Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Hegedűn trombitálnak (Archívum)
Új lemezét mutatta be Budapesten a Kronos Quartet
Szerző: Eszéki Erzsébet
2002. október 7. 14:48

A koncerten a zenekar új, Nuevo című lemezéről is elhangzott néhány darab, amely a mexikói autentikus zene jegyében született. Hogyan szólhat egy vonós hangszer arézfúvósok hangján, és miért rendezik Mexikóban a legnagyobb fiesztát éppen a Halottak napján? Erről is faggattuk az elsőhegedűs David Harringtont.

 

- Az együttes új CD-jének rögtön a felütésénél nyilvánvaló, hogy ez a felvétel messze túlmutat egy hagyományos vonósnégyes lehetőségein. Árulja el, milyen elektronikus effektezéssel érik el hangszereik szokatlanul telt, vitális hangzását?

 

- Az első felvételen, amely mexikói szerző, Severiano Briseno örökzöldje, megpróbáljuk azzal meglepni a hallgatót, hogy a Kronos hirtelen vérbeli mexikói rezesbandává alakul át. Különböző stúdiótechnikák segítségével Jennifer csellóhangjából például tuba lett, a többiek trombitások és harsonások. Az egész felvétel hangzásán az utómunkálatok során még torzítottunk is kicsit. Az egész úgy szól, mintha a népszerű mexikói fúvószene egy kis méretű hangszóróból bömbölne. Mexikó óriási hatással van mindannyiunkra, több szempontból is: amikor az ember az utcákon sétál, az első benyomása egy hatalmas, színes forgatag, ahol minden sarkon kis sámlira helyezett táskarádió bömböli maximum hangerővel a jellegzetes dallamokat. Nos, ez a hangulat annyira megragadott minket, hogy a lehetőségeink szerint szerettük volna megajándékozni vele a hallgatót is.

 

- Meghökkentő epizód a lemez utolsó darabja is, amelyik az első tétel "dance mix" verziója, egy fiatal DJ-től. A Kronos Quartet, a kortárs kamarazene egyik legfontosabb motorja, most be akar törni a diszkók világába?!

 

- Rossz helyen tapogatózik, de kétségtelenül olyan zenét akartunk a lemez végére rakni, ami nem nosztalgiázik, hanem ma készült és a holnapról szól. A lemez koncepcióját a kezdetektől valamilyen körkörös folyamattal igyekeztünk megfogalmazni: az idő, ami eltelik az első és az utolsó tétele között, olyan, mint egy óra mutatója. Elindul egy ponton, és egy idő múlva ugyanoda ér vissza. De akkor már ugyanazt a helyet, ugyanazokat a hangulatokat, érzelmeket egészen máshogy érzékeljük, értelmezzük, pontosan az eltelt idő miatt. Valóban egy fiatal DJ-re bíztuk az első számot: Plankton Man az amerikai-mexikói határvidékről származik, így nem volt idegen számára a hagyományos mexikói atmoszféra sem. A mai zenéből egyébként rokonszenvesnek tartom azt a jellegzetességet, hogy egy adott kompozíciót újrafogalmaz, és így új aspektusokból mutatja meg ugyanazt.

 

- Ön szerint mi az oka annak, hogy a századfordulóra a zenei kísérletezést immár szinte csak kis apparátusok, kamaramuzsikusok vállalják?

 

- Csak a magam nevében beszélhetek. Nekünk hét esztendőre volt szükségünk ahhoz, hogy elkészítsük ezt a lemezt. Képzelje el, ha mindehhez egy nagyzenekart kellene irányítani. Az egész vállalkozás megbénulna a kezdet kezdetén! A stúdiótechnika akár négy zenész játékából is szimfonikus hangzást varázsolhat, a kis együttes rugalmassága pedig megkönnyíti a kísérletezést.

 

- Többször emlegette Mexikót, mégis nekem úgy tűnt a koncert során és a lemezen is, hogy a mexikói közhelyek csupán jó ürügyet adnak az új lemeznek, amelyen még rengeteg más, mélyebb élmény nyoma is érezhető. Beszélne ezekről is egy keveset?

 

- Nos, a koncerten csak négy számot játszottunk az új lemezről, talán ezért érezte, hogy nem egységes a benyomás. Másrészt a Nuevo egy háromrészes antológia befejező darabja. Ez a három darab egy meglehetősen nagy zenetörténeti ívet hivatott átfogni, hiszen az első CD-jén historikus zenét játszunk. A második, Caravan című album után a Nuevo a záróakkord, és mint minden befejezést, ezt is szerettük volna minél emlékezetesebbé tenni. A színgazdagságára jellemző, hogy a vitalitás mellett legalább olyan erővel megjelenik a tragikus hangvétel. Az ihlet akkor jött, amikor Mexikóban részt vettünk a halottak napi eseményeken. November elején az élet teljesen átalakul, és az emberek hangulatát a halál feletti bánat és öröm egyfajta misztikus keveréke alkotja. A mexikóiak a halált az élet szerves részének tartják, és ez indokolja azt, hogy a Halottak napja Mexikóban egyfajta sötét színekkel beárnyékolt, de alapvetően kirobbanó hangulatú, igazi latin fieszta. Ezt az összetett érzést a lemez magvának érzem.

 

- Végül hadd kérdezzem meg, amiről most a szálloda várójában szereztem tudomást: az Ön kifejezett kérése volt egy találkozó megszervezése Mandel Róberttel. Milyen kapcsolat fűzi önöket ehhez a sokoldalú magyar muzsikushoz?

 

- Nagyra becsülöm a tevékenységét, és bár még sose volt alkalmunk együtt zenélni, bízom benne, hogy a közeljövőben erre is nyílik lehetőség. Róbert régi hangszereket akár egy korabeli festmény alapján képes rekonstruálni úgy, hogy ráadásul kiváló hangzás is születik. Nagyon szeretnénk ezt a képességét kamatoztatni, de a közeljövőben ez nem valószínű, hiszen jelenleg is 16 projekten dolgozik a Kronos Quartet egyszerre. Rengeteg dolgot csinálunk, és ehhez képest az idő nagyon rövid. A Kronos állandó időzavarban van, de ez minket szerencsére egyáltalán nem lomboz le…

 
 
Jelenleg 8 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!