Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Nem sokat molyoltak (Archívum)
Könyvgyűjtés a Millenáris Parkban
Szerző: Eszéki Erzsébet
2002. október 7. 14:39

 

Gyenge kezdés

Adni is jó, meg ugye kapni is, és akkor az olvasás örömeiről még szó sem esett.

Pedig eshetett volna több is - jegyzi meg a helyszínen informátorom, aki szerint a tavalyinál többen jöttek volna, ha sikeres a védnökséget vállaló politikusok reklámkampánya.

Akik „a tervek szerint a Magyar Rádióban felhangzó társadalmi célú hirdetésben saját hangjukon csábították volna az adakozó kedvűeket a helyszínre. De a Magyar Rádió elzárkózott ettől, mondván: ne tessék kampányolni! Pedig tavaly még lehetett így intézni a dolgokat, és többen is jöttek" - sommáz a fiatalember, akit az érkezők létszámáról kérdezek.

Azért panaszra nincs ok, folyamatos a "beszállítás".

 

Lelkes folytatás

Beállok a pult mögé: semmi akadálya - nyugtat meg egy ifjú hölgy. Az akció önkéntesei a Gutenberg János Könyvkereskedelmi Szakközépiskola tanulói, - és nem csak velem kedvesek. Mosolyogva, hálás arccal veszik át a könyveket, dobozolnak, ragasztanak, és autóra pakolnak megállás nélkül.

Egyszer csak egy tíz év körüli kisfiú fordul hozzám, miután kirakta a pultra mesekönyveit:

"bácsi kérem, lenne mód arra, hogy valakinek odaadják a furulyámat, amit már nem használok? - és már veszi is elő. Én meg csak pislogok: persze, gondolom, hagyd csak itt, biztos megoldható - ilyesmi nyögdécselésre futja csak tőlem. Egy (a fiúnál csak hat-hét évvel idősebb) önkéntes buzgón bólogat, és ő is nagyot sóhajt: "hihetetlen, hogy mennyi mindenről le lehet mondani jó szívvel, én meg minden kacathoz ragaszkodom..."

Változatos a kép: szépirodalom, Jókai-sorozatok, ezotéria, szerelmes füzetek, kötelező olvasmányok, de még orvosi könyvek is érkeznek - a teli dobozok meg sokasodnak.

Egy környezettudatos öregúr kéretlenül tart előadást nekünk, hogyan lehet a ragasztószalagot spárgával kiváltani, hogyan kell pontosan lemérni a szükséges hosszt, és azt is megmutatja, milyen a profi hurkolás...

 

Drága albumokat is hoztak

Közben a Fogadó épületében folyamatos a program: Mácsai Pált és Huzella Pétert éppen a Bihari együttes gyermek tánccsoportjai váltják a színpadon. A nézőtéren a délelőtti programok alatt húszan-ötvenen ültek, lassan viszont teltház lesz, igaz ez sem több száz főnél.

Tarján Tamás műsorvezető egy konferálás után már kint nézi a beérkezett könyveket, szerinte tavaly több volt a régi, az 1930 előtti kiadás, most inkább a közelmúlt sorozataiból hoznak. Sok az ismeretterjesztő kiadás, és nem ritka a négy-ötezer forintos album sem.

Az ajándékozók motivációja változó: van aki költözés miatt szabadul a könyveitől, van aki a dupla példányoktól, régi, már csak porfogóként funkcionáló köteteiről mond le. De sokan vannak olyanok is, akik csak egyszer olvasott, nemrég vásárolt irodalmat hoznak - nekik az a fontos, hogy kikhez kerül a könyvből meríthető élmény és tudás.

 

Sikeres zárás

Az MKKE igazgatója, Zentai Péter László szerint az összegzés még egy pár napig eltart, de az már biztos, hogy a kiadók több mint hetvenötmillió forint értékben ajánlottak fel könyveket szombaton. Az összegyűlt anyagot gondos válogatás után, 50-60 kötetből álló kis házi könyvtárakként juttatják el a kedvezményezetteknek: idősek és gyermekek szociális otthonaiba.

 

 
 
Jelenleg 12 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!