Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Csak bámulunk guvadt szemmel kifelé a fejünkből (Archívum)
Drukk az m1-en
Szerző: I-Web.hu
2002. október 8. 12:29

   
Erdélyi "Superman" Zsolt
 
Köztudott, hogy a Magyar Televízió tartozása forintban lassan az emberi szervezet sejtszámával vetekszik, ezért minden oka megvan a takarékoskodásra – én például izgatottan várom, hogy mikor vezetik be a heti egy adásnapot, mondjuk a hétfőt, ezzel is kontrasztot képezve az „átkos” rendszerrel, amikor/ahol is a hétfő volt a szünnap. Itt az idő, hogy az MTV pótolja a televíziózásból kimaradt hétfőket és mostantól pár évig sugározzon csak hétfőn. Ebben az esetben lehet, hogy nem kényszerülne olyan megszorításokra, hogy egy kulturális műveltségi vetélkedőből ki kelljen hagyni a kultúrát, a műveltséget és a vetélkedést.

     A Drukk című műsor legalább egy éve kezdődött, és úgy tűnik a célközönség elől való bújkálás végleg felemésztette a műsorkészítők energiatartalékait, de az is lehet, hogy tudatosan próbálnak lépést tartani a televízió haldoklásával, sőt egyet-kettőt még rugnak is a tetemen.

     A műsornak tényleg csak nagy jóindulattal nevezhető elegy tartalmi vázát egy sorsolás képezte. A különböző egyetemek és főiskolák által delegált csapatokat sorsolták össze a majdani kulturális és müveltségi vetélkedésre. Mivel egy ilyen aktust jó szívvel nehezen nyújt a szerkesztő 10-15 percnél hosszabbra, valamit ki kellett találni a műsoridő kitöltésére. Hoppá, az alcímben benne van a kultúra szó is,… a cool még ismerős, de a túra mi a frász? - Biztos valami klassz kirándulásról lehet szó, de akkor miért beszélnek az esztéták magas és alacsony kultúráról? Vagy az mély volt? Nem: tömeg! Ez az! Csoportos kirándulás! - Akkor ezért erőltették már a gimiben is az osztálykirándulást, hogy ott mennyi tömegkultúra ragadt ránk! Hát persze! A közös éneklés a buszon, - „Mi, az ifjú úttörők köszöntjük a népet, hogy a szebb jövő felé megint nagyot lépett. Puff ott a fal! (Hofi)” - templomban walkman, este a disco, megvan már: kultúra! – Nem, nem is az a kultúra, a tömegkultúra meg ciki. – Nem is ciki! Nem olvastad, hogy minden igaz és az ellenkezője is? Érted?! Posztmodern. – Ne hülyéskedjetek már, a posztmodern már elmúlt, most poszt-posztmodern vagyunk ám.      

No, tehát ki kellett tölteni a sorsolások közötti időt valami kultúra dologgal. - Itt ez a Nox zenekar, most címlaposak a Pesti Estben, „Hej Dunáról fúj a szél…” alatta tuc-tuc. Ha ez nem kultúra, akkor mi? A Bartók is ezt csinálta, érted, összekeverte a népzenét meg a modern zenét. Kultúra vazze’.
Részlet a Nox együttes honlapjáról

     A vetélkedés egyik eleme a már említett sorsolás volt, kalapból számokat kihúzni, nincs is ennél nagyobb kihívás a hallgatók (egyetemi és főiskolai) és a nézők (megkövültek) számára. A további vetélkedés a műsorvezetők között zajlott, mert hogy két műsorvezető is volt, de ezt a versenyt egyértelműen Szőke András nyerte, pedig ő nem is műsorvezető. 
    A kettős műsorvezetés a 90-es évek közepétől vált népszerűvé a magyar televíziózásban, rádiózásban. Magányos műsorvezető ma már csak nőkről elnevezett talk-showkban, telefonos játékokban, illetve hajnali gyerekműsorokban jelenik meg. A Drukk-ban a két műsorvezető szinte teljesen felesleges volt, egyrészt mert Szőke András a vállán vonszolta el az egész műsort a főcímtől a végestábig – ő menedzselte a sorsolási részt, sziporkázott a maga stílusában, jó poénokat mondott, melyekkel sajnos a mellette álló lányok (csapattagok) nem igazán tudtak mit kezdeni, a másik műsorvezetőre, Garay Alexandrára hárulta a felelőségteljesebb feladat, neki kellett elmondania, hogy következik a sorsolás, következik a Nox, következik Szőke András, plusz neki kellett volna szóra bírni az egyetemista és főiskolás csapattagokat. Nem minden fiatal volt azonban olyan lelkes, hogy igen-nem válaszokat követelő kérdésekre, ne csupán igennel és nemmel válaszoljon, így kissé akadozott ez a része az amúgy sem túl lendületes műsornak.

     Az imbolygó kamerák – tudjuk ettől fiatalos - (ezzel kapcsolatban a BB egyik adásában egy néző is kifejtette a véleményét mondván: „Szóljatok már a részeg operatőrnek!”); a disco fények mind azt a feltételezést erősítik, hogy ezzel az erővel a lottó, hatos lottó, kenó és a többi szerencsejáték televíziós változata tulajdonképpen kulturális műveltségi vetélkedő.

     Csak azt nem értem, hogy nincs valaki az egész Magyar Televízióban, aki kiseperné végre ezt a disznóólat, hogy végre műsort lehessen látni, és nem azt, hogy kultúra és műveltség (valamint csillogónak nem mondható fiatal tekintetek) leple alatt hogy viszik ki kisbőröndben a nagy lovettát?


Drukk – m1, szombat 12.55

 
 
Jelenleg 5 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!