saját „meg nem értettségéért”. Viszont a férfi legnagyobb kincse a magánya: függetlensége, szabadsága. Na aztán, a könyv végére minden a feje tetejére áll…

bővebben >
 


Nyomkereső
Kihűlt nyomokon Máté Krisztával
Szerzõ: I-Web.hu
2002. október 8. 11:39


A tv2 megújulási hullámának vannak nyertesei és vesztesei – túl az elhullott sztárok siratásán. Az elindított ilyen-olyan műsorok mellett az áldozat rubrikában szerepel többek között “A leggyengébb láncszem” című – hát, na jó - műveltségi vetélkedő. És maga Máté Krisztina, aki ugyan nem volt feltétlenül a leggyengébb láncszem, mindenesetre nem tudta elősegíteni a műsor talpon maradását. Ha ugyanis valakinek egyszerűen nem áll jól egy karakter, nem kell erőltetni. Ám egy húzónévnek minimum egy önálló műsor dukál.

 

bővebben >
 


Valami Amerika-szerű siker után
Történelmi vígjáték lesz Herendi Gábor második filmje
Szerzõ: Eszéki Erzsébet
2002. október 7. 15:31


Szép napos délután Budapest kilencedik kerületének egyik félreeső utcájában. Ez a hely a legalkalmasabb reklámfilm forgatására - Herendi Gábor szerint, aki a Valami Amerika című első mozidarabjával váltotta ki a nézők elismerését. Most ugyan reklámfilmet forgat, de új játékfilmre készül. Két felvétel között kérdeztem a rendezőt sikerekről, eredményekről és terveiről.

 

bővebben >
 


Gyerekkönyv-ajánló / 10.07.
Georgia Byng: Molly Moon hihetetlen kalandja a hipnózissal
Szerzõ: Eszéki Erzsébet
2002. október 7. 15:18

Az első, ami felkelti érdeklődésedet, a borító. Még bele sem néztél a könyvbe,  máris megragad a hologramos csigák színjátszó kavalkádja. A történet azután igazolja várakozásodat: fordulatos, színes, izgalmas, lebilincselő - egyszóval hipnotikus...

bővebben >
 


Hegedűn trombitálnak
Új lemezét mutatta be Budapesten a Kronos Quartet
Szerzõ: Eszéki Erzsébet
2002. október 7. 14:48


Október 3-án, a Zeneakadémia Nagytermében adott emlékezetes koncertet a Kronos Quartet. A világhírű amerikai vonósnégyes (David Harrington, John Sherba - hegedű, Hank Dutt - brácsa, Jennifer Culp - cselló) a késő avantgárd egyik zenei "utóvédje", és ehhez híven, vérbeli formabontó anyagot mutatott be, amely nem volt mentes a különböző digitális effektek alkalmazásától.

bővebben >
 


Nem sokat molyoltak
Könyvgyűjtés a Millenáris Parkban
Szerzõ: Eszéki Erzsébet
2002. október 7. 14:39

 

Tavaly szeptemberben rendezte első könyvgyűjtő akcióját a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése a Millenárison, akkor az Írásbeliség Nemzetközi Napjához időzítve. 2002. október 5-én, szombaton az Idősek Nemzetközi Napjához kapcsolódóan várták a feleslegessé vált könyveket, amelyeket gyermek- és idősotthonokba juttatnak el.

bővebben >
 


Nem szomorú - Könyves vasárnap
Októberi könyvünnep a Magyar Rádióban
Szerzõ: I-Web.hu
2002. október 7. 12:17
Október első vasárnapja ismét Könyves vasárnap: a reggel nyolctól hétfő hajnalig tartó programsorozat hetedik alkalommal jelentkezik a Magyar Rádió három adóján, a Gordiusz Műhely szerkesztésében.

bővebben >
 


oldalak:  1  2  3  4  5   ...  31  32  33  34  35   ...  43  44  45  46  47   

Archívum
   
Összesen 922 cikk található ebben a rovatban
Jelenleg 2 olvasó böngészik a Papiruszon
Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!