Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Nyomkereső (Archívum)
Kihűlt nyomokon Máté Krisztával
Szerző: I-Web.hu
2002. október 8. 11:39

Máté Krisztinának minden esély megadatott, hogy csináljon egy jó műsort. Kevesen vannak ilyen szerencsések a mai “médiafarkastörvények” közt. Adva van ugye egy jó műsor lehetőségét is magában rejtő, ám jellegénél fogva levédhetetlen – gonosz módon fogalmazva: minden eredetiséget nélkülöző - mozgóképes-dokumentarista ötlet. Vegyük elő a régi, máig megoldatlan, rejtélyes és legendás bűneseteket, olvassunk el róluk mindent, majd dolgozzuk fel őket! Tájékozott újságolvasó kapásból mond öt-hat ilyen témát, egy gyakorlott újságíró talán tucatnyit, egy rendőrnyomozó több tucatnyit. Ha havonta egy adással jelentkeznek, akár két évig is tarthat a szufla. Ha ütős és jó a műsor, még emlékeznek is rá, esetleg számon tartják, adja isten: várják. Ha nagyon jó. Egy televíziós periodikának pedig különösen érdekesnek kell lennie, különben nem marad meg, elszáll. Egy kereskedelmi csatornán még inkább. A tévékettőn meg biztosan.


Közhely, hogy nincs érdekesebb, mint a tegnapi újság, hát még egy tegnap előtti (pláne felderítetlen!) bűntény. Rendőrségi akták százai porosodnak, tele olyan ügyekkel, melyeknek a tetteseit soha, vagy az elévülési időn belül nem sikerült elfogni. A közérdeklődésre számot tartó esetekből nem egy mozi- és dokumentumfilm született. Meg lehet nézni ezeket, mielőtt egy ismert és népszerű televíziós személyiség, saját hitelét is odatéve műsorkészítést vállal. Nem árt továbbá pillantást vetni a hazai és külhoni origináléjú műholdas csatornákon futó crime-night tematikájú műsorokra (Spektrum és Discovery, ha a műsorkészítők nem tudnák). Nem a szolgalelkű utánzás végett, csupán azért, hogy tisztában legyünk önmagunkkal: jelen pillanatban nem mi fújjuk a passzát-szelet. S ha már mindezeken túl vagyunk, akkor kell erőst elhatározni, hogy még ezeknél is igyekszünk jobbat készíteni.
S aztán jön az aprómunka: a kutatás. El kell olvasni az akkori sajtót, át kell nyálazni az ügy aktáit, beszélni a rendőrökkel, szemtanúkkal, családtagokkal satöbbi, satöbbi. Tisztára, mint az „invesztigatív” újságírás. Akár találhatunk is valamit, ami addig minden illetékes figyelmét elkerülte. Ha mást nem, hát egy olyan momentumot, amitől jó lesz a műsor. Ha szerencsénk van. Ha nincs, marad a fáradozás és a lelkiismeretes munka, a minél több nyersanyag összelapátolása, egy ügyes rendező segedelmével történő képbe öntése, s egy még ügyesebb szerkesztő segítségével történő összevágása. A hatásvadász zenét, a nyomasztó és testidegen montázsokat kerülve igyekezni kell rendszerbe foglalva elmondani minden addig feltárt információt az ügyről. Világosan, érthetően, jól szerkesztetten, dramaturgiailag felépítve. Ha (ok)nyomozást vállal a műsor, a riporter kerülje az életidegen, ötpercenkénti stúdióhelyszínt, mert rengeteget árt vele a műsornak, a hitelességnek és a megértésnek. Ha egy mód van rá, kerülje továbbá a vajákosokat, a bűbájos asszonyokat, a múltbalátó médiumokat. Ha mégis szerepelteti őket, nagyon indokolja meg, miért teszi.
Máté Krisztinának tehát minden esély megadatott, hogy csináljon egy jó műsort. Jó lenne, ha élni tudna a lehetőséggel.

 
 
Jelenleg 5 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!